Takzvaný vodní kaštan (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Legenda šťastné domácnosti, zdravé rodiny a plné kasičky se jako doprovodný efekt pojí s řadou pokojových rostlin. V Asii jsou na to učinění experti. Nikdo se soudným rozumem nejspíše nebude očekávat, že by z něj fíkus udělal milionáře, našel mu osudovou lásku a ještě vyléčil nemocné ledviny. Šance, že by se něco takového mohlo stát, jsou podobné asi jako u hlavní výhry v loterii. Ale občas si všichni s neutuchající nadějí na výhru vsadíme. A podobné je to i s pokojovými rostlinami, které mají podle pověr vnášet do domů štěstí. Máme je rádi, to ano. Ale s příslibem štěstí je máme rádi ještě o něco víc.

Následující série pokojovek je tím příslibem navýšeného štěstí proslulá. Ne nutně v Česku. Ale třeba v Asii, ve Státech nebo v Austrálii na ně pro to nedají dopustit. Jejich popularita tam dosahuje takových obzorů, že se jim povšechně přezdívá „Feng Shui rostliny“. I když třeba často s touhle filozofií nemají nic společného, tak nějak se zařadily mezi rostlinstvo, které podle tradovaných legend umí zázraky na počkání. A které že kousky konkrétně to jsou?

Štěstí chodí po vodních kaštanech

Začneme u pachiry (Pachira aquatica), pro níž se v Česku vžil ne zrovna romantický název Vodní kaštan. Co má přesně umět? Z Číny přichází obestřená příběhem, že do domu láká šťastnou náhodu. A taky bohatství. Je to zkrátka magnet na příznivé momenty. Říká se mu Domácí strom peněz. Ostatně, z většiny těch Feng Shui rostlin člověk snadno nabude dojmu, že místo filozofie, mouder a duchovna je Dálný Východ zatraceně materialistickou společností. Šťastné květiny, které odtud pochází, totiž s sebou mají přinášet finance skoro pokaždé.

Vodní kaštan (Zdroj: Shutterstock)
Vodní kaštan (Zdroj: Shutterstock)

Důvěrně známý zázrak

Jen málokterá rostlinka nám dokazuje tak dobře, že to s těmi „šťastnými a bohatými“ sliby nebude tak divoké, jako Epipremnum aureum. Ano, ta docela tuctová šplhavnice zlatá - ten náš nejobyčejnější potos – má údajně být přímo super-šťastnou pokojovou květinou. Kdo to tvrdí? Obyvatelé Tchaj-wanu. A tvrdí to od doby, co si první exempláře k pěstování přivezli ze střední a jižní Ameriky. Buď jsou tedy na Tchaj-wanu o hodně skromnější, anebo mají pro štěstí a bohatství jiná měřítka, než máme my.

Šplhavnice zlatá (Zdroj: Shutterstock)
Šplhavnice zlatá (Zdroj: Shutterstock)

Tuze šťastný dračinec

Naprostá klasika, šťastný bambus, nemůže chybět. Ale pozor - první velké zklamání vám může připravit už jen zjištěním, že to vlastně žádný poctivý bambus není. Ve skutečnosti je to Dracaena sanderiana, tedy dračinec pruhovaný. To už pak nevylepší ani zpráva, že se v něm snoubí harmonie všech pěti klíčových principů Feng Shui, tedy oheň, dřevo, země, voda a kov.

Dračinec pruhovaný (Zdroj: Shutterstock)
Dračinec pruhovaný (Zdroj: Shutterstock)

Čínsky se jí říká Fu Gwey Zhu. Fu znamená štěstí a jmění, Gwey sílu (zdraví) a čest, Zhu pak bambus. Jak se to vlastně správně používá? Pokud vám jde o zdraví rodiny, měla by tahle pokojovka stát ve východní části domu. A jestli jste spíš na peníze, usaďte ji ve svém domě někam na jih.

