Hra je pro děti přirozenou aktivitou, díky které rozvíjí všechny své schopnosti a dovednosti a získávají nové. Když je tato hra provozována na čerstvém vzduchu a zároveň na bezpečném a dobře vybaveném dětském hřišti, je to pro děti naprosto ideální. Jak by mělo vypadat takové moderní dětské hřiště? Jaká pravidla a normy pro veřejná dětská hřiště platí? A co nabízí společnost DV Systems pro tato hřiště?

Přáním všech rodičů jsou dobře vybavená a bezpečná veřejná hřiště, kde by si mohly hrát jejich děti. Toto přání bylo poslední roky téměř neplnitelné, protože situace na veřejných dětských hřištích byla přímo alarmující, rozbité prolézačky, nebezpečná místa a hřiště znečištěná zvířecími výkaly. Městská a obecní zastupitelstva však začala konečně investovat do rekonstrukcí těchto hřišť a ta se dnes mohou pyšnit přísným řádem, bezpečným povrchem a moderním vybavením. Překvapením už není ani cedulka, která rodiče upozorňuje, že provozovatel neručí za případné úrazy - každý si své děti musí ohlídat sám.

Na co by rodiče měli dávat na hřištích pozor?
  • velmi důležitý je povrch hřišť, kdy nevyhovující je asfalt, beton, ale i tráva
  • velikost rozestupů mezi příčkami prolézaček a žebříků, tyto rozestupy by měly mít takovou velikost, aby mezi nimi dítě nepropadlo, nebo mu v nich nezůstala zaklesnutá hlava
  • spoje jako jsou šrouby či ostré hrany mohou být nebezpečné
  • prolézačky musí být vždy ukotveny pevně v zemi, aby nedošlo k jejich vyvrácení a děti o ukotvení nad zemí zbytečně nezakopávaly
  • všechny atrakce by měly být v bezvadném a funkčním stavu
  • na dětská hřiště by neměla být pouštěna domácí zvířata, při nalezení psího výkalu například na pískovišti se hřišti vyhněte a upozorněte provozovatele
  • pokud na hřišti najdete rozbité sklo, neotálejte, seberte je a hoďte do koše
Foto: DV SYSTEMS
Foto: DV SYSTEMS
Jak vypadá moderní dětské hřiště?

Základem je použití moderních i tradičních nezávadných materiálů. Povrch hřišť je pokryt syntetickými povrchy, které jsou vodopropustné, zdravotně nezávadné, tlumí proti nárazu a jsou designově velmi variabilní, proto jsou pro vytváření dětských barevných motivů ideální. Stejně tak ale může být vysypán třeba oblázky.

Na prolézačky a klouzačky se hojně využívá plast a nerez v kombinaci se dřevem. Houpačky a nejrůznější madla jsou pogumovány, tím je zabráněno zranění dětí.

Moderní dětská hřiště mají stanovena i pravidla užívání, kde je uveden zákaz vstupu se zvířaty, která by hřiště mohla znečistit svými výkaly. Volně se potulujícím psům je někdy zamezen vstup plotem, který hřiště ohraničuje. Platí zde také přísný zákaz kouření a užívání drog a alkoholu.

Písek do pískovišť musí být opatřen certifikátem o jeho nezávadnosti. Jeho základní hygiena je pak prováděna prohrabováním a proséváním. Písek může být čištěn propařováním, čímž se zničí nežádoucí zárodky i nečistoty. Písek by měl být měněn minimálně jednou za sezónu.
Foto: DV SYSTEMS
Foto: DV SYSTEMS
Co může pro dětská hřiště nabídnout DV Systems?

Společnost DV Systems dodává dětská hřiště, která dodržují všechna výše zmíněné pravidla. Odpovídají moderním trendům pro dětská hřiště, dodavatel tedy nabízí pouze hřiště z nezávadných materiálů (ocel, nerez, dřevo, plast, guma). Vybavení je bezpečné a v nabídce je zahrnuto vybavení pro všechny věkové skupiny dětí.

Jako originální houpačku DV Systems dodává houpací koš, který je bezpečným způsobem houpání pro menší i větší děti. Děti jsou v pohodlí i bezpečí měkké sítě, zároveň se mohou přidržovat gumového vyvýšeného okraje, který zabraňuje jejich vypadnutí. V nabídce této společnosti se ale najdou i běžné houpačky. Sedáky jsou opět z měkkého materiálu, oproti klasické houpačce jsou však řetězy potaženy gumou a děti se jich tak mohou pohodlně držet.

Malý kolotoč je určen již podle názvu dětem menším a opět je vše potaženo bezpečnou měkkou gumou. Velký kolotoč nabízí bezpečné užívání v sedě i ve stoje. Je opatřen několika bezpečnostními madly, kterých se děti snadno přidrží. Velký kolotoč je možné použít i pro tělesně postižené na vozíčku, kdy postižený vstupuje do her ostatních dětí. Lehký materiál je doplněn barevnými plastovými doplňky.

V nabídce společnosti nechybí také skluzavka, která má ideální výšku pro všechny věkové skupiny dětí, které se na ní dostanou po bezpečném a širokém dřevěném schodišti.

A co by to bylo za hřiště bez pískoviště. To od společnosti DV Systems je vyrobeno z kvalitního dřeva. Je opatřeno posuvným krytem, který přes den slouží jako sedátko pro děti i jejich maminky a v noci chrání pískoviště před deštěm a znečištěním.
Foto: DV SYSTEMS
Foto: DV SYSTEMS