Rozšíření rekreačního objektu

Dobrý den,

prosím o radu ohledně rozšíření našeho objektu k rekreaci, označeného RI v katastru obce Slavníč. Bohužel jsme naši chatu už rozšířili a teď hledáme řešení, jak ji zlegalizovat. V územním plánu se říká podmínky prostorového uspořádání a krajinného rázu: - max. parametry stavby individuální rekreace v plochách RI je 36 m2 , stavby mohou mít max. jedno NP a využité podkroví, hřeben střechy max. 6,5 m nad úrovní upraveného terénu před vstupem. Náš pozemek má cca 400m2 a tudíž naše stavba by měla mít pouze 36m2. Pokud budeme vlastnit sousední parcelu, která má také cca 400m2 bylo by zřejmě možné mít další stavbu 36m2. Je možné tyto dvě stavby sloučit a mít tak na pozemku 800m2 jednu stavbu 72m2? pokud je to možné, tak by nám to moc pomohlo. Je nějaké jiné řešení, jak naši stavbu, která má cca 70m2 zlegalizovat?

Děkuji moc za pomoc.

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování

Dobrý den, První otázka je: je rozšířená chata „čerstvá“ záležitost nebo je to desítky let stará věc….. Kdyby to byla stará věc…


může soused stavět bez mého souhlasu?

Dobrý den.

Měla bych dotaz ohledně stavby svého souseda. V roce 2020 si soused udělal projekt, který chtěl ode mne podepsat. Jednalo se o přístavbu k jeho domu. Po jeho domluvě a projednání jsem podepsala. Letos ode mne vyžadoval opět souhlas, podpis ohledně jeho přístavby. Jednalo se konkrétně o to, že stavba by byla až na hranici pozemku, tudíž bych přístavbu měla 2,5m od baráku. Nevyhověla jsem, protože necelé 3 roky byly neustálé problémy a nic nebylo dle dohody ze strany souseda. Soused mi tudíž poděkoval, že ho projekt stal dost peněz a teď nemůže stavbu uskutečnit. Na straně, kde by byla jeho přístavba mám 3 okna, jeho přístavba by vedla podél celého mého domu, vysoká by byla 4m, kdy jeho okna naproti mým by měla 2,70 do výšky a 3m do šířky. Ještě dodám, že v přístavba by měl minibar s posezením. Tak moje otázka zní, může použít původní projekt? Jak může dále pokračovat, když nebude mít můj souhlas?

Dekuji.

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování

Dobrý den, Může. Je otázka, zda už dostal povolení (asi formou společného oznámení záměru = územní souhlas + ohlášení). Stavební…


Jak provést zpětnou kolaudaci starého domu?

Dobrý den,

Koupila jsem od přítele rodinný dům když byl ve finanční tísni. V přízemí bydlí jeho rodiče a v patře my. Nyní se vymýšlí to, že by rodiče (oba v důchodu) žádali o příspěvek na bydlení, ale zjistilo se, že spodní byt není zkolaudován (dům 100 let starý). Co teď ? Vyplatí se řešit zpětnou kolaudaci? Na kolik by to se vším mohlo vyjít ?

Předem děkuji za odpověď

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování

No, trochu podivný dotaz. Třeba to zkolaudované bylo, jak to můžete vědět, či něvědět….. Já jsem zažil případ, kdy nás soud oslovil…


Stavba chatky do 25m2

Dobrý den,

pořídil jsem si pozemek, který mám na katastru rozdělený jako (vinice,zahrada a trvalý travní porost). Chtěl by jsem si na pozemku postavit menší chatku do 25m2 (zděnou), je nutné žádat o stavební povolení nebo ohlášení?Někde jsem na internetu našel že by nemělo být potřeba, pokud by měla stavba do 25m2. Popřípadě že by bylo nutné, je možné na pozemek umístit dřevěnou montovanou chatku cca 20m2.

Děkuji za odpověď

Trnka Libor

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování

No, na internetu je ledacos, jenže už hůř se tam hledají souvislosti. A toto je § 79 stavebního zákona č. 183/2006 Sb. odst. 2 o)…. Ale v…


Potřebuji stavební povolení pro skleník?

