
Jaké bylinky jsou ideální pro grilování?
Sůl je stále základ, byť mnozí kuchaři a gurmáni preferují „ochutnání“ potravin, jejich původní chuti, bez přísad. Ovšem co bylinky, jaké jsou ideální právě pro grilování?
Sůl je stále základ, byť mnozí kuchaři a gurmáni preferují „ochutnání“ potravin, jejich původní chuti, bez přísad. Ovšem co bylinky, jaké jsou ideální právě pro grilování?
Líbí se vám květiny, ale nepatříte zrovna k těm nejsvědomitějším pěstitelům? Dobrá zpráva je, že existují i rostliny označované pro svou odolnost z legrace jako "plechové."
Million bells, čili Calibrachoa, jinak též minipetúnie – nádherná květina, která zdobí balkóny, okenní parapety a pergoly milióny zvonečků. Jak na ni?
Co pomůže zdárnému růstu a zdraví rajčat a čemu a čím naopak pomáhají samotná rajčata? Jaké zajímavosti se ukrývají za touto pro nás dnes běžnou zeleninou?
Pěstování pálivých papriček, chilli a feferonek nejrůznějších odrůd, zažívá v Čechách renesanci. Není divu, keříčky obsypané pestrobarevnými plody si totiž můžete snadno vypěstovat doma na okně, a tak k pálivé exotice nemáte nikdy daleko.
Znáte pravidla pro sběr, sušení a uskladnění bylinek a víte, jaké byliny je důležité sbírat právě v květnu?
Řadíte se mezi milovníky borůvek, nebo se jimi chcete léčit? Jak pěstovat kanadské borůvky, borůvky zahradní a nebo borůvky velkoplodé? Jaký je mezi nimi rozdíl?
Drobné detaily dotváří celek, a o trsech travin na zahradě to platí dvojnásob. Ovšem trávy nemusí být jen přisedlé, nenápadné a stále kosené. Některé mohou zahradě dominovat.
Vykopávat každý rok cibule a znovu zasazovat, nebo nechat tulipány jako trvalky i více let v zemi?
Pěstování slunečnic je poměrně jednoduché, klíčové je předpěstování sazenic a volba „slunného“ stanoviště. Své jméno slunečnice nezískaly náhodou.
Chřestu se budeme věnovat tři roky od výsevu, než si ochutnáme chutná a zdravá sousta této zeleniny. Jakou péči chřest vyžaduje? A jak dlouho od třetího roku plodí?
Dá se i u nás vypěstovat chutný lilek baklažán? Mnozí zahrádkáři tvrdí, že ne, že je to obtížné, nebo to nemá smysl. Mýlí se?
I s pěstováním květin začneme již v březnu, například odstraňujeme zimní nastýlku, připravujeme letničky, čistíme trvalky, věnujeme se růžím...
Jak si předpěstovat sadbu zeleniny, aby sazenice byly silné a zdravé? A jakou zeleninu má smysl předpěstovávat?
Mít po ruce už od časného jara čerstvé bylinky až do podzimu a to přímo v kuchyni na okenním parapetu či na balkóně? Žádný problém a s výsevem začínáme už nyní – na konci zimy.
Výsev semen se liší, pokud vyséváme do truhlíků a připravujeme si v interiéru sadbu a pokud vyséváme přímo do záhonů. Záleží též na druhu rostliny a jejích požadavcích na výsev a velikosti semen.
Čerstvé bylinky a koření i v zimě? A proč ne! Na vnitřním okenním parapetu, čili na místě, kde je v zimě nejvíce světla, to není problém. Pozor ale na teplotu a vlhkost vzduchu v interiéru, na radiátory a zálivku.
Některé užitkové a okrasné rostliny můžeme vysazovat či vysévat dokonce až do pozdního podzimu, u některých je to vyloženě nezbytné, u jiných nejvhodnější právě v tuto dobu.
Pěstování česneku není nijak složité, ovšem o to klíčovější je výběr vhodné sadby a její zapravení do země ve správnou dobu – právě na podzim.
Které dýně jíst a které se pro tento účel nepoužívají? Budete se divit, ale jedlé jsou úplně všechny, ovšem některé jsme si vyloženě oblíbili jako pochutinu a jiné jsou pro nás jen dekorací. Proč?