Zbavte se starého umakartu Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Rekonstrukce bytových jader je záležitostí starších bytů v panelových domech.  Umakartová jádra byla standardem v dobách, kdy bylo třeba narychlo vybudovat velké množství bytových jednotek pro mladé generace. Dnes se však komfort bydlení přesunul na jinou úroveň. Odstranění starého umakartu a vytvoření nového hygienického prostředí bývá spolu se zvětšením koupelny a oddělením WC hlavními důvody prováděné rekonstrukce. 

Co zvážit před rekonstrukcí bytového jádra

Tento charakter rekonstrukce je radikálním zásahem do vašeho bytu. Prostor bude v předělané podobě pravděpodobně užíván dalších několik desetiletí. Proto pečlivě naplánujte umístění a design zařízení.
Zvažte nejen všechny zásadní aspekty jako například, kolik osob bude prostor využívat. Ale také detaily jakými je volba místa, kde budete sušit ručníky, kam položíte sprchový gel a kde budou mít svoje místo všechny věci každodenní potřeby.
Z funkčního hlediska je nejdůležitější se rozhodnout, zda bude WC namontováno do koupelny, nebo pro něj vytvoříte oddělenou místnost. Druhým zásadním rozhodnutím je, zda zvolit vanu, sprchový kout, nebo (dovolí-li to prostorové podmínky) oboje. 
Pro základní navržení koncepce koupelny ještě zvažte, jestli chcete mít v koupelně pračku a jestli zde budete vyprané prádlo rovnou i sušit.
Kromě praktických funkcí je koupelna místem určeným pro relaxaci. Měla by působit měkce, přirozeně a navodit příjemnou atmosféru pro začátek i konec každého dne.
Vizualizace nové koupelny
Vizualizace nové koupelny

Materiály používané k rekonstrukci

Při rekonstrukci méně prostorných koupelen je třeba šikovně využít každý centimetr prostoru. K tomu je vhodný zelený sádrokarton (je impregnovaný a tudíž odolává vodě), kovová konstrukce s vloženou izolací, nebo pórobetonová tvárnice (bílá, např. Ytong). Tyto tvárnice jsou lehké a díky tomu nezatěžují statiku budovy. Navíc se snadno opracovávají a řežou. Stejných výhod se těší sádrokarton. Je snadný na montáž, vytváří kompaktní a estetický dojem z prostoru a navíc za něj lehce skryjete elektroinstalaci a další instalace vedené do koupelny a na WC.

Do nové koupelny nové vybavení

Je žádoucí, aby prostor byl opticky rozšiřován. Toho docílíte volbou vhodné dlažby a obkladů, správného osvětlení a výběrem vhodných doplňků. 
Volba umyvadla je záležitostí především designu. Nad umyvadlem by mělo být umístěno zrcadlo správných rozměrů a ve správné výšce. Rozhodně je lepší volba většího zrcadla, které opticky rozšiřuje prostor a umožní vám lépe zkontrolovat svůj zevnějšek, než ráno vykročíte ze dveří. Zrcadla dnes často bývají kombinována s kompletními umyvadlovými skříňkami.
Vedle denního světla (pokud je v místnosti okno, což je v případě bytových domů spíše výjimka) musí být v koupelně rafinovaně rozmístěné i umělé osvětlení. Jeho rozsvícení by se mělo dát kombinovat tak, aby bylo možné zvolit mezi ostřejším a tlumeným osvětlením.
Následné dovybavování koupelny je radostná záležitost. Takové detaily, jako jsou ručníky a předložka slazené s barvou dlažby a obkladů, mohou výrazně pozvednout ucelený dojem z designu koupelny. 
Vizualizace nové koupelny
Vizualizace nové koupelny
Vizualizace nové koupelny
Vizualizace nové koupelny
Zrekonstruovaná koupelna
Zrekonstruovaná koupelna
Zrekonstruovaná koupelna
Zrekonstruovaná koupelna
Zrekonstruovaná koupelna
Zrekonstruovaná koupelna