Dobrý den,

budeme stavět skleník 11x4,5 m a chtěl bych se zeptat jestli musím mít nějaké stavební povolení nebo stačí ohlášení stavby ??? Když jsem si našel §103 1e) odstavec 2 v zákoně 183/2006 Sb., tak bych nemusel mít ani stavební povolení ani ohlášení stavby. Měl by mi stačit jen územní souhlas, souhlas vlastníka - tedy můj a jednoduchý technický popis záměru s výkresy. Skleník bude stát více než 2 m od hranice pozemku.

Děkuji za odpověď

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování

Je dobře, že už jste listoval zákonem. Kdyby měl skleník jen 40 m2 a byl 2 m od hranic pozemků, tak by pravděpodobně (to tam píšu kvůli…


Musím při změně vnitřní dispozice domu žádat o stavební povolení?

Dobrý den...

máme prostor v rodinném domě,který je uveden v katastru jako příslušenství k domu. Syn by si chtěl v těchto prostorách udělat byt aniž by měnil dispozičně příčky, nikterak nezasahoval do stávající konstrukce. Stačí jen ohlašovací povinnost?

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování

Obecně drobné změny užívání lze řešit „Oznámením změny užívání stavby“. Jenže změna užívání něčeho na byt narazí na…


Dle čeho se určuje hranice pozemku u domu?

Dobrý den,

chci se zeptat, jestli hranice pozemku určuje dle stěny baráku nebo dle okapu? Protože sousedka má na moje hranice pozemku postavení barák a její okap přesahuje na mém pozemku a tvrdí, že hranice jejího pozemku není podle zdi, ale je podle okapu. Jedná se o starou stavbu.

Děkuji za odpověď.

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování

Jednoduchý, ale složitý dotaz. Ale pár faktů. Každá mapa, každá „papírová“ hranice má svou toleranci. Záleží jak přesně je…


Soused si postavil hned u plotu saunu a dřevník

Dobrý den,

můj soused si postavil hned u plotu saunu a dřevník. Já mám od od plotu tedy hranice pozemku dům který je vzdálen už historicky 110cm a k tomu jde ještě o mansandrovou střechu, tedy volný prostor bez převisu pro nějakou opravu mám asi jen 60 cm což na žebřík abych byl ve 4m - 7m výšky prostě nejde. Historicky když ještě byl jiný majitel vedlejšího domu nechával soused u plotu místo, abych si tam mohl postavit žebřík či lešení na opravu, ale to už teď nemohu. Můžu požadovat po sousedovi přemístění (třeba i dočasné) dřevníku nebo sauny (bez pevného základu), když bude nutná oprava na mém domě ?

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování

No, co říká zákon – takovéto sousedovi stavby nevyžadují z hlediska stavebního úřadu žádné povolení, pokud jsou ve vzdálenosti…


Je možné změnit užívání zemědělského objektu na obytnou budovu?

Dobrý den,

prarodiče vlastní pozemek, kde za minulého režimu JZD postavila zemědělskou budovu (dřevěnou salaš) pro dobytek bez č.p. Už velmi dlouho leží tato budova ladem, a tak bych měl záměr na tomto místě přestavět tuto budovu na obytný objekt. Je možné změnit užívání zemědělského objektu na obytnou budovu za předpokladu, že v územním plánování obce je tato stavba vedena jako SOv (stavby obytné vesnické) stejně jako skoro všechny domy ve vesnici? Informace: Druh pozemku: zastavěná plocha a nádvoří Stavba na pozemku: bez čp / č. ev., zemědělská stavba Děkuji.

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování

V katastru je stavba nějak zapsána, ale co z té stavby mohu udělat nezávisí na zápisu v katastru nemovitostí, ale na regulaci stanovenou ve…


Musí mít francouzská okna zábrádlí?

Dobrý den. Máme v prvním patře francouzská okna, která jsou permanentně uzamčena(bez možnosti odemčení). Musí před nimi být venku zábradlí? Děkuji za info.

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování

Tak zabrousím do vyhláška č. 268/2009 Sb. § 26 bod 5) – Okenní parapety v obytných a pobytových místnostech, pod nimiž je volný prostor…