Jak získat dotace?

Jak získat dotace?

Dotační program Zelená úsporám počítá se dvěma typy žádostí. Žádat můžeme před realizací opatření, nebo až po ní. Vždy také záleží na termínu podání a následném zpracování. Pravidla pro získání dotace před realizací a po ní se v mnoha bodech liší.

Bez projektu dům nepostavíte

Bez projektu dům nepostavíte

Kdo je architekt a kdo projektant? Jaké služby vám projekční kancelář kromě návrhu domu, jeho osazení v terénu a instalací zajistí? Co je projekt pro stavební povolení, projekt pro provedení stavby a autorský a technický dozor?

Věříte na geopatogenní zóny?

Věříte na geopatogenní zóny?

Současné názvosloví pochází z řečtiny, kdy geo znamená země a pathos utrpení či nemoc. Můžeme tedy hovořit o utrpení (nemoci), které pochází ze země. Mnozí v geopatogenní zóny nevěří, avšak už jen náš pes či kočka naznačí, že něco opravdu není v některých místech bytu v pořádku.

Jak si vybrat architekta?

Jak si vybrat architekta?

Není podstatné, do jaké stavby či rekonstrukce se pustíme, jednu službu totiž budeme potřebovat vždy. Někdo nám musí vypracovat kvalitní projekt. A s výjimkou běžné rekonstrukce, kde se nemění dispozice jednotlivých místností, pak oslovíme i architekta.

Jak pomůže stavbyvedoucí?

Jak pomůže stavbyvedoucí?

Stavbyvedoucí je odborník, který nese veškerou zodpovědnost za stavbu a její provedení, stavební materiál a jeho uložení, ale i ochranu například před vlivy počasí. Vždy je garantem stavby, bez kterého se neobejdeme.

Vánoční květiny

Vánoční květiny

Gradující shon v obchodech a na ulicích přináší touhu po klidném prožití vánočních svátků. Cítíme-li potřebu užít si tento čas v pohodě a bez starostí, pomohou nám živé květiny. Vnesou do našich domovů pohodu a slavnostní atmosféru. Příroda se sice na nějaký čas zahalí do bílého roucha, to však neplatí pro naše domovy. Květiny mohou být součástí svícnů, stromečků i dárků. Řezané květy totiž vždycky ohromí svou krásou.

Jak originálně vybavit byt?

Jak originálně vybavit byt?

Zařizování bytu patří ke klíčovým otázkám našeho osobního stylu. Nabídka se stále rozšiřuje a každý si tak může vybrat co nepřesněji podle svých představ. A pokud máme absolutně originální představu, pak některé společnosti nabízí výrobu nábytku na míru v barvách i dezénech podle přání zákazníka. Na druhou stranu bychom měli vybírat obezřetně, aby krásný nábytek doplňovala i funkčnost a praktičnost. Vzájemná kombinovatelnost více kusů nábytku otevírá dveře tvořivým lidem, kteří rádi mění výraz svého bydlení. Pokud právě nepatříme k věčně stěhujícím nadšencům a hledáme optimální variantu bydlení, existuje pár tipů jak na to.

Pusťte do bytu a do života novou energii!

Pusťte do bytu a do života novou energii!

Uspořádáním nábytku uvnitř domu, aby se v něm dobře žilo, řeší nauka feng-šuej. Při zařizování bytu se i v dnešní době vyplatí mít na zřeteli základní principy. Zjistíte-li, že prostor, v němž žijete, je nevyvážený, s pomocí feng-šuej napravíte cokoliv. Znalci tohoto umění vás překvapí spoustou velmi praktických a v konečném sledu velmi logických rad. Pojďme se na ně podívat...

Kupujeme nemovitost podle feng-šuej

Kupujeme nemovitost podle feng-šuej

Čínská nauka feng-šuej začíná stále více pronikat i k nám, do Evropy. Učení, které se zabývá studiem energie mezi nebem a zemí ve vztahu k člověku, a kterého se uplatňuje zejména při stavbě domu a jeho zařizování. Umění radí, jak situovat nejen dům či byt, ale i jednotlivé místnosti.

Kde je možné koupit pozemky v Českých Budějovicích?

Kde je možné koupit pozemky v Českých Budějovicích?

V současné době lze hovořit o zvýšeném zájmu ze strany klientů o zprostředkování prodeje pozemků, určených pro zástavbu k individuálním účelům. Tento obecný trend s sebou přináší i postupné zvyšování cen těchto zobchodovatelných pozemků, na druhou stranu i vzrůstající nároky ze strany klientů. V oblasti Českých Budějovic patří mezi standardní požadavky inženýrské zasíťování, či jeho blízký dosah. Dále hraje pro kupující důležitou roli lokalita nabízených pozemků k prodeji, zejména pak i dosah MHD. Cenové spektrum je poměrně rozsáhlé a to v rozmezí 600 - 1.800 Kč/m2.

