Dobrý den, mám dotaz ohledně pokuty za černou přístavbu. Během covidu jsme přistavěli k rodinnému domu část (ca 28 m2), která slouží jako ateliér. Vzhledem k omezení danými nouzovým stavem bylo složité žádat o stavební povolení. Stavba splňuje veškeré zákonné požadavky. V nedávném období jsme dodali na stavební úřad veškerou dokumentaci s žádostí o dodatečné povolení stavby. Úřednice ze stavebního úřadu dorazila na místní šetření a vydala během něho i stavební povolení. Poté přišla pokuta. Dostali jsme ji s manželem oba dva. Je toto běžný postup? Je možné se vzhledem k nouzovému stavu na tuto skutečnost odvolat? Děkuji a přeji příjemný den.


Odpověď

Pokuty jsou složitější…. Je důležité zjistit kolik času uteklo od spáchání přestupku. Přestupky mají promlčecí lhůtu a to u pokut 100 000,- Kč jeden rok u pokut nad 100 000,- Kč tři roky.

Teď je důležité, jakou formou vám pokutu udělili, blokovou pokutu, příkazem nebo vedli řízení?

Tam se musí dát pozor, co kde uvedete do protokolu. Běžně manželka uvede (bez ohledu na propagování rovnoprávnosti žen), že stavbě nerozumí a že spoléhala na manžela, že má „papíry ů v pořádku. My pak s ní přestupek nevedeme. Rozhodující je, aby úřad jasně prokázal, kdy stavba vznikla, aby se dalo posoudit, zda je či není promlčená….. A kromě blokové pokuty se dá proti pokutě bojovat. U pokuty příkazem podáním odporu, u pokuty řízením podáním odvolání. Snad jsem to napsal správně….

Ale u vysokých pokud to chce advokáta, je tam spousta kliček a háčků a v praxi většinou úřad pokuty prohraje….

Ing. Bohumil Krejčí
vedoucí odboru
Odbor výstavby a územního plánování
MěÚ Jindřichův Hradec

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování