Dobrý den!



Máme na zahradě asi 80 let starou stodolu o velikosti přibližně 4,5 x 7m. Před 50 lety jí táta udělal fasádu a vyměnil vrata. Jinak je vše původní. Vevnitř nejsou zádné místnosti. Je tam hliněná podlaha. Teď ji užíváme na skladování věcí na zahradu. Před pár dny nám přišel dopis, že ji máme zapsat do katastru nemovitostí. Já jsem našla ve stavebním zákoně v paragrafu 103, že stavby pro zemědělství do 300m2 zastavěné plochy nevyžadují stavební povolení ani ohlášení. Kterých staveb se to týká?



Děkuji Milena.


Odpověď

Jde o dvě rozdílné věci. Nové zemědělské stavby podle § 103 stavebního zákona sice nevyžadují ohlášení nebo stavební povolení, ale vyžadují umístění stavby. Tedy minimálně územní souhlas….

Ale my jsme v situaci, že jde o historickou stavbu nezapsanou v katastru nemovitostí. Je třeba zajistit geometrický plán a vyplnit žádost o vklad do katastru nemovitostí. Stavbu je třeba po takových letech chápat jako stavbu u které se nedochovaly doklady (nikde neříkejte, že je to černá stavba). Pokud vůbec bude stavební úřad k tomu něco vydávat, tak jen potvrzení existence stavby. Smyslem toho procesu je, mít to v katastru nemovitostí zapsané. Prostě co je psáno, to je dáno…. Pak s tím při dědictví, prodeji ….. nejsou problémy….

Městský úřad Jindřichův Hradec - Odbor výstavby a územního plánování