Co dělat, když se vám v bytě objeví nepříjemní a věčně hladoví švábi Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Potrpíte si na čistotu, máte vzorně uklizený byt a přesto se vám v něm jednoho dne objeví nevzhlední, páchnoucí švábi? Situace trochu jako z hororu, kterou je třeba urychleně a důkladně řešit. Švábi se k vám mohou dostat například od méně čistotných sousedů, nebo si je můžete přivézt jako nechtěný suvenýr z pobytu v hotelu. Přinést si je můžete i z některého obchodu. A někdo je dokonce i chová, načež mohou z terária utéct.

Jak poznáme, že máme v bytě šváby?

Švábi (Blattodea) obecně patří do řádu hmyzu s celosvětovým rozšířením. V České republice žije pět druhů švábů, přičemž lidská obydlí okupují pouze dva z nich – šváb hnědopruhý (Suppela longipalpa) a rus domácí (Blatella germanica). Tyto dva druhy se od sebe liší jak velikostí – šváb je větší, měří cca 2,5 cm, tak zbarvením – zatímco šváb má hnědé zbarvení, rus má zbarvení spíš světlehnědé až okrové. Liší se také místem výskytu – zatímco šváb vyhledává pouze přízemní prostory, tedy například suterénní byty, jednopodlažní domy nebo prodejny a prostory v přízemí, rus dokáže zdolat i značné výšky a proto se často vyskytuje v horních patrech paneláků. Oba druhy pak svorně vyhledávají místa, kde je teplo a kde najdou dostatek potravy. Švábi jsou nejen nepříjemní, ale také nebezpeční, protože patří k přenašečům organismů, způsobujících úplavici, mor, tyfus nebo virovou dětskou mozkovou obrnu. Navíc jejich výměšky mohou vyvolat u alergiků závažnou alergickou reakci, která může vést až k život ohrožujícímu anafylaktickému šoku.

Švábi
Švábi

A jak nevítané návštěvníky poznáme? Velmi snadno a velmi rychle. Švábi se totiž vyskytují v počtu desítek až tisíců jedinců a velice nelibě páchnou. Navíc se velice rychle množí. Ze svých úkrytů vylézají zejména v  noci. Takže jakmile ve vašem bytě zahlédnete podivného „brouka“ s charakteristicky podlouhlým tělem a tvrdými krovkami, okamžitě začněte jednat.

Švábů je mnoho druhů, tito giganti vydávají nepříjemné syčivé zvuky
Švábů je mnoho druhů, tito giganti vydávají nepříjemné syčivé zvuky

Nech brouka žít? Ani náhodou.

Podle odborníků deratizérů je značně obtížné zbavit se švábů domácími prostředky. Jen důkladný úklid zdaleka nestačí, protože švábi dokáží naklást svá vajíčka do mikroprostorů, kam s běžnými úklidovými prostředky těžko dosáhneme. V síti specializovaných prodejen jsou sice k dispozici různé hubicí prostředky, insekticidy, lepové pásy a podobně, ale jejich užití musí být dlouhodobé a v průběhu několika měsíců opakované, protože nejenže se z nakladených vajíček líhnou noví a noví švábi, ale navíc mají samice švábů schopnost vytvořit u vajíček imunitu na použitý insekticid, takže je nutno přípravky měnit. Dalším velkým problémem je, pokud se k vám švábi nastěhovali od sousedů. V tomto případě je nezbytné komplexně deratizovat celý objekt, všechny byty i nebytové prostory. Z těchto důvodů je lépe obrátit se na specializovanou deratizační firmu, která dokáže šváby vyhubit skutečně definitivně. Nezapomeňte, že švábi by dokázali přežít dokonce i nukleární katastrofu, natolik je tento druh hmyzu odolný.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, pixabay.com

Šváb jako kočičí hračka
Šváb jako kočičí hračka