Pozor, nerušit... (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Kalendář se velkým saltem přetočil na rok 2023, a teď už s obavami vyhlížíme, co přinese tentokrát. Od nejistoty, pracovního stresu, sepisování daňového přiznání a depresí z  podivné zimy si ale na chvilku můžete odpočinout. Už tenhle víkend. Protože mezi 6. a 8. lednem bude i letos probíhat Ptačí hodinka.

Ptačí hodinky, akce pořádané Českou společností ornitologickou, se už vlastně stala hezká tradice. A není důvod v ní nepokračovat i letos. Je to navýsost pohodová záležitost. Nabízí čas k zastavení, pozorování přírody. Něco se při ní nejspíš naučíte, pomůžete tím dobré věci. Můžete jí realizovat o samotě nebo třeba spolu s dětmi, venku nebo z tepla vyhřátého domova, a nestojí vás to ani korunu. Navíc to není žádná dřina.

Jak na to? Vyhlédněte si někde v blízkém (nebo třeba vzdálenějším) okolí lokalitu k pozorování ptáků. Může to být místo v městském parku, nebo někde v pustině profukované divočiny. Ale co si budeme povídat, nejsnazší je to hezky v teple, u okna s výhledem na krmítko. Krmítko, na kterém už beztak ptactvu pár týdnů podstrojujete. A teď – teď jim to můžete i spočítat.

Někdo pozoruje zblízka, jiný si pomůže dalekohledem (Zdroj: Shutterstock)
Někdo pozoruje zblízka, jiný si pomůže dalekohledem (Zdroj: Shutterstock)

Mezi 6. – 8. lednem, někdy od pátku do neděle, si na tu udělejte hodinu času. Nesejde na tom, jestli to má být před polednem, po ránu anebo v pozdní odpoledne. Pohodlně se usaďte s papírem a tužkou u výhledu - jednoduše zapněte stopky, koukněte na hodinky anebo otočte přesýpačkami - a sepisujte, kdo k vám během šedesáti minut přiletěl na svačinu.

Dá se odtušit, že je všechny už dávno důvěrně znáte. Většinou je to sýkora koňadra, sýkora modřinka, kos černý, vrabec polní, vrabec domácí, zvonek zelený, brhlík lesní, pěnkava obecná, strakapoud velký, straka obecná a červenka obecná. Pokud si nejste jistí – máte třeba pocit, že vám u krmítka přistál sup, rajka nebo tukan – můžete se vyzbrojit znalostmi předem. Kouknout se třeba na kvízy a vzdělávací materiály, které ČSO připravilo.

Jediná „finta“, která se se sčítáním ptactva během hodiny pojí je, že pro každý druh započítáváte jen ten největší pozorovaný počet. To proto, že se ti samí ptáci mohou na krmítko během vašeho počítání vracet. Takže pokud se mezi zrní v Ptačí hodince usadí jednou vrabců pět, podruhé dva a napotřetí tři, zapíšete si těch pět.

Samozřejmě můžete započítat i ptáky, kteří vám mezitím jen tak přeletí přes zahradu. Nikam přitom nešpacírujete, jen sedíte ve své pozorovatelně a „děláte vědu“. Parádní, ne? A až to bude hotové, naťukáte to všechno do elektronického formuláře, který odešlete na ČSO. Nic složitého, a přitom poklidná zábava. Tak nezapomeňte – o víkendu na viděnou – Ptačí hodinka začíná.

Zdroj: birdlife.cz