Společná hypotéka se po rozvodu stává břemenem (Foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Řekli si své „ano” a vzali si společnou hypotéku. Teď se rozvádějí. Co se společnou hypotékou, která se rázem stala obřím břemenem? Jak se nejlépe domluvit a vyjít z té šlamastyky co možná nejlépe?

Představte si mladý pár, který si koupil dům na hypotéku. Všechno vypadalo jako pohádka, až do chvíle, kdy se jejich manželství začalo hroutit. Rozvod byl nevyhnutelný, ale co s hypotékou, kterou společně teprve začali splácet? 

Ačkoliv je tento příběh hypotetický, setkává se s ním až polovina manželství v České republice. Jak takovou situaci řešit?

Možnosti, jak uzavřít hypotéku v páru

Existuje několik variant, jak pořídit hypotéku pro společné bydlení. Zde jsou některé z nich:

  • Hypotéka jednoho partnera: Pokud jeden z partnerů získal hypotéku před sňatkem, zůstává mu i po rozvodu.
  • Společná hypotéka uzavřená před uzavřením manželství: Hypotéka nespadá do společného jmění manželů (SJM). Po rozvodu je třeba se dohodnout na jejím vypořádání.
  • Samostatná hypotéka po sňatku: Je možné získat samostatnou hypotéku i po uzavření manželství, ale je třeba upravit majetkový režim. To je možné učinit jak před vstupem do manželství, tak i v jeho průběhu. Za trvání manželství je možné zúžit SJM tím, že sepíšete notářský zápis. Ten následně předložíte bance. V takovém případě úvěrovou smlouvu podepíše pouze jeden z partnerů a druhého z manželů se nijak netýká. Pokud by se nepodařilo majetkový režim manželů upravit, budou muset vždy podepsat smlouvu oba partneři a oba také budou muset hypotéku splácet. 
Společné bydlení, společná hypotéka. Nebo raději ne? (Foto: Shutterstock)
Společné bydlení, společná hypotéka. Nebo raději ne? (Foto: Shutterstock)

Co když jeden z partnerů přestane po rozvodu platit hypotéku?

Tahle nespravedlivá situace je samozřejmě problém. Společná hypotéka se musí splácet stůj co stůj a pokud se tak nestane, záznamy v registru dlužníků vzniknou i poctivě splácejícímu z partnerů. Jestliže taková situace nastane, nejlepší variantou je kontaktovat banku a domluvit se na dalším postupu. Společně se pak můžete dohodnout na snížení výše splátek, nebo na prodloužení doby splácení. 

Jak na hypotéku po rozvodu?

Jednou z možností je, že jeden z partnerů vyplatí druhého a nemovitost i hypotéku si ponechá. Pokud ještě rozvedeni nejsou, je možné notářským zápisem zúžit SJM. Další splácení hypotéky už bude dále jen úkolem jednoho z manželů. Je samozřejmě potřeba, aby tento z partnerů měl dostatečné příjmy na splácení. 

Jestliže příjmy ani jednoho z manželů na nemovitost nestačí, nezbývá než nemovitost prodat a z peněz z prodeje hypotéku zaplatit

Gentlemanská dohoda ohledně hypotéky bývá po těžkém rozvodu problém (Foto: Shutterstock)
Gentlemanská dohoda ohledně hypotéky bývá po těžkém rozvodu problém (Foto: Shutterstock)

Jak vyplatit expartnera z hypotéky?

Pokud máte vlastní úspory, je vše jednoduché. Pokud ne, můžete požádat o navýšení hypotéky nebo ji refinancovat u jiné banky. Další možností je přizvat k hypotéce třetí osobu, například rodiče nebo nového partnera.

Gentlemanská dohoda

Jednou z možností je ponechat si společnou hypotéku i po rozvodu. To by ale vyžadovalo, aby se dokázali dohodnout na dalším postupu, což není vždy jednoduché.