Zdají se vám funkčnost nebo vzhled vašeho domu poněkud zastaralými? Chtěli byste, aby se svým vzhledem podobal moderním stavbám? Nebo by bylo vhodné na vašem domě změnit některé věci tak, abyste získali více komfortu za méně peněz? V současné době je nejvhodnější období posoudit všechny tyto otázky. Rekonstrukce se vyplatí hned v několika směrech.

Důvody rekonstrukce

Skutečně je dnes celá řada důvodů, kvůli kterým je dobré se rozhodnout pro rekonstrukci svého domu nebo bytu. Z estetického hlediska je možné doladit jak interiér, tak exteriér svého bydlení a tím si velmi zpříjemnit pocit domova. Nejde však jen o estetiku, ale i užitek. Nabídka materiálů a možností je obrovská a fantazii se meze nekladou.

V druhém případě se změna může týkat praktičnosti bydlení. Ta může v konečném efektu také změnit vzhled a dojem, ale její účel je především ekonomický. Jedná se převážně o snížení nákladů spojených s každodenním životem. Lze předejít stárnutí objektů, nebo ušetřit za energie?

Výhody rekonstrukce

Zaměříme se na rekonstrukce praktické, jelikož s těmi si člověk neznalý problématiky většinou nedokáže svépomocí poradit a potřebuje radu odborníka. S neustálým vyvíjením technologií se již mnoho domácností rozhodlo investovat do rekonstrukcí. A to v mnoha směrech.

Velmi často se v současnosti setkáváme se zateplováním budov, pokládáním zámkové dlažby, opravami a nátěry poškozených nebo starých fasád, rekonstrukcí elektro a dalších instalací.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Nejčastějším typem rekonstrukcí však bývá výměna oken a zateplování objektů s využitím moderních postupů, a to nejen z důvodu možnosti získat na tyto projekty státní dotace. Už jen samotným zateplením a výměnou nevyhovujících oken totiž ušetříme a návratnost vložených prostředků je velmi rychlá.

Obraťte se na odborníky

Samotná rekonstrukce však není samozřejmostí či jednoduchou záležitostí. Své nápady je dobré posoudit s odborníkem, který má s problematikou zkušenosti a bude nám tak nápomocen. Každý zásah do rekonstrukce nemovitostí požaduje zvládnout jistá opatření.

Musíme se jako laici zaobírat záležitostmi, jako jsou posouzení stavu domu, návrhy technického řešení, vyřizování povolení se stavebním úřadem a v neposlední řadě výběrem materiálů, technologií a samotným financováním.

Toho však samozřejmě nejsme schopni a proto se obracíme na profesionály, kteří problém vyřeší za nás, nebo nám alespoň poskytnou praktické rady a zkušenosti. Proč si přidělávat starosti, když mohou odborníci vyřešit přípravná opatření i technické řešení za nás?
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Rekonstrukce není jednoduchou záležitostí. Pokud se rozhodnete jít do jakéhokoli projektu, mějte na paměti, že efektivita je v tomto směru na prvním místě. Ve stavebnictví obzvláště platí, že vše spolu souvisí.

To je jedna z hlavních příčin, kvůli které je rozumné vyžádat si odbornou pomoc. Malé detaily nebo chybné provedení nemusí být na první pohled vidět, ale například v případě zateplování objektů ho později výrazně pocítí vaše finanční konto. Jedině kvalifikovaný člověk totiž dokáže komplexně a s nejvyšší efektivitou splnit vaše přání dle předpokladů a ještě se za své dílo zaručit.

Důležité

Na závěr jedna praktická rada. Státní fond životního prostředí v současnosti uvolnil nemalé prostředky na projekty spojené s úsporou energie. Z tohoto fondu si můžeme prostřednictvím renomovaných firem vyžádat část nákladů spojených se zateplením domů a bytů. Proto je velice výhodné spojit příjemné s užitečným. Při rekonstrukci její spojení se zateplením domu. Na své investici takto můžete ušetřit desítky tisíc korun, které už se v budoucnu získat nepodaří. Proto neváhejte a zvažte své možnosti a potřeby, dokud je čas.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Luboš Primus
Poslat poptávku