Cikorka čili Melta se připravuje ze sušených kořenů čekanky (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 13 fotek

Možná si ještě někteří z vás pamatují, když naši předkové hovořili o takzvané cikorce a měli tím na mysli kávu. Tedy ne tu pravou, ale místní dostupnou náhražku, na kterou od dříve cenově nedostupné kávy brazilské, arabské a jiné dosáhl každý. A to i za válek a jiných období nouze. Byla to vlastně oproti skutečné kávě taková „nevalná“ břečka, ale voňavá a chutnala. Nakonec mnozí nic jiného ani neznali. „Nemáte někdo chuť na dobrou brazilskou kávu?,“ ptal se zestárlý operní umělec ve filmu Kulový blesk. „A nebo na cikorku?,“ dodáváme my. Ovšem jen o kávovinu v případě čekanky zdaleka nejde! Čekanka je totiž zároveň kořením, léčivou bylinou i zeleninou.

Voňavé čekankové kávě se skutečně říkalo cikorka (od latinského Cichorius) a její tradice u nás začíná zhruba v 19. století. Dnes již dlouho známý komerční název cikorky je Melta! V 19. století se na našem území čekanka (Cichorium intybus) pěstovala ve velkém a právě za válek a potravinových krizí (jinak se také říkalo hladomoru) byla konzumována jako náhražka kávy. 

Ano, náhražka, ovšem v porovnání s kávou se cikorka pyšní řadou zdravotních benefitů. Vlastně nemá žádná negativa. V dnešní době se kromě nápojů z kořene čekanky, určených pro lidi holdující zdravé výživě, prodávají i kvalitní extrakty.

Nádherné květy čekanky (Zdroj: Shutterstock)
Nádherné květy čekanky (Zdroj: Shutterstock)

Káva není při časté konzumaci zdraví prospěšná, zato čekanka ano

Každodenní pití několika šálků kávy není zrovna zdraví nejprospěšnější. Pravá káva nás sice probudí a navodí energickou náladu, problémem je však právě kofein, který nás probouzí. V kombinaci s dalšími látkami, které efekt kofeinu ještě umocňují (např. synefrin) pak dochází v našich tělech k vyplavování adrenalinu, kortizolu a vylučování cukru do krve. Kofein je vlastně stresorem, čili látkou způsobující stres, byť si myslíme, že nás „naladí na tu správnou vlnu“.

Kořeny čekanky (Zdroj: Shutterstock)
Kořeny čekanky (Zdroj: Shutterstock)

Dát si proto kávu po ránu, kdy jsme zcela v klidu a pak po obědě, je naprosto v pořádku, popíjet však mnoho šálků kávy po celý den, to již představuje zdravotní problém. A pít kávu ve velkém na ohromný stres, pokud jsme mu vystavováni, to je již naprostý nesmysl a vlastně zlozvyk podobně jako třeba kouření cigaret. 

Kofein nás navíc připraví o kvalitní spánek, naruší cirkadiální rytmus a uvolňování hormonů, jež nás uklidňují a připravují naše tělo na hluboký spánek. Teprve za hlubokého spánku regenerujeme a naše tělo se detoxikuje, přičemž se zkvalitňuje jeho výživa (anabolické procesy). Časté pití kávy také narušuje žaludeční sliznici, která je kávou drážděna nežádoucím způsobem.

Čekanka čili cikorka a nebo Melta (Zdroj: Shutterstock)
Čekanka čili cikorka a nebo Melta (Zdroj: Shutterstock)

Náhražka nejen pravé kávy, ale i obilných nápojů

Čekanka je vlastně v podobě kávovinového nápoje náhražkou v mnoha ohledech. Nahradila totiž nejen pravou kávu, ale také mnoho set let starou tradici popíjení nápojů z obilovin. Obilné nápoje přitom nefungovaly pouze jako takzvané životabudiče, ale hlavně jako lektvary léčivé. Ječmen, žito a různé druhy semen a kořenů byly využívány již ve středověku a mezi nimi se používal právě i kořen čekanky.

Bohatý zdroj vlákniny

V dnešní době známe sušený a dále zpracovávaný kořen čekanky pod mnoha různými názvy. A hlavním důvodem, proč se vrací na naše stoly a stolky, do šálků, hrnečků, konvic a skleniček, jsou zdraví prospěšné účinky. A také fakt, že čekanka prostě neobsahuje kofein. To nejlepší z čekanky si dokonce můžeme zakoupit i v podobě kapslí. Navíc se využívá i poddruh čekanka listová.

Zásadní je především vysoký obsah vlákniny inulinu, který způsobuje až nebesky modré zbarvení květů. A právě květy jsou spolu s listy léčivé v podobě výluhů a čajů. Čekanka přitom kvete dosti dlouho, zhruba od června až do října a v přírodě na ní narazíme doslova všude, od luk až po pole, okraje cest, zahrady a rumiště. Do čajů a výluhů se navíc využívají nejen květy a listy, ale právě i kořeny čekanky. A třeba blašírované listy čekanky se používají i k přípravě či dochucování salátů (čekanka listová).

