Proč stromům na podzim opadávají listy? Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Podzim se s námi prostě loučí neskutečně velkolepě. Ta nádherná přehršel barev je natolik citlivě namíchaná, že nikdy a nikde nejde v žádném případě o kýč. Příroda je prostě tím nejúžasnějším, nejcitlivějším malířem, jakého si lze představit. Naše lidské konání je ve srovnání s ní zcela pošetilé. Díky nádherným barvám jsou příjemnější i chladné dny, ranní mlhy, sychravé počasí. Nalijí nám do žil optimismus, a když pak tuto scenérii prozáří sluneční paprsky, je to opravdová nádhera.

Ovšem tato podzimní krása netrvá příliš dlouho. Ani se nenadějeme a je po ní. S příchodem prvních mrazíků se opadávání listí urychlí a náhle je po všem. Dílo dokoná silnější vítr. Nám pak nezbývá nic jiného, než řešit, co s listím, jak je využít, jak nám v zahradě prospěje. V každém případě ale dlouhé hodiny neodložíme hrábě. Některé druhy dřevin dokonce nádherně zdobí barvami zahrady, parky a přírodu až dlouho do zimy, ovšem nikoli listy. Například škumpa, jeřabiny a jiné. I na nějaké to ponechané jablíčko na stromě je příjemný pohled a ocení je především ptáci.
Podzimní nádhera
Podzimní nádhera

Proč jsou pro dřeviny listy důležité?

Ve vegetačním období jsou dřeviny zásobené svými listy ohromným množstvím energie. Tu mohou rostliny získávat právě za dlouhých dnů, kdy mají dostatek světla. Právě listy umožní rostlinám příjem světla díky chlorofylu, který obsahují. A světlo je důležité pro fotosyntézu. V její první, světelné fázi, dochází k rozkládání vody a uvolnění kyslíku, který rostliny potřebují k dýchání. Ve druhé, temnostní fázi fotosyntézy, dochází k zabudování oxidu uhličitého do molekul cukrů. A právě z nich rostliny čerpají energii a vytvářejí si další (složitější) stavební látky. Kdybyste z dřeviny ve vegetačním období listy otrhali (a nemusíte ani vy, stačí silné krupobití), budou chřadnout a zastaví svůj růst. Ovšem není třeba panikařit, jelikož se relativně brzy objeví listy nové. Rostlina by bez nich prostě nepřežila. 
Podzimní nádhera
Podzimní nádhera

Když se krátí den

Se zkracujícími se dny dostávají dřeviny signál, že je čas na odpočinek, období vegetačního klidu. A právě opadání listů je u opadavých dřevin zásadní podmínkou jejich přežití. Proč? Ubývá světlo, rostliny je nedostávají v dostatečném množství a proto se z listů začne odbourávat chlorofyl, zpomaluje se tím dýchání a výměna látek. A jako mávnutím kouzelným proutkem se začnou prosazovat ostatní barviva, která listy obsahují. Například červené zbarvení listů způsobují karotenoidy a antokyany.

A jelikož mají dřeviny v tuto dobu i omezený příjem vody, jíž však nezbytně potřebují, začne se ve stopkách listů vytvářet vrstvička korku. Přes ni nemůže voda do listů proudit a ty proto hynou (schnou) a opadávají. Postupně se mění i intenzita zbarvení listů, až jsou všechny prostě jen suché (v různých odstínech žluté a hnědé barvy).
Podzimní nádhera
Podzimní nádhera
Hospodaření s vodou je pro dřeviny v zimě nezbytné, nemohou s ní plýtvat. A právě v zimě je jí nedostatek. Ve vegetačním období rostliny dýchají průduchy v listech, kterými se zároveň odpařuje právě voda. Středně velký strom jí takto denně odpaří až 60 litrů a za velkého vedra a sucha se tato hodnota může až zpětinásobit. Ještě si myslíte, že vědro vody každému stromu za velkého sucha stačí?

Čili opadem listů se dřeviny brání hladovění a usychání. Všechny zásobní látky si nechávají uložené a připravené na jarní nastartování, jakmile se začne den prodlužovat.
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com
Podzimní nádhera
Podzimní nádhera