Jak si v zimě pěstovat byliny za oknem Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Pokud máte rádi chuť a vůni čerstvých bylinek a koření, je poměrně snadné dopřát si je i v zimě. A ideálním místem je právě vnitřní okenní parapet. Ovšem nesmíme zapomenout, že suchý vzduch, který je v zimě v mnohých domácnostech obvyklý, bylinkám prostě nevyhovuje. Mnoho druhů bylinek je zvyklých na středomořské podnebí, proto je musíme pravidelně rosit. Dobré je též nasypat do podmisky kamínky a zalít je vodou. V takovém případě nám nejenže nebude vadit radiátor pod okenním parapetem, ale naopak misku umístíme co nejblíže k němu a dokonce bez potíží i na něj, ovšem dolévat musíme vodu do podmisky stále – odpařuje se velmi rychle. Zvýšená vlhkost též ochrání rostliny před sviluškami.

Pro zimní pěstování za oknem se hodí téměř veškeré byliny. Vypěstujeme si zde tymián, majoránku, dobromysl, rozmarýn, levanduli, petržel, saturejku, šalvěj, meduňku, pažitku, kopr, koriandr, ale i bazalku, i když ta nevydrží až do jara a další byliny. Pěstovat můžeme přes zimu v květináči, truhlíku či samozavlažovací nádobě letničky i trvalky, ovšem letničky vydrží jen část zimy, do jara je neudržíme – jako jsme již uvedli v případě bazalky.

Jak bylinky v zimě pěstovat?

Teplo je jedním z předpokladů úspěšného pěstování bylinek, ovšem nesmí ho být mnoho. Nejvýše 20 oC zcela stačí. Dalším důležitým předpokladem je světlo a právě proto je ideální vnitřní okenní parapet a nebo samozřejmě vytápěná zimní zahrada, pokud ji ovšem máme k dispozici. Preferujeme okna vedoucí na jih či východ, nejvýše na jihozápad. Potřebujeme též dostatek místa a proto je dobré mít širší okenní parapety. Není totiž vůbec dobré, když se rostliny dotýkají okenního skla, nejchladnější plochy bytu. Pokud pak mrzne a my dokonce máme stará, nezateplená okna, vytváří se na nich námraza.

Dobrý je též malý skleník, který můžeme umístit na okno, stůl či regál a nebo prostě větší skleník v podobě skříňky, něco na způsob terária. Ve skleníku bude pro rostliny ideální vzdušná vlhkost a pokud chceme, můžeme zde bylinkám přisvítit. Řešením jsou též závěsné květináče, které pověsíme na místa, kam svítí přes den nejvíce slunečního světla. A pokud rostlinky nemůžeme dát poblíž okna či na světlé místo, alespoň je umístíme poblíž umělého osvětlení, což je ale nejhorší možné řešení, navíc jim běžná žárovka příliš nepomůže. 
Bylinky za oknem
Bylinky za oknem
Bylinky za oknem
Bylinky za oknem

Přesazujeme bylinky

Takto v zimě pěstované rostliny umístíme do dostatečně velkého květináče v závislosti na naší spotřebě konkrétní byliny. Zvolíme vhodný substrát, hnojivo (hnojivo nemusíme) a dodržujeme dostatečnou zálivku, která vždy opět odpovídá konkrétnímu rostlinnému druhu.

Sazeničky můžeme do květináče přesadit nejdéle v půlce podzimu z volného stanoviště na zahradě, můžeme si je pořídit v zahradnictví, ale použít lze dokonce i byliny prodávané v obchodech k přímé konzumaci. Pouze je musíme přesadit do nové mobilní nádoby s dostatkem čerstvé, bohaté zeminy. Jejich kořenový systém se postupně rozroste a rostliny budou prosperovat dlouhou dobu. Ovšem, jak jsme již zmínili, letničky nám v žádném případě nevydrží až do jara.

Vhodnou zeminou pro většinu bylinek je kombinace zahradnického substrátu s rašelinou. Na dno nádoby nasypeme drenáž z hrubého písku, jemného štěrku, cihlové drti, keramzitu, ale i kamínků - záleží na tom, co máme zrovna k dispozici. Do drenáže vložíme kousky dřevěného uhlí, díky kterému se voda nebude kazit. Též je vhodné vysypat kamínky dostatečně širokou a vysokou podmisku (nejlépe kolem usazeného květníku) a tu důkladně naplnit vodou. Pokud pak nádobu s bylinkami umístíme poblíž radiátoru či dokonce na něj, bude zvýšená vlhkost odpařujícího se vzduchu rostlinám velmi prospívat. Přesto ale nesmíme zapomenout ani na pravidelné rosení. 
Bylinky za oknem
Bylinky za oknem
Bylinky za oknem
Bylinky za oknem

Hnojit a nebo raději ne?

Kromě pravidelné a vydatné zálivky se doporučuje každé 2 týdny provádět zálivku s hnojivem, ovšem pozor na vyšší obsah dusíku – bylinky chceme konzumovat. A pokud přece jen použijeme hnojivo s vyšším obsahem dusíku, pohnojíme naposledy 14 dní před konzumací čerstvých bylinek. A co víc, vůbec nejlepší bude nehnojit, pouze poskytnout rostlinám kvalitní substrát, vhodné stanoviště a zalévat je.

Přisvicujeme

Chcete-li rostlinám přisvítit, zapomeňte na obyčejné žárovky, úsporky či LED svítidla. Potřebujete pěstební lampy a výbojky, speciálně určené pro pěstování rostlin. Některé jsou určené přímo do zásuvky. Ovšem pozor, většinou jsou tato svítidla určena pro rostliny kvetoucí a k osvětlení zimních zahrad s pokojovkami. Za vyzkoušení ale nic nedáte, respektive jen málo.

Pokud se chceme zcela vyhnout přelití rostlin, zvolíme samozavlažovací nádoby, některé typy jsou ale poměrně drahé, o to déle však budou sloužit. Hovoříme o takzvané „knotové“ závlaze. 
Vertikální bylinková zahrada pro gurmány
Vertikální bylinková zahrada pro gurmány
Zdroj: www.ČESKÉSTAVBY.cz, www.shutterstock.com