Kanadský srub – dům, který má duši Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Stavba každého srubu začíná vždy výběrem vhodného materiálu, kterým bývá v našich podmínkách většinou smrková kulatina. Může být použit také odolnější modřín. Kulatina na srub musí být vždy kácena v období od prosince do března. Zbavena kůry pak může čekat, až se jí ujme mistr tesař a vytvoří z ní originální srub. Na stavbu srubu se také dá použít materiál pocházející ze zahraničí, ze zemí, kde je bydlení v těchto typech domů tradičnější než u nás. Známá je například severská finská borovice. Její použití na stavbu srubu je samozřejmě možné i u nás. Doprava materiálu na velkou vzdálenost je však velkou zátěží pro životní prostředí - stavba srubu z materiálu místně dostupného je daleko ekologičtější a levnější, což by měl brát každý stavebník v úvahu především.

Firma Sruby Jiří Urban staví sruby kanadskou technologií, která je náročná na zručnost a přesnost zpracování. Mezera mezi kládami při použití této technologie zcela chybí a izolace je vkládána podél klády do izolačního kanálu. Jako izolace je zásadně užívána ovčí vlna dodávaná rakouskou společností ISOLENA. Izolaci doplňují z vnější i vnitřní strany drážky paměťové pásky, které zajišťují naprosto dokonalou těsnost spoje dvou vodorovných kmenů. Žádná další izolace není používána a vnější i vnitřní strana obvodových stěn srubu je vždy tvořena půlkulatým povrchem jednotlivých klád.

Stavba většiny srubů probíhá dvakrát. Nejprve je srub postaven z pečlivě vybraných a velmi přesně opracovaných klád v provozovně dodavatele. Téměř kompletní stavba je pak rozebrána, jednotlivé klády jsou pečlivě a přesně označeny a přepraveny na stavební pozemek kde je z nich srub znovu sestaven. Tentokrát již natrvalo.

Stavba srubu může, na rozdíl od klasických staveb, probíhat v kteroukoliv roční dobu a je velmi rychlá. Na překážku není ani zimní období. Přesto je doporučováno, aby dokončená stavba srubu zůstala jednu zimu stát neobydlená. Důvodem tohoto doporučení je skutečnost, že během prvního roku po dokončení stavby dochází k největšímu a nejrychlejšímu seschnutí dřeva, ze kterého je srub vyroben. Během této technologické přestávky je nutné nejčastěji upravit nastavení rektifikačních šroubů tak, aby mezi jednotlivými kládami nevznikly mezery.
Jiří Urban u jednoho z kanadských srubů
Jiří Urban u jednoho z kanadských srubů
Výstavba kanadského srubu
Výstavba kanadského srubu
Výstavba kanadského srubu
Výstavba kanadského srubu
Výstavba kanadského srubu
Výstavba kanadského srubu
Z dřevěných klád jsou tvořeny pouze obvodové stěny srubu. Pro výstavbu příček se doporučuje použít klasickou plnou cihlu a vápenocementovou maltu. Důvodem tohoto řešení je především to, že dřevo má sice velmi dobré tepelně izolační vlastnosti, ale pouze malou schopnost akumulace tepla. Použitím zděných cihelných příček se celková akumulační kapacita srubu zvýší, což je velmi žádoucí.

O srub je třeba během celé jeho dlouhé životnosti pečovat, stejně jako o jiné typy staveb. V prvních letech po dokončení jsou nutné častější zásahy vynucené sesycháním dřeva a usazováním jednotlivých dílů, což je umožněno řešit samotnou konstrukcí srubu. Povrch dřeva na vnějších i vnitřních stěnách srubu se ošetřuje nátěrovými hmotami na bázi oleje a vosku. Ty zajišťují, že materiál bude stále propustný a bude moci dýchat. Aby nebyly obvodové stěny srubu tolik vystaveny povětrnostním vlivům, používají se u střech v porovnání s jinými typy staveb větší přesahy. Životnost správně ošetřovaného srubu je na hranici 200 let, určitě se proto nejedná o stavbu pro jedinou generaci. Během celé této doby nepředstavuje srubová stavba prakticky žádnou ekologickou zátěž pro své okolí a po skončení své životnosti může být dřevo použito jako palivo.