Příliš toxická tchyně

Další překvapivě obyčejnou pokojovou rostlinou, podle legend ovšem mimořádně disponovanou k vylepšení domácího štěstí, je podle východních mudrců Dracaena trifasciata. Přesně tak, Sansevieria neboli tchynin jazyk. Abychom to vyložili přesněji: tchynin jazyk - v Asii mu říkají hadí rostlina - přímo nepřináší štěstí, ale proaktivně odhání neštěstí. A taky pohlcuje negativní energii čchi. Jak to přesně zabírá na tchýně v Číně, to už se v moudrých knihách nepíše. Rostlinka ale jedovatá je.

Kdo by neznal proslulý tchynin jazyk (Zdroj: Shutterstock)
Kdo by neznal proslulý tchynin jazyk (Zdroj: Shutterstock)

Byznys jedině s tlusticí

Nedaří se vám v podnikání? Pořád vyděláte méně, než kolik jste investovali? Místo zařazení do žebříčku Nejbohatších osob světa očekáváte spíš výpověď z nájmu? Pak za tím nestojí špatný byznys-plán, ale to, že vám na stolku v kanceláří nehnízdí květináč s tlusticí vejčitou.

Crassula ovata, přezdívaná na východě Nefritovou květinou, je totiž další z řady rostlin, které mají přinášet štěstí a peníze. V tomhle případě velmi specificky jen obchodníkům a podnikatelům. Pokud nejste přes kšeftování a velké obchody, tak tlustice s vaším štěstím nic neudělá. Jen zdobí. 

Tlustice vejčitá (Zdroj: Shutterstock)
Tlustice vejčitá (Zdroj: Shutterstock)

Lilie pokoje od Amazonky

Lidé, kteří mají v oblibě Feng Shui, nejsou rádi, když někdo upozorňuje na nedostatky v logice. Třeba na to, že se jedna z „nejšťastnějších“ rostlin téhle údajně tisíciletí staré tradiční filozofie – Spathiphyllum – v čínském podání Lilie pokoje a míru (tedy „naše“ toulcovka či lopatkovec) dostaly do Číny z jihu Ameriky až v 50. letech předminulého století. Ale když se nad ten časový nesoulad povznesete, možná vám štěstí opravdu přinese.

Toulcovka čili lopatkovec (Zdroj: Shutterstock)
Toulcovka čili lopatkovec (Zdroj: Shutterstock)

Posvátné zelené koření

Čínu teď necháme chvilku spát, ale Asii ještě úplně neopustíme. Protože musíme zmínit ještě jednu bájně-kouzelnou bylinu. Je jí magická tulsi, uctívaná v hinduistické tradici (nejen) jako Krišnova či Rámova rostlina. Co to prosím pěkně je? Tou zázračnou a štěstí přinášející pokojovkou, zdrojem zbožštění, je Ocimum tenuiflorum. Červená bazalka.

Červená bazalka (Zdroj: Shutterstock)
Červená bazalka (Zdroj: Shutterstock)

Pivoňky vždy čerstvé

Posledním zastavením se přiblížíme domovu, tedy alespoň geograficky. Staří Řekové totiž věřili, že štěstí - zdraví (pokoj svatý) do domu přináší pivoňka (Paeonia). Odtud také pramení její latinský název, který upomíná na Paeana/Paieona. Osobního lékaře božstev z Olympu. S pivoňkami měl také čarovat i sám Aeskulap. A jak má lidskému zdraví taková pivoňka pomáhat?

Řezaná pivoňka ve váze, v květináči to doma nezkoušejte (Zdroj: Shutterstock)
Řezaná pivoňka ve váze, v květináči to doma nezkoušejte (Zdroj: Shutterstock)

Prý pokud je v domě umístěna do vázy, nasává do sebe vše zlé a špatné, čímž generuje ono dobro a blaho. Pochopitelně, ty nedobroty pak odhazuje v opadaných okvětních lístcích. Takže jestli chcete mít doma štěstí trvale, potřebujete opravdu velký záhon pivoněk, abyste to domácí štěstí mohli průběžně oživovat.

Zdroj: RD.com, BobVilla.com, Omysa.com, Housing.com, Parenting.com