Odtékající voda z vany předá odpadní teplo čisté vodě, kterou pak využije třeba pračka (Ilustrační foto Timothy Dykes/Unsplash) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

V dnešní době, kdy ceny energií neustále rostou, je každá úspora vítána. V posledním dílu podcastu České stavby jsme se zaměřili na jednu z nejefektivnějších cest, jak ušetřit na energiích – rekuperaci tepla z odpadní vody. 

Hostem epizody byl Ing. Michal Zezulka, který se zabývá ekologickými technologiemi a kromě fotovoltaiky se zaměřuje hlavně na rekuperaci tepla z odpadních vod. Dotazy pokládala Jana Machová. a výsledné povídání si můžete poslechnout přímo v přehrávači nad tímto odstavcem, nebo ve své oblíbené podcastové aplikaci

Česká technologie, která šetří energii

Patent na technologii rekuperačního systému, který dokáže vrátit do oběhu až 80 % tepla z odpadní vody, vlastní česká firma Akire. Janu Machovou zajímalo, jak taková technologie funguje, jaké má limity a jaká je její finanční náročnost. Na přetřes přišla i možnost financování z dotačních programů, protože rekuperace je jeden z prvků energetické soběstačnosti.

Hostem našeho podcastu byl Ing. Michal Zezulka (Foto: Jana Machová)
Hostem našeho podcastu byl Ing. Michal Zezulka (Foto: Jana Machová)

Jak funguje pasivní rekuperace tepla z odpadní vody?

Základní koncepce rekuperace tepla z odpadní vody spočívá v použití výměníku. Zjednodušeně: výměník je nádrž, kde se zachytává odpadní voda. Teplo z této odpadní vody se předává přiváděné studené vodě z vodovodního řádu. Takto předehřátá voda se pak přivádí k bojleru nebo ke spotřebičům, které pro svou práci využívají ohřev vody. Předehřátá voda přirozeně vyžaduje méně energie na ohřev a tím se výrazně snižují náklady na energie a zároveň se minimalizuje dopad na životní prostředí.

Otázky, které zazněly v podcastu:

  • Jaký je ekonomický a finanční dopad investic do rekuperace tepla z odpadních vod?
  • Jaký je vliv rekuperace tepla z odpadních vod na životní prostředí?
  • Lze řešit rekuperaci tepla z odpadních vod i u bytových domů?
  • Lze na rekuperaci tepla využít nějakou dotaci?
  • Jaké jsou případné výzvy nebo omezení spojené s implementací rekuperačního systému?
  • Jaká je denní spotřeba domácností tzv. šedé vody?