Sanujeme vlhké zdivo Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Vlhké zdi působí negativně jak na naše zdraví, tak na tepelně-izolační schopnosti stavby. Pokud se objeví vlhká zeď, často se k ní pojí další problémy s plísněmi, s výkvěty a podobně. Vlhkost navíc negativně působí na samotnou konstrukci domu a zhoršuje její vlastnosti. Vysoušedla nebo větrání sice patří k možným řešením, ale odstraňují pouze následky. Pokud chceme odstranit příčinu, čeká nás sanace zdiva prostřednictvím několika možných způsobů.

Sanace se provádí formou hydroizolačních a dalších stavebních opatření, která trvale sníží vlhkost ve zdivu. Výsledkem je příznivější poměr vlhkosti v interiéru, ale také zlepšení tepelně-izolačních vlastností stavby a tedy i ekonomičtější provoz domu.

Příčiny vlhkosti ve zdivu

Příčiny jsou různé, ale většinou je můžeme shrnout do problematiky izolace. Vlhké mapy na zdech se projevují ve starých neudržovaných budovách, nebo chybí-li v domě izolace, při zanesení drenáží, nebo pokud doslouží stávající izolační materiály. Vlhkost se může projevit také při změněném užívání stavby nebo ve změně vnějších podmínek. Vinu může mít ale také nevhodná stavební úprava nebo použití neprodyšných materiálů.

Možné způsoby sanace

Podle zjištěné příčiny se volí způsob sanačních opatření. K nejznámějším patří podřezávání zdiva, vkládání nerezových plechů, podsekání zdi s odizolováním, rozsáhlejším zásahem je odvodnění okolí stavby. Naopak snadné využití mají chemické injektáže a speciální sanační omítky nebo malty, stěrky a podobně. Samozřejmě lze některé zásahy vzájemně doplňovat. Pokud se rozhodneme investovat do produktů pro sanaci, je velmi důležité dodržet výrobcem uváděný postup.
Vlhké zdivo
Vlhké zdivo
Vlhké zdivo
Vlhké zdivo

Sanační omítky

Existují dva základní typy – prodyšné a vodotěsné omítky. První typ se vyznačuje nízkou kapilární nasákavostí, takže při aplikaci na vlhkou zeď omítka zabrání pronikání vody na svůj omítky – čili do interiéru. Sice není odstraněna příčina, ale snižují se nežádoucí účinky vlhkosti. Vodotěsné omítky zabraňují vlhkosti z interiéru pronikat do struktury zdiva a často se využívají v kuchyních a v koupelnách.

Injektáže

Jedna z možností pro stávající objekty je injektáž vlhkého zdiva speciálně vyvinutými přípravky. Na rozdíl od ostatních možností se jedná o snadné, efektivní i ekonomicky příznivé řešení. Aplikovaná látka dokáže propenetrovat do spár ve zdivu a vytvořit zde pro vlhkost neprostupnou bariéru. Látky mohou mít například formu krému a prodávají se v praktickém balení s pistolí pro jednoduchou aplikaci.

Zateplení zdiva

Svou roli v problémech s vlhkostí hraje také zateplení. Nedostatečně izolovaná konstrukce snadno prochladne a tím pádem dochází ke kondenzaci vzdušné vlhkosti a jejímu následnému vsakování do zdiva. Zateplení domu má při řešení problémů s vlhkostí pozitivní vliv.
Zdroje použitých fotografií a obrázků: www.shutterstock.com, cze.sika.com
Oklepání vlhké omítky
Oklepání vlhké omítky
Vrtání injektážních otvorů
Vrtání injektážních otvorů
Aplikace sanační směsi do injektážních otvorů
Aplikace sanační směsi do injektážních otvorů
Aplikace sanační omítky
Aplikace sanační omítky