Zrající rajčata (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Rajská jablka sice pochází z Ameriky, ovšem poté, co se dostala do Evropy, měla dlouho prapodivný osud. Až za francouzské revoluce prý navrhl horlivý kuchař republikánům, aby jedli červené plody rajčat na znamení oddanosti revoluci. A rajčata se rychle stala fenoménem. Navíc se prý v Evropě rajčata objevila na jihu před osmi sty až tisíci lety zcela přirozeně, ovšem nebyla konzumována.

Rajčata v Evropě objevila politika

V Evropě prostě platí, že chuť rajčat a vůbec fakt, že lze plody rostliny zvané latinsky Solanum lycopersicum vůbec konzumovat, objevila politika. Rajčata v tom však vůbec nejsou sama, třeba i brambory byly dlouho jen okrasnou zámeckou rostlinou, než se zjistilo, že dovedou v Evropě potlačit hladomor. Ale zpět k francouzské revoluci, respektive Francii a francouzštině. Český výraz rajče totiž zřejmě pochází z francouzského označení pomme d´amour (jablko lásky).

Sklizená keříčková rajčata (Zdroj: Shutterstock)
Sklizená keříčková rajčata (Zdroj: Shutterstock)

Evropské předsudky a konzervatismus

Pro Evropu je dlouhá ignorace rajčat, ale i jiných pochutin, velmi typická. Zatímco američtí indiáni vše kolem sebe ochutnávali, národy evropské jsou tradičně o dost konzervativnější. Navíc i francouzští revolucionáři pojídali rajčata dušená a jako přílohu k pokrmům, případně v podobě salátů. Určitě ne samotná, že by se prostě do plodů jen tak zakousli. A dokonce ještě v 19. století byla rajčata mnohde považována za jedovatá. Náboženské a jiné předsudky jsou zřejmě největší brzdou Evropanů a byly odjakživa. Dnes v Evropě pojídáme cca 2,5 kg rajčat ročně na osobu, přičemž přibližně 70 % u nás konzumovaných rajčat pochází z Číny. Paradox! Lze říci, že rajčata jsou cestovatelským fenoménem i poté, co již byla všude objevena. Pěstují se dokonce i v severských státech a v některých oblastech Sibiře.

Detail rozkrojeného rajčete (Zdroj: Shutterstock)
Detail rozkrojeného rajčete (Zdroj: Shutterstock)

Jak je to s jedovatostí rajčat?

Ano, nezralá rajčata jsou opravdu jedovatá, obsahují jedovatý solanin stejně jako jiné lilkovité rostliny (Solanaceae). Solanin je v čistém stavu bílá krystalická látka s jehličkovitými krystalky. Chuť má silně hořkou a krystalky jsou špatně rozpustné ve vodě. Tento teplu vzdorný jed se ukrývá především v nezralých plodech lilkovitých rostlin. Zřejmě k otravám následkem konzumace nezralých plodů docházelo a proto se v Evropě lidé rajčat dlouho báli.

Nezralá rajčata jsou jedovatá (Zdroj: Shutterstock)
Nezralá rajčata jsou jedovatá (Zdroj: Shutterstock)

Pěstování rajčat podle legendárního rakouského pěstitele Erich Stekovicse

Rakouský pěstitel Erich Stekovics pěstuje rajčata na devíti hektarech. Najdeme zde 3200 odrůd rajčat, přičemž rostliny leží na zemi podestlané slámou. Sláma po dešti vyschne, zadrží však dostatek vlhkosti především v půdě. Navíc se při vyšších denních teplotách podestýlka zahřeje až na 70 oC a vrací tak zelenině teplo.

Erich Stekovics také tvrdí, že se rajčata nesmí nikdy zalévat. Zálivku dokonce uvádí jako příčinu všech chorob. A proč nezalévat? Ve své původní vlasti, Jižní Americe, rostla rajčata na skalnatém povrchu a vodu si hledala. A jak! Tvořila prý až 800 metrů dlouhý kořenový systém v hloubce až 1,7 metru. Dalším zajímavým postřehem je, že nejlepší chuť prý rajčatům dodává vítr, který rozhýbává jejich listy. Ty přitom způsobují plodům mikrozranění, načež rostlina mobilizuje mnoho sil pro hojení plodů. A tento proces zlepšuje chuť plodů. Tak pozor, nejchutnější a nejvíce aromatická jsou nezalévaná rajčata pěstovaná venku. Přitom jsou i nejzdravější. Stekovics tvrdí, že rajče miluje sucho, horko a vítr. Nedostatek vláhy pro něj neexistuje, jelikož si s ní poradí bohatý kořenový systém. Naopak přeléváním kořenový systém oslabujeme, odehnívá a hniloba se šíří dál.

Tak trochu bizarní rajčata (Zdroj: Shutterstock)
Tak trochu bizarní rajčata (Zdroj: Shutterstock)

Další informace o rajčatech

Rajské jablko je jednoletá listnatá rostlina, která dorůstá výšky (délky) 30 až 150 cm (existují odrůdy dorůstající až 4 metrů). V plodech obsažené červené barvivo lycopin je karotenoid mající schopnost posilovat obranyschopnost lidského organismu. Jde o vynikající antioxidant.