Čekanka čili cikorka a nebo Melta (Zdroj: Shutterstock)
Čekanka čili cikorka a nebo Melta (Zdroj: Shutterstock)

Inulin a další prospěšné látky

Dokonce lze pojídat i vařený kořen čekanky jakožto významný zdroj sacharidů, ale právě i již zmíněného inulinu, což je druh škrobu, který není tráven trávicí soustavou jako běžný sacharid a proto nezvyšuje hladinu krevního cukru. Diabetici to určitě znají, zbystřit by však měli i lidé s chronicky zvýšenou hladinou krevního cukru (třeba při chronickém stresu).

Inulin je navíc přirozeným prebiotikem, což znamená, že prospívá střevním bakteriím, pro které je přirozenou potravou. A právě dobrý stav a množství střevních baterií ovlivňuje i snižování tělesné váhy (významně ovlivňuje ukládání tělesného tuku) a usnadňuje trávení potravin. Doporučené denní množství vlákniny kolem 30 gramů při současné dietě zvládne opravdu málokdo. V jednom šálku čekankové kávy máte hned 2 gramy vlákniny!

Čaj z čekanky (Zdroj: Shutterstock)
Čaj z čekanky (Zdroj: Shutterstock)

Svou sladkou chutí přitom inulin chutně oslazuje pokrmy, aniž by byla zvyšována nežádoucím způsobem jejich energetická hodnota. A to v konečném důsledku pomáhá udržovat zdravé hladiny LDL (čili tzv. špatného cholesterolu). V konečném důsledku pak snížení hladiny LDL snižuje i krevní tlak. Pro lidi trpící hypertenzí je čekanka doslova zázrak. Navíc v tomto směru pomáhají i rostlinné polyfenoly. Ty jsou navíc i antioxidanty a bojují s řadou chorob (diabetes, osteoporóza, rakovina, srdeční onemocnění apod.). Ovlivňují přitom řadu metabolických procesů v těle.

Snižovat tělesnou hmotnost pomáhají také olygofruktosacharidy, látky s podobnými vlastnostmi, jaké má inulin. Společně ovlivňují hladinu hormonu grelinu, který dává lidskému mozku informace o pocitech hladu. V neposlední řadě je významný i obsah vitamínů a minerálů v čekance (hlavně zinku, magnesia, manganu, vápníku, draslíku, vitamínu A, B-6, C a K). Čekanka též detoxikuje játra, žlučník a slezinu a posiluje funkce ledvin, snižuje zánětlivé procesy v těle, pomáhá se zácpou a jinými střevními potížemi, podporuje kvalitu a růst vlasů, hojí záněty očních spojivek (stačí vyplachovat nálevem z čekanky), podporuje imunitu a správnou funkci tlustého střeva a ulevuje při artritických bolestech. Čekanka je prostě bylinný zázrak.

Detail květu čekanky (Zdroj: Shutterstock)
Detail květu čekanky (Zdroj: Shutterstock)

O čekance obecné

Čekanka obecná (Cichorium intybus) pochází ze Středomoří, zdomácněla však v mnoha oblastech Evropy, Austrálie a Ameriky. Je to bylinka s jemnými světle modrými (až nebesky modrými) květy. Kvete od července do října a za vegetační období může vyrůst až do 1,5 metru a pokrýt plochu cca až 60 centimetrů. Listy má podlouhlé, rostoucí ve spodní části rostliny. Květy rostou naopak z květních úborů, které raší v horní polovině rostliny. Čekanku řadíme mezi trvalky.

Ve světě známý poddruh čekanka listová je pěstována jako zelenina a právě tento poddruh má vynikající detoxikační účinky. Svým vzhledem připomíná hlávky zelí a pěstuje se pod zemí podobně jako chřest (a nebo ve vodě či živném roztoku, ale vždy ve tmě).

Čekanka listová endivia (Zdroj: Shutterstock)
Čekanka listová endivia (Zdroj: Shutterstock)

Čekanka k rychlení, hlávková a endivie

Čekanka je křehká bylinka, která osvěží a ozdraví náš jídelníček po celý rok. Z kořenů si přitom můžeme snadno rychlit puky i v zimě. A má to jednu přednost, venku pěstovaná čekanka je nahořklé chuti, zatímco puky rychlené ve tmě mají chuť velice jemnou. Čekanka je přitom tradiční tuzemskou polní plodinou. Známo je ale více druhů čekanek: čekanka určená k rychlení (Witloof), čekanka hlávková zvaná Zuckerhut a endivie (Cichorium endivia) letní a zimní neboli eskariol.

