Jak bojovat s kunami, aby nám nezpůsobily škody? Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Kuny jsou malé šelmy, které s oblibou páchají škody na automobilech, obzvláště pak kabelážích a tepelné izolaci, ale i na domech, třeba izolaci podkroví apod. Jak kunám zabránit v páchání škod?

Kromě škod dovedou kuny způsobit i spoustu hluku. Pokud se vám například uhnízdí v tepelné izolaci mezi krokvemi podkroví, nejenže zničí její izolační schopnosti vykousanými tunely, ale v noci vás zaručeně nenechají spát. Připojíme-li nepříjemný zápach a trus, je doslova „vymalováno“.

Kuny se živí hlavně drobnými hlodavci, ovšem neopovrhnou třeba ani drůbeží, kterou si doma chováme. Na našem území žije kuna lesní (Martes martes) a kuna skalní (Martes foina), přičemž právě kuna skalní se ráda zdržuje v blízkosti lidských obydlí pro dostatek potravy, kterou zde najde. Kuna skalní navíc není tak plachá jako kuna lesní. Na jednu stranu je kuna v zahradách dokonce užitečná, protože nás zde zbavuje potkanů, hrabošů, hryzců a třeba i myši domácí, v domě, respektive pod střechou, ji však již nechce nikdo, stejně jako pod autem, u motoru a nebo v kurníku. 

Tato šelma je velká asi jako běžná kočka domácí a tomu úměrně páchá škody. Kuny si značkují své teritorium a operují především v noci, tedy pod rouškou tmy a našeho spánku. Škrábají, šramotí, dupou, pískají, velmi hlasitě se mezi sebou perou a z klidného odpočinku je pak naše noční můra. Jenže jak tyto šikovné noční tvory vypudit? Jednoduché to určitě není!

Kuna v přirozeném prostředí, kde bychom ji rádi viděli (Foto: Zdeněk Macháček/Unsplash)
Kuna v přirozeném prostředí, kde bychom ji rádi viděli (Foto: Zdeněk Macháček/Unsplash)

9 tipů, jak vyzrát na kunu:

1. Zamezte kuně přístup do domu 

Prvním opatřením je znepříjemnění přístupu do domu. Spočívá v utěsnění všech otvorů a škvír, aby se kuny nemohly dostat dovnitř. Samozřejmostí je též odolné zavětrování šikmé střechy. Kuny jsou malé, štíhlé a mrštné a stačí jim jen malé skuliny, třeba i škvíra mezi střešními taškami. Je též třeba odstranit ze stromů větve usnadňující kunám přístup k domu.
 

2. Auto schovejte do garáže

Co se týká ochrany automobilu, je zásadní především parkování v dobře uzavřené garáži, jinak totiž zrovna v tomto případě nefunguje na 100% nic. Hodně účinné jsou ale speciální plašiče určené do aut, které vydávají pro kuny nepříjemné zvuky. Mezi chataři a chalupáři také kolují určité praktické rady, například umístění tradičního velkého budíku, který silně tiká, pod vozem, ovšem ověřené to není a spotřeba budíků, pokud je budete pod autem zapomínat, může být enormní.
 

3. Použijte něco, co kunám nevoní 

Na vypuzení kun či odrazení mohou zabrat i jiné takzvaně babské rady. Kuny například nesnáší výrazné pachy. Zabrat by proto mohl silný parfém, silně aromatický naftalín, namočený kus látky v naftě apod. Ovšem zde platí zkušenost, že plašení pachem je jen dočasné, je proto třeba pachové plašiče, čili zápachy, střídat. 
 

4. Pes je skvělá pojistka

Zaručeně by měl fungovat ostražitý pes běhající a značkující okolo domu. Do takového teritoria se kuně příliš nebude chtít, ovšem ani toto řešení nefunguje na 100 %. Kuny jsou prostě nejen mrštné, ale i neskutečně drzé, obzvláště právě ty skalní. Při troše „psího štěstí“ se však může stát, že pes kunu chytí. Co s ní pak udělá, to by se určitě nelíbilo ochráncům zvířat, ale příroda je příroda a zvířecí morálka je pouhou iluzí, stejně jako často i ta lidská.

Pokud nemáte psa, alespoň si ho občas půjčte a nechte ho označkovat teritorium. Kuně by to mělo srazit hřebínek.
 

5. Zkuste lidské vlasy nebo psí pelech

Říká se, že kunám vadí zvířecí srst a lidské vlasy. Obecně je takové řešení doporučováno i vůči jiným tvorům z volné přírody, ale nemyslíme si, že by dávalo valný smysl. Zkusit však lze cokoli. Fungovat by též prý mohlo položení deky, na které lehávají psi či kočky, pod auto či na půdu.
 

6. Kunu můžete plašit silným světlem

V každém případě platí, že kuny nemají rády světlo a proto by určitě mohla zabrat svítidla s čidly pohybu, případně nasměrování silného světla (např. halogenového a opět s čidlem pohybu) na místa, kudy kuna do objektu vstupuje. Pomoci by také mělo stále rozsvícené světlo na půdě. 
 

7. Uspořádejte diskotéku nebo použijte plašičku

Pomoci by též mohl hluk, například umístěný reproduktor či rádio. Ovšem pokud takovým hlukem budeme rušit sousedy, neřku-li svůj spánek, je vše špatně. Pořídit si také lze elektronickou rušičku určenou přímo na kuny, ta může být akustická a nebo ultrazvuková, kterou neuslyšíme, ale kuna ano. Nejúčinnější jsou přístroje, které dovedou automaticky měnit kmitočet, díky čemuž si kuny nemohou na konkrétní hluk zvyknout. 
 

8. Fotopast vám dá jistotu

Pokud chceme monitorovat pohyb kuny, je vhodné umístit na místo, o kterém si myslíme, že jej kuna navštěvuje, fotopast. 

 

9. Použijte mechanickou past a kunu odvezte někam hodně daleko

Prodávají se též klecové pasti a sklopce určené přímo na kuny, ovšem chce to trpělivost a neodolatelnou návnadu, jelikož kuny jsou velmi chytré. Pokud pak odvezeme chycenou kunu hóóódně daleko, vrátit by se již neměla. A pozor, zakázané je chytání kun do želez a trávení, stejně jako ubíjení kun chycených do pasti!

Určitě je dobré prostudovat si nějaký kvalitní materiál o chování a zvycích těchto zvířat, možná pak sami přijdeme na nějaké zaručené řešení.