Střední hodnoty složení 100 g vážícího zralého čerstvého rajčete: voda 94,2 %, bílkoviny 1 %, tuk 0,2 %, uhlohydráty 3 %, vláknina 1,8 %, z minerálních látek zde najdeme draslík 295 mg, vápník 14 mg, fosfor 25 mg, hořčík 20 mg a železo 0,5 mg, z vitamínů vitamín C 25 mg, A 0,82 mg, B1 0,05 mg, B2 0,03 mg a Niacin 0,53 mg. Záleží však samozřejmě na odrůdě a stupni zralosti.

Zdroj: Vogel, Goerg: Handbuch des speziellen Gemüsebaues. Stutggart 1996

Různé odrůdy rajčat (Zdroj: Shutterstock)
Různé odrůdy rajčat (Zdroj: Shutterstock)

Nejzajímavější a nejlépe chutnající kultivary rajčat podle Ericha Stekovicse

Johannisbeere je odrůda stará cca 1400 let. Plody jsou skvělé na marmelády, kompoty a nakládání do kyselého nálevu. Jedna rostlina rodí stovky až tisíce plodů velikosti třešně. Plody nabízí sladké aroma divokých rajčat.

Peruanum je opět starou odrůdou s plody velikosti třešně, kterou prý dovezl do Evropy Kryštof Kolumbus ze své druhé výpravy do Ameriky v roce 1498. Plody této odrůdy jsou tmavomodré a v průřezu mají bílou hvězdu. Rostliny krásně kvetou od května až do prvních mrazů, plody začínají zrát světle modře, po dozrání jsou tmavě modré až černé a svou chutí připomínají kiwi.

Schlesische Himbeere je velice brzy zrající odrůda, která nabízí aromatické plody velikosti v průměru 10 cm. Uvnitř jsou plody zabarvené jako maliny, chutí připomínají cukrovou řepu a brambory. Tento kultivar dosahuje vysokých výnosů.

Yellow Stuffer je odrůda s plody žlutými a dutými. Zvenčí vlastně vypadá plod jako paprika a uvnitř má něco jako malou jahodou. Pozor však, ta je jedovatá. Dutý plod je ideální k plnění masem a rýží, stejně jako to děláme s paprikami. Vynikající jsou tato rajčata i pečená v troubě a gratinovaná. Stěny plodu jsou sušší a lépe proto snáší vyšší teploty při kuchyňských úpravách. Jde o velmi výnosnou odrůdu, na jednom stvolu rostliny najdeme 100 až 150 plodů.

Green Zebra má plody zeleně proužkované, které nikdy nezčervenají, nýbrž při dozrání lehce zežloutnou. Plody této odrůdy jsou skvělé do salátů, k nakládání, do omáček i sendvičů. Odrůda pochází z USA a její plody jsou minimálně agresivní.

Tante Verde je mexiská odrůda typická papírovým obalem, který se dozráváním vysuší a pak sloupne. Plody chutnají po citronech, vodním melounu a chlebovém těstě. Neuvěřitelná kombinace.

Black Plum nabízí plody protáhlého tvaru připomínající švestku. Dlouhé jsou až 7,5 cm a dozrávají do tmavě červené barvy s načernalými a tmavě zelenými skvrnami. Uvnitř jsou však plody tmavě červené až černé. odrůda pochází z Ruska, je velmi otužilá a dobře proto roste i za chladnějšího počasí. Rajčata jsou vhodná k výrobě passatu a suga.

Pěstování rajčat na slaměné podestýlce (Zdroj: Shutterstock)
Pěstování rajčat na slaměné podestýlce (Zdroj: Shutterstock)

V ČR běžně známé odrůdy rajčat

Oproti rakouskému odborníkovi a dodavateli rajčat na stoly nejbohatších lidí jsme v naší české kotlině o dost konzervativnější. Ale to asi ve většině Evropy, rakouský specialista na rajčata je výjimečný fenomén. Většina prodejců u nás nabízí odrůdy Tornádo a Start. Následuje odrůda San Marzano (masivní odrůda s menším množstvím šťávy a minimem semen, která se doporučuje do leča a zeleninové čalamády), odrůda Býčí srdce (masité plody ideální do kečupů), odrůda Oválné červené a Oválné do špičky (chuť mají podobnou Tornádu), odrůda Červené velké (tužší plody s menším množstvím semen), odrůda Pavlína (tužší plody s menším množstvím semen), odrůda Orbit (opět tužší a menší množství semen), odrůda Jahodové (chuťově též podobná Tornádu), odrůda Oranžové (velmi chutná, sladká a šťavnatá rajčata), odrůda Citrónové (ideální do salátů a k plnění), odrůda Žíhané (šťavnaté plody s tenkou slupkou), odrůda Velké oranžové (silně šťavnaté plody), odrůda Černé (černá barva plodů, chuťově podobná Tornádu, někdo však tvrdí, že jsou tato rajčata chuťově mdlá, mají ale vysoký obsah antioxidantů), odrůda Zlatava (jedno z nejchutnějších rajčat), odrůda Balkónové (drobné a tvrdší plody, rostliny můžeme pěstovat v květináči) a odrůda Maximo (obrovská masitá rajčata, hodí se k výrobě kečupů, do salátů a leča).

Zdroj: www.stekovics.at, wikipedia.org, greenpeace.org

Rajská jablka Maximo (Zdroj: Shutterstock)
Rajská jablka Maximo (Zdroj: Shutterstock)
Rajská jablka Balkónová (Zdroj: Shutterstock)
Rajská jablka Balkónová (Zdroj: Shutterstock)