Čekanka listová endivia (Zdroj: Shutterstock)
Čekanka listová endivia (Zdroj: Shutterstock)

Jednotlivé druhy čekanky tvoří přízemní růžici listů nebo pevnou listovou hlávku, všechny se přitom navzájem ochotně kříží a to dokonce i s čekankou plevelnou a léčivou bylinou čekankou obecnou.

Všem čekankám je vlastní lehce nahořklá chuť, kterou nesou právě látky prospěšné pro trávení a funkci žlučníku, ovšem i chladuvzdornost a vůbec odolnost k méně příznivým podmínkám pěstování a také k chorobám. Právě čekanka určená k rychlení (Witloof) pak vítězí v zemích, kde odmítají nahořklou chuť. Odrůdy této čekanky s protáhlou hlávkou (pukem) totiž ztrácejí příliš ostrou nahořklou chuť takzvaným bělením (etiolizací). Jde o proces, při kterém se puky nechávají vyvíjet v naprosté tmě, kde nemohou vytvářet chlorofyl. Hořká chuť mizí a konzistence je křehká. Zároveň se dosahuje vysokého obsahu vitamínu C a provitamínu A.

I čekanka listová vykvete, pokud ji necháme (Zdroj: Shutterstock)
I čekanka listová vykvete, pokud ji necháme (Zdroj: Shutterstock)

Rychlení puků čekanky

Díky rychlení navíc lze puky sklízet v zimě (od listopadu do dubna), navíc je můžeme pěstovat i v chladu, čili bez energetických nároků a přitom zaberou minimum prostoru. Odpadá i nebezpečí zvýšeného obsahu dusičnanů, rostliny totiž využívají své vlastní zásoby živin, které byly v létě uloženy v kořenech. A právě z těchto důvodu nabylo rychlené pěstování čekanky doslova průmyslových rozměrů. Čekanka je pěstována v ohromných halách, kde jsou kořeny čekanky umístěné ve vanách v několika patrech a vany jsou naplněné živným roztokem. Nic víc není třeba. A toho samého můžeme doma dosáhnout i ve svém sklepě, komoře apod., přičemž stačí nádoby s rašelinným substrátem. Jednodušší a dokonalejší je však pěstování ve kbelících s vodou, do které kořeny postavíme ve svislé poloze těsně vedle sebe. Navrch pak natáhneme černou neprůsvitnou fólii a to je vše. Hladinu vody udržujeme do cca 2/3 výšky nádoby a optimální teplota je 18 °C, při ní nám puky dorostou do sklizňové kvality za 3 až 4 týdny. Při nižších teplotách to trvá déle. Puky vybereme a odřízneme i s patkou hlavy kořene (aby se nám nerozpadly). Kořeny pak zkompostujeme a nebo zkrmíme domácím býložravcům.

Sklizené puky čekanky (Zdroj: Shutterstock)
Sklizené puky čekanky (Zdroj: Shutterstock)

Čekankové puky též získáme ze semínek, která vysejeme na venkovní záhony později na jaře (květen až červen), jelikož dřívější výsevy vybíhají do květu. Řádky volíme 30 cm od sebe a vzešlé rostlinky jednotíme na vzdálenost 10 cm, čímž dosáhneme dostatečně silných kořenů čekanky, ale ne zase příliš. Příliš silné kořeny totiž tvoří při rychlení nežádoucí rozvětvené puky. Kořeny pak sklízíme v říjnu (vyryjeme vidlemi), necháme je pár dní na záhoně chráněné před mrazem (bílou netkanou textilií) a poté odřežeme nať cca 3 cm nad hlavou tak, abychom nepoškodili vegetační srdéčko. Před uložením sklizených kořenů do sklepa vytřídíme ty, které jsou tenčí jak 3 cm v průměru, vytvořily by se z nich podřadné puky. Ideální jsou kořeny silné 4 cm a dlouhé 25 až 30 cm. Velmi dobře se dokonce skladují v polyetylenových pytlích. Před rychlením uřízneme dlouhé špičky kořenů (zarovnáme je na stejnou délku), načež kořeny vyčnívají nad hladinu vody stejně. A pozor, pravidelně přilévaná voda nesmí nikdy zatopit hlavy kořenů.

Čekankové puky s kořeny (Zdroj: Shutterstock)
Čekankové puky s kořeny (Zdroj: Shutterstock)

Sklizené puky dál skladujeme v naprosté tmě, ideálně v obalu z černé fólie. Prostě nesmí zezelenat, čímž by zhořkly. A pozor, křehká struktura vyžaduje jemné zacházení, jinak se nám budou na pucích tvořit otlaky.

Zdroj použitých fotografií: Shutterstock

Osmažené puky čekanky jsou stejně lahodné jako třeba syrové ve studeném salátu (Zdroj: Shutterstock)
Osmažené puky čekanky jsou stejně lahodné jako třeba syrové ve studeném salátu (Zdroj: Shutterstock)