Bylinkový čaj (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Příprava svátečních oslav, vykřesávání té správné nálady ze zimní ne-nálady, může být někdy dost vyčerpávající. Fyzicky i psychicky. Občas se proto vyplatí, v zájmu zachování nekonfliktně pohodové atmosféry a zdraví ostatních členů domácnosti, trochu zvolnit tempo a dopřát si zklidnění. Třeba nad šálkem bylinkového čaje.

Pokud od rána do večera jen běháte, zařizujete, chystáte, pečete a uklízíte - jinými slovy kromě toho všeho, co děláte normálně ještě navíc „připravujete“ Vánoce – může vám nabídka šálku čaje znít jako provokace. Dobrá tak leda k tomu, abyste po někom hodili hrnek s čajem. Ale pozor! Čaj je spíš takový zástupný symbol, kterým dáváte najevo, že potřebujete chvilku vypnout. Půlhodinový čajový obřad, třicet minut klidu, kdy vás nikdo nebude otravovat, totiž dokáže zázraky. A kdyby to nezabralo, vždycky si můžete udělat další.

Bylinkové směsi (Zdroj: Shutterstock)
Bylinkové směsi (Zdroj: Shutterstock)

Jak si to udělat klidnější?

Nad čajem se dá skvěle ne-přemýšlet. Třeba o tom, zda svátky děláte pro sebe, pro někoho jiného. Anebo jen proto, že se to tak ke konci prosince dělá. Svět by se ale nezbořil, kdyby se nedělalo nic. Nebo by se zbořil, ale jen někomu? Pak by asi ti, kterým by neslavení vánoc vadilo nejvíc, měli nějak sami za sebe přispět zvýšenou aktivitou a nenechávat všechno na vás. Vědí to? Ta půlhodinka u čaje, kdy zmizíte ze světa – nikoho nepeskujete, nezařizujete, neorganizujete – by jim to mohla naznačit.

Spousta nepříjemností plyne z nekonkrétních očekávání. To první je o tom, že vlastně vy ani ostatní neví, jaká je cílová meta, kdy to znamená, že je všechno hotovo. A co je vlastně v plánu? Půjde se na půlnoční? Budou prskavky a zvoneček? Čeká se na první hvězdičku? Vědí všichni předem, jak to letos bude a co mají sami dělat, aby to opravdu bylo? Pokud je to jen o tom, že má panovat sváteční pohodová atmosféra, možná se toho dá dosáhnout snáze.

Heřmánek uklidňuje mysl, žaludek i zuby a také léčí nachlazení (Zdroj: Shutterstock)
Heřmánek uklidňuje mysl, žaludek i zuby a také léčí nachlazení (Zdroj: Shutterstock)

Jak by vlastně chtěli slavit svátky ostatní členové rodiny? Na gauči, obložení cukrovím? U televize a pohádek? Přecpaní řízky a salátem? V pokoji, visící na telefonu a se sluchátky na uších? Asi se tu najde cesta pro kompromisy, ale netřeba je dělat za každou cenu. Možná jste jediní, kdo chce slavit nějak jinak, a jenom jim svou vizi nutíte. A tím pohodovou atmosféru rozhodně nevytváříte. Děláte moc pro jiné, málo pro sebe. Nikdo to stejně nejspíš nedocení.

Možná máte očekávání nerealistická. Že to bude všechno dokonalé. To nebude nikdy. Že budou všichni šťastní. To se taky nestane. Ale když budete očekávat méně, možná se dočkáte i příjemného překvapení.

Kromě bylinek se do čaje hodí i koření, ovoce a med (Zdroj: Shutterstock)
Kromě bylinek se do čaje hodí i koření, ovoce a med (Zdroj: Shutterstock)

Není to o uklízení a úkolech

A jak je to s tím uklízením? Žádná pořádková komise k vám na Štědrý den stejně nepřijde. Spíš než mít vygruntovanou celou domácnost, kterou stejně nevybojujete, zkuste udržet „vánoční“ jeden pokoj. To by mohli respektovat i puberťáci. Zrovna ti budou potřebovat „svůj“ prostor, kam za nimi Vánoce nemohou. Ulitu, do které se mohou schovat a opatrně z ní vykouknout, aby nasáli tu správnou atmosféru. A vy budete taky nějakou takovou potřebovat. Třeba proto, že právě pijete svůj čaj.

Přemýšlejte o tom, o čem se s ostatními členy rodiny budete bavit (a o čem se raději bavit nebudete), aby to bylo víc o vzájemném kontaktu. A ne o odškrtávání položek ze seznamu úkolů, co se nutně musí stihnout. Určitě není ostuda říkat ne, něco odmítnout, krotit příliš divoké představy. Všechno se prostě nezvládne. Tak se soustřeďte na to, co je opravdu důležité. Vánoce nepadnou tím, že bude o pekáč cukroví míň, nebo že se ztratily elektrická světýlka. Nenechte se dohnat do stresu tím, že budete dělat deset věcí najednou – a žádnou pořádně.

A ty čaje na uklidnění?

Perfektní je heřmánkový. Uklidňuje rozhoupaný žaludek, čistí, působí protizánětlivě. Do zimní sloty, jako prevence proti nachlazení, je perfektní. A s medem? To je teprve pohádka. Voňavá meduňka krásně zpomaluje čas okolo vás. Tlumí stres a vnitřní napětí.

Máta krásně protáhne nos, vyladí trávení, osvěží dech. A svým chladivým efektem zklidní horkou hlavu. Čaj z třezalky, kromě toho že čistí ledviny, funguje jako přírodní antidepresivum. Šalvěj a sléz zase hojí a léčí, aromatická mateřídouška napomáhá klidnému spaní. Udělat si čas na šálek čaje znamená udělat si čas na sebe.

Bylinkový čaj vždy uklidní, když se míchá a pije s rozumem (Zdroj: Shutterstock)
Bylinkový čaj vždy uklidní, když se míchá a pije s rozumem (Zdroj: Shutterstock)

Snažte se, aby Vánoce byly o vás – vaší rodině. Slavte je podle sebe, k vlastní spokojenosti. Ne podle toho, jak to dělá tchýně. Kontrolujte to, co se dá obsáhnout – a nekažte si náladu tím, co kontrolovat nemůžete. Že Vánoce budou na blátě, to vaše chyba není. Snažte se držet stranou od médií a zpráv ze světa, jen by vám to zbytečně kazilo náladu. Raději si užívejte, že jste všichni dohromady spolu. Vánoce nejsou etapový závod, ale svátky klidu, míru, pokoje. 

Dejte si čaj, odpočiňte si trochu.

Zdroj: AnxietyCentre.com, WomansDay.com