Děti můžete naučit jíst zeleninu, dá to ale práci (Foto: Luidmila Kot/Pixabay) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Jak přesvědčit děti, aby jedly zeleninu? Která jim chutná a kterou spíše odmítnou? A proč jim vlastně tolik nechutná? Přečtěte si naše rady a triky, jak dítěti pomoci, aby vzalo zeleninu na milost.

Ruku na srdce: měli jste jako děti rádi zeleninu? Pochutnávali jste si na vařených fazolkách, květáku nebo brokolici? Snili jste o kedlubnách a ředkvičkách? Pokud patříte mezi drtivou většinu populace, pak asi ne.

Děti zkrátka zeleninu zrovna nemusí. A to ani poté, co jim již po padesáté vyjmenujete důvody, proč je důležité ji jíst. Donutit je spořádat doporučené množství zeleniny denně je nadlidský úkol.

Mimochodem, víte, jaké je doporučené množství zeleniny a ovoce, které by měl člověk denně spořádat? Světová zdravotnická organizace doporučuje zkonzumovat aspoň 400 gramů (5 porcí po cca 80 g). 

Jak jsou na tom vaše děti? A jak jste na tom vy?

Zelenina není prvoplánovitě chutná, obsahuje látky, kterými se rostliny brání konzumaci (Foto: RitaE / Pixabay)
Zelenina není prvoplánovitě chutná, obsahuje látky, kterými se rostliny brání konzumaci (Foto: RitaE / Pixabay)

Proč zelenina dětem nechutná?

Ovoce je trikem rostlin. Jeho účelem je zmanipulovat živočichy, aby je jedli a pomohly tak rostlině rozmnožit se. Proto vypadá ovoce tak lákavě, proto je šťavnaté a sladké. Děti ani dospělí s ním tedy většinou nemají zásadní problém.

Se zeleninou je to však úplně jinak. Jedí se části rostlin (i celé rostliny), které vám jejich majitelé dobrovolně dát nechtějí. Rostliny si vyvinuly ochranné prostředky ve formě fenolů, polyfenolů, flavinoidů, terpenů, glukosidů a dalších látek, které mají jejich konzumaci býložravcům znepříjemnit.

Jednodušeji řečeno, zelenina není v porovnání s ovocem tak chutná. A i přes šlechtění, kterým se v průběhu věků podařilo u zeleniny chuťově nepříjemné složky upozadit, to prostě není taková "chuťová hitparáda".

Dětem, které nemají ještě vycvičenou a navyklou chuť, chutná většinou trpce, ostře, hořce. Děti totiž obecně mají silnější chuťové vjemy, jejich smysl pro chuť není příliš jemný. Zkuste si vzpomenout, třeba v mysli ještě najdete nějakou vzpomínku, co všechno vám nechutnalo a dnes to jíte nejen bez výhrad, ale dokonce s radostí.

Když si děti zeleninu samy vypěstují, zvyšuje se šance, že ji budou chtít i jíst (Foto: Johnny McLung/Unsplash)
Když si děti zeleninu samy vypěstují, zvyšuje se šance, že ji budou chtít i jíst (Foto: Johnny McLung/Unsplash)

Dalším jevem, který u dětí brzdí touhu zabývat se zeleninou, je potravinová neofobie, neboli nechuť jíst nová, neznámá jídla. U dětí začíná narůstat kolem druhého roku věku, kdy začnou být vybíravé a nakrmit je je někdy nad lidské síly.

Jak naučit dítě jíst zeleninu?

Jak jsme si naznačili výše, zelenina je pro děti chuťovou výzvou. Mají to s ní těžké, proto od nich jejich rodiče nesmí očekávat zázraky. Ale pár dobrých nápadů by mohlo pomoci

1. Začněte chutnějšími a barevnějšími druhy zeleniny

Dětem bude chutnat sladší zelenina. Chytit se můžete také barvy: čím méně zelená, tím lépe. Takže na ně zkuste například mrkev, sladkou papriku, cherry rajčátka. Někdy se doporučuje sladká kukuřice a nebo květák. 

Úspěch byste naopak neměli očekávat u hlávkového zelí, ředkviček, špenátu či brokolice, ty vévodí žebříčkům těch nejméně populárních potravin. Ale, jak se dozvíte níže, neházejte hned flintu do žita, nikdy nevíte, co zafunguje.

2. Experimentujte, kombinujte, zkoušejte novinky

Každé dítě je jiné, každé má i jiné chuťové i barevné preference. (A asi víte, že některé děti třeba nevloží do úst nic, co je červené). Proto čas od času na svou ratolest zkuste vytáhnout nějakou novinku. Třeba se chytne. 