Každý srub je jedinečný originál a unikát, což je dáno již charakterem materiálu, ze kterého je vyroben. Každá kláda má naprosto nezaměnitelnou barvu a strukturu povrchu a obyvatel srubu se časem naučí znát detaily, které bude vídávat po celý svůj život. Fasádu na klasické stavbě můžete změnit nátěrem, nebo obkladem, nebo řadou jiných způsobů, ale v případě srubu nic takového nepřichází v úvahu. Váš srub si navždy zachová svůj vzhled, který měl při svém dokončení. Maximálně o něco ztmavne barva dřeva na jeho stěnách, ale všechny nerovnosti a zakřivení jednotlivých klád, všechny suky a praskliny zůstanou navždy na svých místech.
Výstavba kanadského srubu
Výstavba kanadského srubu
Samotná stavba srubu je fyzicky těžká práce. Běžným pracovním nástrojem je zde motorová pila, kterou musí mistr tesař zcela bravurně ovládat. Při vlastní stavbě se manipuluje s rozměrnými a těžkými dřevěnými kládami, které je nutné usadit pomocí jeřábu na milimetr přesně. Tato činnost je náročná na řemeslnou zručnost a preciznost. Každé lajdáctví se během dlouhé životnosti srubu projeví.

Stavba každého srubu je i pro jeho stavitele velmi osobní záležitostí, do které musí zcela nutně dát kus svého srdce, jinak se tato práce dělat nedá.

Jedno staré čínské přísloví říká: "Jsi-li nemocný, jdi k lékaři, chceš-li být zdravý, bydli v dřevěném domě". Tato věta přesně charakterizuje bydlení v kanadském srubu.

Dřevo, které tvoří obvodové stěny srubu jako přírodní materiál žije a dýchá. Má úžasnou vlastnost pohlcovat vlhkost a v suchých obdobích ji opět uvolňovat, což má ten příjemný důsledek, že vlhkost vzduchu se ve srubu udržuje v rozmezí 30 až 55%. A to jistě ocení všichni astmatici a alergici. Dřevo také pohlcuje různé pachy včetně cigaretového kouře.
Poprvé je kanadský srub postaven v areálu dodavatele
Poprvé je kanadský srub postaven v areálu dodavatele
Tepelná pohoda ve srubu je také jiná než ve zděných domech. Dřevo je výborný izolační materiál, který funguje velmi dobře v létě i v zimě. V horkých letních dnech se prostředí ve srubu neohřívá zdaleka tolik jako v jiných stavbách a v zimě naopak dřevo velmi dobře zamezuje úniku tepla do okolí. Také pocitové vnímání teploty ve srubu je jiné než v klasické stavbě. V létě máte pocit, že teplota je nižší než ve skutečnosti a v zimě vám zase naopak stačí vytápět srub na nižší teplotu a přesto máte pocit tepla.

Při bydlení ve srubu jste obklopeni 55 až 65 kládami, jejichž průměr často převyšuje 55 cm a celkový jejich objem je kolem 50 m3 dřeva. To vytváří v člověku naprosto neopakovatelný pocit, který nezažijete v žádném jiném domě. Vůně dřeva, které vás ve srubu obklopuje, má uklidňující vliv na lidskou psychiku a návrat domů se tak pro vás stává balzámem na duši.

Firma Sruby Jiří Urban postavila za dobu své existence již řadu srubových staveb pro velkou skupinu spokojených zákazníků. Zkušenosti se stavbou kanadských srubů získal majitel společnosti Jiří Urban při dvouletém pracovním pobytu v USA. Zde pracoval v letech 2001 a 2002 v renomované firmě Ackerman Handcrafted Log Homes. Nejlepším doporučením kvality práce je skutečnost, že pan Urban trvale žije s celou svojí rodinou v kanadském srubu o obytné ploše 180 m2 v obci Stropešín v blízkosti Dalešické přehrady.

Zdroj: www.ju-sruby.cz
Až druhá výstavba na pozemku majitele srubu je finální
Až druhá výstavba na pozemku majitele srubu je finální
Kanadský srub
Kanadský srub
Kanadský srub
Kanadský srub
Interiér kanadského srubu
Interiér kanadského srubu