Černá rajčata Indigo Rose (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Jedni tvrdí, že je chuť černých rajčat dokonce lepší, než u běžných odrůd, jiní černá rajčata zavrhují. A to i zahradníci. Pravdou je, že nejde o chuťový zázrak, podstatou černých rajčat je zdraví. V každém případě ale existují a můžeme si je doma pěstovat jako jakákoli jiná. Ostatně žlutá či oranžová rajčata, která jsou taktéž neobvyklá, již do našich zahrad pronikla mnohem masivněji.

Černé rajče Indigo Rose

Rajče tmavé, téměř černé barvy Indigo Rose je prvním černým rajčetem, které je oficiálně registrováno v EU a proto se zde smí distribuovat. Tato odrůda pochází z USA, konkrétně ze šlechtitelského programu Oregon State University. O černých rajčatech se říká, že obsahují ohromné množství antioxidantů a skutečně bylo cílem šlechtění získat odrůdy s vysokým obsahem antioxidantů v plodech. Především pak flavonoidu anthokyan, který se v plodech rajčat nevyskytuje. Jde o fialové barvivo, jež se běžně vyskytuje v rostlinách rajčat (ve stoncích a listech), již však nikoli plodech. Nejčastěji je pak jeho vznik ovlivněn nižšími teplotami, což se sice projeví i na plodech, ty jsou však při černání u běžných odrůd nepoživatelné.

Černá rajčata Indigo Rose sklízíme až když mají červená líčka (Zdroj: Shutterstock)
Černá rajčata Indigo Rose sklízíme až když mají červená líčka (Zdroj: Shutterstock)

Indigo Rose vznikla standardními šlechtitelskými postupy

Odrůda Indigo Rose nevznikla technikami GMO, nýbrž standardními šlechtitelskými postupy. Tato informace je důležitá, jelikož mnoho lidí se domnívá, že co je z USA, to je GMO a přitom GMO odsuzují. Zdrojem fialové barvy v plodech byla divoce rostoucí rajčata z Chile a Galapágských ostrovů, která obsahují antokyany právě i v plodech. Indigo Rose je tyčkové (indeterminační) rajče, jehož nároky na pěstování se neliší od tradičních rajčat. Plody jsou obvykle menší, jejich hmotnost je 70 – 80 gramů (s výjimkou odrůdy Black Krim, která má plody velké až 12 cm), jsou kulovité až ploše kulovité. Anthokyany najdeme ve slupce plodu, která je černá až černofialová právě kvůli jejich obsahu. Anthokyany se však tvoří pouze za přístupu slunečního záření, nejintenzivněji černé jsou proto plně osluněné plody. Jiné mohou být černé jen částečně, se zeleným či červeným líčkem.

Černá rajčata Indigo Rose (Zdroj: Shutterstock)
Černá rajčata Indigo Rose (Zdroj: Shutterstock)

Flovonoid antokyan najdeme i v jiných rostlinách

Flovonoid antokyan pozitivně ovlivňuje zdraví lidí, podporuje imunitní systém, má protirakovinné účinky, je vynikajícím antioxidantem. Předchází také zánětům močových cest. Stejnou látku najdeme například v borůvkách, černém rybízu, třešních, černých fazolích, červeném zelí a také třeba v okvětních lístcích pomněnek.

Flovonoid antokyan je obsažen ve slupce, dužina je červená (Zdroj: Shutterstock)
Flovonoid antokyan je obsažen ve slupce, dužina je červená (Zdroj: Shutterstock)

Plody nechte pořádně dozrát

Dužina nezralých plodů je stejně jako u běžných rajčat zelená, v době zrání se vybarvuje do červené barvy a až ve finální fázi zrání díky sluníčku černá. Plody je proto třeba nechat pořádně vyzrát, ostatně bez toho by ani nebyly chutné. Pokud jsou líčka ještě zelená, sklízet nesmíme. Sklízet můžeme černá rajčata až v době, kdy již mají červené líčko, nejlepší však je nechat plody zcela zčernat. Pozor však, aby rajčata nepřezrála. Ze začátku poznáte plnou zralost těžko, ale s přibývající zkušeností to již bude hračka.

Chuťový zázrak nečekejte

Zralé plody černých rajčat mají běžnou rajčatovou chuť s vyváženým podílem cukrů a kyselin. Vyloženě chuťový zázrak bychom ale čekat neměli, jde o chuť běžnou, průměrnou, antokyany ve slupce jsou dokonce zcela bez chuti. Přesto se však vyplatí toto rajče vyzkoušet, důvodem je naše zdraví.

Černá rajčata Indigo Rose (Zdroj: Shutterstock)
Černá rajčata Indigo Rose (Zdroj: Shutterstock)

Nejlepší i nejsnadnější je koupit semena

Pořídit si lze semena i sazenice, ovšem v případě semínek to bude jednodušší, vystačíme si s internetem. Nejde totiž o běžný sortiment v zahradnictvích a zahradních centrech. U nás dostupnými odrůdami černých rajčat kultivaru Indigo Rose jsou Kumato, Black Krim, Black CherryBlueberry:

  • Kumato – průměr plodu je 5 až 7 cm, vyroste do výšky až 2 m, odrůda je velmi odolná vůči většině chorob rajčat
  • Black Krim – rostlina dorůstá 1,5 metru, plod je velký až 12 cm
  • Black Cherry – tyčková mini rajčátka velikosti plodu 2 až 3 cm
  • Blueberry – tyčkové rajče malých plodů (2 až 4 cm)
Černá rajčata Indigo Rose (Zdroj: Shutterstock)
Černá rajčata Indigo Rose (Zdroj: Shutterstock)