Pokud plánujete rekonstrukci bytu, dejte si pozor, aby vám nezničila vztah Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Ne, rady pro rekonstrukci bytu, čili aby probíhala tak, abyste se zbytečně nenervovali, nehádali a nakonec s partnerem nerozešli, opravdu nejsou ze soudku psychologického, ale ryze praktického. Pokud totiž bude mít vše svůj řád, pravidla, projekt, návrh, rozpočet a neprůstřelnou smlouvu, můžete se hádat s jinými, nikoli však mezi sebou.

1. Sejděte se na půl cesty a vyhledejte odborníky

Pokud žijete v páru či jste rodina a dokonce s dětmi, nikdy neprovádí rekonstrukci bydlení jen jeden a dokonce je třeba zapojit i vaše ratolesti. Vše je o dialogu a jelikož se představy lidí o společném bydlení v mnohém lišívají, je třeba se obrátit na odborníky. Ovšem shodnout se doma musíte alespoň v tom zásadním. Samozřejmě nebudete klepat na dveře psychologa, ale projektanta a bytového designera, stejně jako stavební firmy. Co se týká vás samých a vašich prvotních nápadů a plánů, vždy začínejte kompromisy. Pokud chcete oba něco zcela odlišného, sejděte se na půl cesty. Nakonec, jinak to většinou nejde ani v sexu.

Půdní vestavba s neuvěřitelným řešením sprchového koutu, tedy spíše prosklené sprchové místnůstky
Půdní vestavba s neuvěřitelným řešením sprchového koutu, tedy spíše prosklené sprchové místnůstky

2. Odborná práce, zkušenost a erudice (široká vzdělanost překračující hranice oborů) vyřeší rozpory

Opačné názory vůbec nemusí být špatné, naopak mohou být oba opačné názory dobré, ovšem každý názor na konkrétní věc je třeba vložit do širšího kontextu a to bez zkušeností, znalostí a v ideálním případě i erudice prostě nejde. V opačném případě se sklouzne k žabomyší válce, jejímž výsledkem bude v lepším případě špatné řešení celku. Zkušený odborník si s vámi přitom sedne a ptá se. Proč. Proč. Proč. Hledá návaznosti, souvislosti, řeší celý koncept, nikoli jen jeho detaily, nejde o puzzle či mozaiku, jde o víc. O výsledný vzhled, o volbu materiálů, o zajištění financí, návaznost prací, která musí odpovídat nejen časovým možnostem řemeslníků, ale též logice. Některé činnosti prostě nelze navzájem prohodit, navazují na sebe. Pokud si tedy přizvete k řešení financování své rekonstrukce zkušeného finančního poradce, k návrhu svého budoucího bydlení bytového architekta a pokud vám vše nakreslí zkušený projektant, díky čemuž se v projektu snadno zorientuje realizační firma, máte vyhráno a o mnoho hádek v domácnosti méně. O případném rozchodu nemluvě.

Dobrý projekt je základ, architektonické řešení podtrhne 3D vizualizace
Dobrý projekt je základ, architektonické řešení podtrhne 3D vizualizace

3. Přizvěte i své sousedy a známé a klidně se přete s nimi, nikoli sami mezi sebou

V tomto případě už se sice může zdát, že jde trochu o psychologii, pokud se však poradíte s lidmi, kteří již mají rekonstrukci za sebou a nebo ji plánují stejně jako vy, určitě to pro vás bude přínosné. Jiné úhly pohledu, zkušenosti, postoje, vkus. To není nikdy na škodu. Minimálně tak získáte zajímavou inspiraci a dozvíte se, jak to funguje jinde. Určitě ale nezvěte ty, kteří se kvůli podobnému problému rozešli. :-)

Radikální rekonstrukce včetně vybourání příček
Radikální rekonstrukce včetně vybourání příček

4. Módní trendy nechte jejich tvůrcům, řešte své potřeby a svůj vkus

Můžete se roky honosit tím, od jakého italského designera máte vodovodní baterie, když vlastně do vaší koupelny vůbec nepatří, nehodí se tam. Milujete koupel ve vaně a někdo vám nakuká, že moderní je sprchování? Nesmysl, ať se sám přestěhuje třeba do Venezuely. Na trendy příliš nedejte, obvykle se točí, odchází a zase se vrací a obvykle jsou v době, kdy jde opravdu o trendy, neskutečně drahé. V novém bydlení se musíte především vy cítit dobře, příjemně, vše musí zapadnout, kam má. A právě to se trendům většinou nestává! Nakonec zauvažujte, když se trendem stanou místo vany dřevěné kádě, které se běžně používají při zabijačkách, dáte si je také do koupelny? A naopak, zaplatíte za retro samostatně stojící litinovou vanu sto tisíc, když máte na rekonstrukci celé koupelny 250? To je přece nesmysl!

Realizace koupelny s WC
Realizace koupelny s WC

5. Rekonstrukce svépomocí a nebo raději přizvat řemeslníky či stavební firmu, která vše zastřeší?

Rekonstrukcí svépomocí ušetříte tak neskutečné množství peněz, že se vám to zprvu nebude zdát ani možné, pokud s tím ještě nemáte žádnou zkušenost. Ale právě zde je kámen úrazu. Mít nějakou zkušenost! Podle video manuálů na internetu a podle knih a časopisů to prostě nepůjde. Věřte mi. Vždy je spousta věcí, na které narazíte, a o kterých jste v konkrétním návodu nečetli, které nebyly ve videu. Prostě ne! Pokud prostě nejste schopni začít sami a bez literatury a kinematografie, nechte to na odbornících a nafoukněte rozpočet. Bude to stát hodně, ale nebudete bourat!

I takto může dopadnout rekonstrukce svépomocí bez dostatečných zkušeností a znalostí
I takto může dopadnout rekonstrukce svépomocí bez dostatečných zkušeností a znalostí

6. A když jsme si vyjasnili, kdo bude rekonstruovat, jsme u posledního bodu, u smlouvy!

Jestliže nejste schopni provést stavební práce a řemesla svépomocí či za pomoci zručných a dlužno říci, že také spolehlivých přátel, trvejte na podrobné smlouvě s dodavatelem, předtím si však ověřte jeho reference a také úřední náležitosti. Zaplatit zálohu firmě, která to vlastně vůbec nebude dělat a existuje jen na papíře, je cestou do pekel. A že se to takovými podvodníky jen hemží. Nemluvě o skutečných řemeslných kvalitách konkrétních pracovníků. Smlouva musí být neprůstřelná, konkrétní dílčí kroky musíte platit až po jejich dokončení a zálohy poskytujte pouze na materiál a to postupně. Dát někomu 500 tisíc na veškerý materiál hned na začátku je dosti rizikové a již jen taková žádost od realizační firmy je dosti podezřelá.

Realizace sádrokartonů
Realizace sádrokartonů

Je třeba věnovat pozornost popisu plánovaných prací, dodávanému materiálu atd. I u podpisu smlouvy buďte oba a předtím spolu prodiskutujte její obsah. A pokud se nakonec ukáže, že jste se přece jen nechali napálit, jste v tom oba stejnou měrou. Jeden nemůže druhému nic vyčítat. Čímž bychom ale nechtěli povýšit mezilidské vztahy až na tu míru, že kvalitně provedená rekonstrukce není až tolik důležitá. Ba naopak! Teprve když vše dobře dopadne, budete oba spokojení a váš vztah to utuží. A jak poznáte skutečně kvalitní dílo? Na bezvadně provedených i těch nejmenších detailech.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com

Zdařilá rekonstrukce koupelny
Zdařilá rekonstrukce koupelny