Osvědčit se může také přimíchání nového druhu zeleniny k té, kterou už vaše dítko vzalo na milost. 

3. Buďte trpěliví

Nevyšlo to jednou? Zkuste to za chvíli znovu. I my dospělí jsme si museli na chuť zeleniny navyknout. Bude to fungovat i u vašeho dítěte.

Když děti pomůžou s přípravou, je to pro ně hra. A motivace ochutnat - třeba dýňovou polévku (Foto: Jason Roswell/Unsplash)
Když děti pomůžou s přípravou, je to pro ně hra. A motivace ochutnat - třeba dýňovou polévku (Foto: Jason Roswell/Unsplash)

4. Ať si děti zeleninu vypěstují samy

Máte zahrádku vy nebo třeba prarodiče? Ideální příležitost, jak u dětí doslova vypěstovat lásku k zelenině. Pokud si ji sami zasadí, budou ji opečovávat, pravděpodobně budou motivované si plody své práce také sklidit a ochutnat. Navíc není nic lepšího než vlastní čerstvá zelenina.

5. Ať si děti zeleninu připravují samy

I když si ji nevypěstují, mohou být děti podobně motivované k ochutnání zeleniny, kterou pomáhají připravovat. Zapojte je do vaření, nechte je krájet, strouhat, loupat. 

6. Nechte je vybrat si při nákupu

Dalším trikem, jak děti namotivovat, je dát jim možnost výběru. Berte je s sebou na nákup, pobídněte je, ať si v oddělení ovoce a zeleniny vyberou to, co je zaujme. Vyjít to nemusí, ale může.

Do salátu se sladkými jablky propašujte méně populární zeleninu (Foto: Free Photos/Pixabay)
Do salátu se sladkými jablky propašujte méně populární zeleninu (Foto: Free Photos/Pixabay)

7. Míchejte a potlačte nepříjemné chutě

Způsobů, jak trochu obrousit chuťové hrany, je mnoho. Vaření je jedním z nich. Funguje také salátový trik, kde spolu s jablky, sladší mrkví nebo rajčátky zamícháte méně populární zeleninu. A třeba v kombinaci s balkánským sýrem pak třeba přijde k chuti. Některé děti pak paradoxně ocení třeba zeleninu nakládanou (pickles).

8. Jděte příkladem

Nutíte dítě do zeleniny, zatímco do sebe házíte smažák s hranolkama? Pak to prostě nebude fungovat. Potomek na vás musí vidět, že zeleninu máte rádi a musí vás ji vidět pravidelně konzumovat. 

9.  Ať to vypadá hezky

Zelenina může být vizuálně zajímavá. O barvách jsme psali v prvním tipu. Zkuste to také s tvary, naaranžujte zeleninu do obrazců, autíčka, sluníčka, zvířátka, to vše může dítěti přinést příjemný zážitek.

10. Zelenina jako snack

Podstrčte dítěti talířek se zeleninou třeba k televizi nebo skupince dětí zabraných do hry. Někdy mimoděk snědí i to, co by jinak nevzali do úst. Tuto metodu ale výchovní a výživoví poradci moc nedoporučují, dítě by ideálně mělo jíst vědomě, ne mimoděk, protože to může spustit nezdravé stravovací návyky. 

Lákavé tvary odlákají dítě od chutě, kterou nevyhledává (Foto: Bruno/Germany/Pixabay)
Lákavé tvary odlákají dítě od chutě, kterou nevyhledává (Foto: Bruno/Germany/Pixabay)

Pořád málo? Přidejte oříšky, semínka a ovoce. Ale pozor na džusy

Zdá se vám, že jste do dítěte pořád ještě nedostali dost zeleniny? Nevěšte hlavu, do rostlinné stravy můžete započítat také ovoce, například jablko je vlastně superpotravina

A taková mistička plná oříšků (třeba při hře na veverku), to je přece lahůdka. To samé platí o talířku s hrstkou slunečnicových, chia, lněných nebo sezamových semínek, které necháte dítě sezobat jako ptáčka.

Ovocné džusy jako alternativa? Na tu zapomeňte. Džus je prakticky bezcenná potravina, z ovoce nebo zeleniny zbyde jen cukr, vláknina a jiné nutrienty jsou pryč. 

Jakou zeleninu jedí vaše děti? Jak se vám podařilo děti přesvědčit, aby ji jedly? Pokud máte nějaký tip, pošlete nám ho.