Přesazování trsovitého floxu (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Správný čas, správné místo. A po náležité přípravě pak rychlá akce. Jinak ale není přesazování rostlin mezi záhonky žádná věda. Možná byla rostlina spokojená, když jste ji na konkrétní místo vysadili, ale po letech už tomu tak být nemusí. Něco se změnilo a teď by se jí naopak mohlo víc líbit někde jinde. Možná se rozrostla až příliš, a je třeba jí trochu zredukovat. A z přebytečných trsů mohou vzniknout další samostatné exempláře, o které se můžete podělit. Důvodů pro přesazování rostlin v zahradě je více.

Může se stát, že se váš plán pro zahradu za léta obměnil, a tak potřebujete změnit její kompozici - přesunout některé kousky z místa na místo. A taky se může stát, že některé exempláře je třeba znovu oživit, vybudit je k novému růstu. Některé rostliny opravdu potřebují přesazení k tomu, aby znovu vykvetly. Například denivky, hosty, kosatce. Není to nutné každou sezónu, ale jednou za dvě až tři se umí připomenout. Taky jim chvilku trvá, než se ujmou.

Jiné druhy považují stěhování z místa na místo za omlazující kúru, díky níž mohou vlastně žít věčně. Typicky pak hvězdnicovité anebo okrasné trávy si umí o přesazení říct tím, že ze středu svého trsu vysychají, umírají.

Přesazovaná borůvka (Zdroj: Shutterstock)
Přesazovaná borůvka (Zdroj: Shutterstock)

Vyberte si místo

Těch důvodů, proč přesazovat květiny mezi záhonky na jedné zahradě, může být mnoho. Ale postup pro tenhle zákrok se prakticky neliší.

Začnete od opačného konce. Tím, že si vyberete místo, kam budete chtít přesazovat. Ať ho pak dodatečně nehledáte. Vykopejte tam náležitě hlubokou jámu – měla by být dvakrát tak široká a aspoň jedou tak hluboká, než jaký bude mít přesazovaná rostlina kořenový bal. Místo dobře prolijte vodou, lépe se pak rostlina ujme. Okraje jámy příliš nesesekávejte do hladka, klidně ať jsou členité. Rostlina se tam snáze uchytí.

Přesazujeme do připravené výsadbové jámy (Zdroj: Shutterstock)
Přesazujeme do připravené výsadbové jámy (Zdroj: Shutterstock)

Pak je třeba „zaútočit“ na rostlinu samotnou, na jejím dosavadním místě. V širším oblouku ji zkuste vykopat celou ze země. Čím širší obvod výkopu uděláte, tím větší je šance na zachování těch nejpodstatnějších částí kořenového systému.

Šetrně ji pak zkuste vytáhnout ze země. Už tady ji možná budete muset začít dělit. Nesekejte do ní rýčem, ale šetrně řízněte nožem. Z vytažených částí se můžete zbavit nadbytečné a zatěžkávající hlíny prolitím kořenů vodou.

Přesazovaná chryzantéma (Zdroj: Shutterstock)
Přesazovaná chryzantéma (Zdroj: Shutterstock)

Poté se můžete zblízka podívat na její „podvozek“. Kořenový systém, oddenky. Ty následně zručně oddělit. To, co je navíc, je třeba rozumně seříznout (a přitom kořenový systém poškodit co nejméně), a pak přesunout rostliny na nové místo. Rostlinu je třeba vykopat celou, i když jí část navrátíte zpět na původní místo.

Rostlinku je třeba do nového umístění, té prolité jámy, třeba opatrně spustit. Má být usazená trochu nad horním okrajem. Jámu doplňte zahradní zeminou smíchanou se směsí pro výsadbu, jemně ji udusejte, aby se přesazená rostlina zapevnila na novém místě. Nezapomeňte ji také zalít.

Kdy je na to ten nejlepší čas?

Spíš kdy není. Rostliny jedou podle vlastního kalendáře, a k již odškrtnutým úkolům se většinou nevrací. Jejich rok začíná růstem kořenového systému, a pokračuje pučením/kvetením. Pokud chcete dosáhnout úspěchu, musíte přesazovat dřív, než rostlina nasadí květy. Časně na jaře.

Druhou možností je přesazování po odkvetení, z kraje podzimu. Tak, aby měly čas ještě zakořenit. Ale to zvládnou jen ty odolné. Asi ten nejhorší čas, který vás může napadnout, je horké léto. Pro přesazování si také vyberte tu nejchladnější část dne, ráno nebo navečer. Trochu tím snížíte možný „šok“ z přesazení.

Každé správné pravidlo má i své vlastní výjimky. Může se totiž třeba stát, že se vám třeba na ten cíp zahrady, kde rostou pivoňky, chystá najet bagr. Pak není zbytí, a než nechat keř zdevastovat bez náhrady, můžete se o přesazení pokusit třeba i v červenci.

Znamená to jít do rizika, ale je to pořád šance, jak rostlinu zachránit přemístěním do bezpečí.

Připravené výsadbové jámy (Zdroj: Shutterstock)
Připravené výsadbové jámy (Zdroj: Shutterstock)

Pozor na sluníčko a sucho

Rostliny, do kterých se během přesazování řízlo, jsou teď vyčerpané a zranitelné. Určitě je netrapte suchem a postarejte se o to, ať jim nic nechybí. Pokud jste je přesadili do stinné části zahrady, mělo by to být v pořádku, ale jinak třeba zvažte i nějakou dočasnou stínící zástěnu. Aby rostliny slunce tolik netrápilo.

Můžete jim taky usnadnit život tím, že zastřihnete vrcholové části. To se doporučuje u trvalek, z nichž se vyplatí odebrat aspoň třetinu objemu. Narušené a dosud nezaběhlé kořeny tak nebudou muset vyživovat celou tu masu rostliny, a místo toho se bude víc soustředit na obnovu kořenů.

Po přesazení může dojít k částečnému zavadnutí, ale pokud jste přesazovali dobře a průběžně zaléváte, brzy se rostliny vzpamatují. Jde jen o ten čas, než znovu nasadí to jemné kořenové vlášení a začnou samostatně pátrat po vláze. Staré rostliny s přesazováním problémy mít mohou, mladší a zdravé by nemusely.

Vlastně je to podobné jako přesazování do většího květináče (Zdroj: Shutterstock)
Vlastně je to podobné jako přesazování do většího květináče (Zdroj: Shutterstock)

Co si ještě pohlídat? K přesazování rostlin přistupujte podobně, jako ke stěhování do nové domácnosti. Hezky v klidu, metodicky, popořádku. Nedělejte z toho Kulový blesk, hromadnou akci. Takže když potřebujete přemístit celý záhonek, tak hezky postupně, po jedné. 

Když je vykopete najednou a máte jich plná kolečka, prodlužujete jim tím dobu, po kterou budou mimo zemi, a přiblížíte je dehydrataci. Čas, který stráví mimo hlínu, musí být co nejkratší. 

Zdroj: FamilyHandyman.com, GetBusyGardening.com, Gardenista.com, Gilmour.com, Spruce.com