Seznamte se s jeřábovými váhami Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Závěsné jeřábové váhy slouží ke zjišťování hmotnosti břemene zavěšeného na jeřábovém háku nebo na jiném zdvihacím zařízení. Jeřábové váhy najdou uplatnění prakticky při jakýchkoli každodenních fyzicky náročných činnostech, při kterých je třeba zvážit přepravované břemeno, ať už z kontrolních či vyloženě obchodních důvodů, kdy nám ušetří čas a námahu.

Závěsné jeřábové váhy se používají v průmyslových odvětvích jako je například slévárenství nebo hutnictví, ve stavebnictví (při každodenním vážení těžkých stavebních materiálů jako jsou tvárnice, betonové prvky, stropní překlady nebo pytle s omítkou a cementem), skladovém hospodářství, v zemědělství (třeba na jatkách) a podobně.

Použitím jeřábových vah se usnadní a zkrátí veškerý pohyb materiálu, odstraní se jeho zbytečné převažování a při nákupu a prodeji materiálu poskytují tyto váhy záruku přesně odváženého množství. Použitím jeřábových vah též můžeme významně ušetřit náklady na dopravu, protože vypočtená a skutečná hmotnost nákladu se často liší, a díky převážení břemene můžeme optimálně vytížit dopravní prostředky.

Jeřábové závěsné váhy disponují digitálním zobrazením hmotnosti a jsou řízeny mikropočítačem. Můžeme je pohodlně ovládat tlačítky na čelním panelu a nebo ručním dálkovým ovládáním. Kromě občasného dobití akumulátoru nebo výměny baterie tyto váhy nevyžadují žádnou údržbu. Obsluha vah je velmi jednoduchá - před vážením se váha zavěsí na hák jeřábu a vážené břemeno se zavěsí na hák váhy. Na displeji pak jednoduše odečteme hmotnost břemene. Hmotnost použitých závěsných prostředků je přitom možné „vytárovat.“ V přestávkách mezi vážením se elektronika vah po nastavené době samočinně vypne a tím šetří akumulátor.

Tyto váhy mohou být použité i v těžkých provozech jako jsou např. slévárny, kde se používají robustní váhy s tepelným štítem. V případě potřeby mohou mít jeřábové závěsné váhy také přenos dat do PC a vestavěnou tiskárnu, která umožňuje okamžitý tisk vážních lístků.

Materiály pro výrobu jeřábových vah jako jsou slitiny železa nebo litinová ocel zaručí dlouhou životnost těchto přístrojů a ochrání je před různými vlivy včetně těch klimatických. Vybrat si lze z mnoha typů jeřábových vah, jejichž váživost má rozpětím až do 60 tun (do 300 kg až do 60 t). jeřábové váhy se využívají jak při vážení materiálu o velké hmotnosti, tak při vážení rozměrných věcí, které by nebylo možné zvážit jiným způsobem.
Jeřábová váha MCWN
Jeřábová váha MCWN
Jeřábové váhy rozdělujeme na necejchuschopné a cejchuschopné.

Jeřábové a závěsné váhy necejchuschopné (technologické)

Jde o kvalitní váhy za nízkou cenu, které najdou uplatnění všude, kde je potřeba vážit břemena ve visu. Tyto váhy jsou ale určené pouze pro kontrolní vážení. Konstruovány jsou z litinové oceli (ze slitin železa) a mohou být vybavené dálkových ovladačem. Jejich tenzometrický snímač je vyroben z ušlechtilé oceli, LED displej je výborně čitelný, jasně svítící a s dostatečnou výškou číslic. Elektrickým zdrojem váhy je bezúdržbový akumulátor s délkou provozu do cca 80 hodin. Necejchované jeřábové váhy jsou dodávané s dálkovým ovládáním, závěsným okem a hákem.

Jeřábové a závěsné váhy ověřitelné (cejchuschopné, obchodní)

Jeřábové a závěsné váhy ověřitelné najdou uplatnění hlavně ve strojírenském průmyslu. Jsou určené pro vážení ve visu jak v obchodním styku, tak pro kontrolní vážení. Obchodní jeřábové váhy neboli váhy s možností ověření pro obchodní styk jsou certifikovány podle zákona o metrologii a podléhají pravidelnému ověření (cejchování) v periodě 24 měsíců. Váhy je možné používat v přímém platebním styku a stanovovat cenu na základě naměřeného hmotnostního údaje.

Firma VÁHY - JAS, s.r.o. nově nabízí kalibrace jeřábových vah do 60t. 
Kalibrace jeřábové váhy
Kalibrace jeřábové váhy
Kalibrace jeřábové váhy
Kalibrace jeřábové váhy

Jeřábové váhy MCWN

Tyto kvalitní digitální jeřábové váhy s displejem nabízí podle typu váživost od 300 kg do 9 t. Výška číslic na LCD displeji je 25 mm. Dílky těchto vah jsou od 0,1 až do 5 kg. Součástí dodávky je akumulátor a případně dálkový ovladač. Váhy jsou dodávané v plastovém kufru. Nabízené jsou typy vah MCWN: MCWN T1, MCWN T1RF, MCWN 1500MRF, MCWN T6, MCWN 6000M, MCWN T6RF, MCWN T9, MCWN 9000M, MCWN T9RF, MCWN 9000MRF.
Jeřábová váha MCWN
Jeřábová váha MCWN
Jeřábová váha MCWN
Jeřábová váha MCWN
Jeřábová váha MCWN
Jeřábová váha MCWN
Zdroj: www.vahyjas.cz