Na Slovensku se designu daří

Na Slovensku se designu daří

V posledních letech se na českém, ale i evropském trhu s moderním interiérovým vybavením prosazují stále častěji slovenské firmy a slovenští designéři. Svou cestu k zákazníkovi si budují sympatickým způsobem. Citlivě reagují na potřeby moderního bydlení a i když jména většiny slovenských designérů budou zatím asi málokomu povědomá, jejich návrhy jsou na evropské úrovni. Totéž můžeme tvrdit o kvalitě, za kterou však stačí zaplatit pouze zlomek západoevropské ceny.

Jak si poradit s věcným břemenem

Jak si poradit s věcným břemenem

Odpovídáme na některé vybrané dotazy, kterými nás neustále zahrnujete.
Vzhledem k hromadícím se otázkám z oblasti stavebnictví, jsme pro vás připravili několik článků s praktickými radami od odborníků.
Dnes na téma:
• je věcné břemeno překážkou,
• přírodní obklady na strop,
• jak na příčku v garáži.

Které květiny vynikají v moderním aranžmá?

Které květiny vynikají v moderním aranžmá?

Všeobecně jsou květiny pokládány za vhodný dar. V moderních aranžmá vynikají světle zelené květy růží nebo nové netradiční odrůdy, jako například ´Hocus Pocus´, která má červenohnědé květy se žlutými proužky či ´Black Beauty´, sytě tmavě červená růže. Na odrůdě však až tak moc nezáleží, podstatné jsou pohnutky, které nás k obdarování květinou vedou. Květiny a rostliny dovedou vytvořit pohodu při setkání, řeknou to důležité: „Mami, díky, máme tě rádi…“

Nevíte, jak získat stavební povolení?

Nevíte, jak získat stavební povolení?

Jestliže se stavebník rozhodne, že si vydání stavebního povolení vyřídí na příslušných úřadech sám, měl by si vše důkladně předem promyslet a dobře se informovat. Může se tím vyhnout prodlužování stavebního řízení a ušetřit se nezdravého nervování. V opačném případě je možno předat kompetence odborníkovi, který nám tuto inženýrskou činnost obstará.

Střípky z For Arch jižní Čechy

Střípky z For Arch jižní Čechy

Přestěhování letošního ročníku For Arch nebylo v žádném případě na škodu. Možná naopak! Změna místa konání ani náhodou neodradila vystavovatele ani odborníky a veřejnost, kteří si sem bez problémů našli svou cestu. Přehlídku stavebnictví, materiálů, nových technologií, stavebních firem, projekčních kanceláří si totiž nikdo ze zasvěcených nemohl nechat ujít. A nic na tom nezměnil ani fakt, že tentokrát se vystavovalo na menší ploše než v minulých letech.

Nezničte cizí majetek kácením stromů!

Nezničte cizí majetek kácením stromů!

Každý strom má svou životnost. Ať už z hlediska stáří, onemocnění nebo z důvodu přírodního či mechanického poškození. Jsou ale i případy, kdy lidé chtějí strom odstranit z jiných důvodů. Ať už je to kvůli velikosti stromu nebo z obavy o svůj nebo cizí majetek.
Stromy a ostatní nežádoucí dřeviny je nutné kácet v době vegetačního klidu (tedy v zimě). A právě nyní je vhodná doba začít se tímto problémem zabývat.

Jaké svátky nás čekají na podzim

Jaké svátky nás čekají na podzim

S koncem léta přichází konec prázdnin a dětských radovánek. Dětem začínají starosti a povinnosti, které mohly o prázdninách pustit z hlavy. Podzim s sebou přináší nejen padání listí, ale i řadu svátků jako jsou Dušičky a pro mnohé z nás již známý svátek Halloween, který je spojován právě s koncem léta.

Střípky z Art & Interior II. díl

Střípky z Art & Interior II. díl

Každý člověk je individualitou se zcela rozdílnými přáními a nároky. Kromě své vlastní nezaměnitelné osobnosti a psychiky má každý člověk také samozřejmě rozdílnou postavu, čemuž musí přizpůsobit například výběr oblečení, ale také sedacího nábytku. Německá firma ROLF BENZ, která patří k absolutní špičce mezi výrobci sedacích souprav, vyvinula proto novou řadu EGO, ze které si může zákazník sestavit sedací soupravu přesně podle individuálních přání. Tuto novinku představila firma INPRO, Hradec Králové na letošním veletrhu Art & Interior v Praze.

Střípky z Art & Interior  I. díl

Střípky z Art & Interior I. díl

Příjemným osvěžením a zpestřením letošního ročníku veletrhu Art & Interior v Praze byla expozice představující současný britský design. Vystavené doplňky a originální nábytek z dílen mladých britských designérů vynikaly nápaditostí a vtipem, což by od příslušníků konzervativní ostrovní země málokdo očekával.

Vstup Česka do Evropské unie

Vstup Česka do Evropské unie

Na vstup do EU se připravuje celá Česká republika. Konkrétně v jižních Čechách se bude slavit. Jihočeská hospodářská komora připravuje v souvislosti se vstupem České republiky do Evropské unie hned tři akce a to ve spolupráci s Jihočeským krajem a krajským městem Českými Budějovicemi. Evropská unie je ale velkým strašákem pro jihočeské podnikatele. I ty totiž čeká řada změn.