Sýkorky na krmítku (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Vánoce jsou za námi, Silvestr také. Na co se těšit teď? Přeci na Ptačí hodinku, která o sobě dá vědět z kraje roku 2022, 7. ledna. Aby se to obešlo bez zmatků a starostí, přípravu se stejně jako u Vánoc vyplatí nepodcenit, a nenechávat ji na poslední chvíli.

Ptačí hodinka je už „tradiční“ akcí pořádanou Českou společností ornitologickou (ČSO), a momentálně tahle událost patří k asi nejvyhlášenějším a nejproslulejším, které se u nás odehrávají. To proto, že na rozdíl od jiných bio-monitoringů a přírodovědeckých mapovacích kampaní, se do ní může zapojit opravdu každý. Ne jen zasmušilí, větrem ošlehaní a zarostlí profesionálové, vybavení  notýsky a bystrozrakými dalekohledy, prostě ptákoznalci z povolání, ale i vy. Dočista normální lidi, kterým k této misi bude stačit jen velmi skromné vybavení. To proto, že lednová Ptačí hodinka se dost dobře dá realizovat i z pohodlí vyhřátého domova.

Šedesát minut radosti

Kouzlo téhle akce spočívá v tom, že v daný termín usednete v místě nerušeného výhledu na ptačí krmítko, a po dobu 60 minut zaznamenáváte, kolik a jakých ptáků jste viděli. Děláte si stranou poznámky, řešíte jen konkrétní druhy (ale už ne třeba samce, samice, mláďata), a po uplynutí časového limitu tahle sesbíraná data odešlete poštou nebo elektronicky (což je o dost snazší) přímo lidem z ČSO. Není v tom nic komplikovaného nebo rafinovaného, záludného nebo obtížného. Je to prostě jen příjemná hodinka, strávená pozorováním krmítka. Přitom možná ta nejužitečnější šedesátiminutovka ze začátku nového roku.

Pšššt, nerušit... (Zdroj: Shutterstock)
Pšššt, nerušit... (Zdroj: Shutterstock)

Protože výsledky vlastní práce vidíte, a můžete se za ně pochválit, vlastně hned dvakrát. To když do systému ČSO „naklepete“ informace přímo z terénu (aby na nich odborníci mohli dělat vědu), a pak samozřejmě, když budete sledovat zhodnocení svých užitečných snah s pomocí zimujících opeřenců. To díky krmítku, které byste měli pro vlastní potěšení i úspěch Ptačí hodinky osadit co nejdřív. Tedy, najít a připravit si jej teď, abyste s ním spolu s prvními mrazíky mohli vyrukovat v plné parádě. Pokud ještě nemáte své krmítko ozkoušené, chce to chvilku času na to, abyste vybrali správné umístění.

Třeba tak, abyste na něj dobře viděli, aby sedělo i ptákům a hlavně nesloužilo multifunkčně, tedy současně jako krmítko pro kočky. Do ledna budete mít taky dost času vyladit potravní nabídku, jídelní lístek pro ptactvo. Cestou k úspěchu je pestré menu, které bude vyhovovat většině strávníků: slunečnicová semínka, lojové koule, energeticky vydatné vlašské ořechy. Anebo nějaká domácí směs, kterou s citem a chutí pro ptačí návštěvníky připravíte sami. Abyste mohli v lednu při Ptačí hodince ukázat celému světu, jak to u vás žije. Krmítko je ale základ.

Jak vlastně probíhá sčítání na krmítku?

Je to snazší, než si myslíte. Akce je „limitována“ hodinou vašeho času, přičemž vám nikdo nebrání v tom, abyste si těch šedesátiminutovek udělali klidně víc, když těch krmítek a ptačích bufetů máte ve svém okolí víc. Třeba doma, na zahradě nebo na chatě. Termín Ptačí hodinky je totiž rozložen volně mezi víkend, takže onu hodinu můžete sčítáním ptactva trávit od pátku do neděle. Jestli vás láká sčítání v podvečerních hodinách, po práci anebo zrána, to už je jen na vás. Pochopitelně, že na dobře zásobeném krmítku, na které si už ptáci měli čas zvyknout, to jde snáze.

A dál? Hodí se papír a tužka, abyste mohli zaznamenávat, pro každý druh nejvyšší prokazatelný počet jedinců, který se nám objevil v zorném poli. Potřebný formulář si můžete taky vytisknout, ale je lepší to do něj psát „až po“, hezky načisto. Aby to po vás bylo k přečtení. Možná se vám bude hodit i nějaká ta příručka k určování ptáků. Ale nejspíš to zvládnete i bez ní. Protože když osadíte krmítko brzy, budete mít dost času na to, abyste se s jeho návštěvníky seznámili postupně. A v lednu tak jen nasázíte čísla o svých důvěrně známých ptácích.

Zádrhele, nejasnosti, kolize?

Co když jako z udělání na vaše krmítko během Ptačí hodinky nepřistane (a ve vašem zorném poli se neobjeví) ani peříčko? Inu, stát se to může. Ale i tahle informace je pro odborníky hodnotná. Koneckonců, není to soutěž v rekordech. Bojíte se naopak toho, že ve vašem plně naloženém krmítku nestačíte všechny opeřence spočítat, protože je tam strašná mela? Víc očí víc vidí. Přizvěte si ptačí počtáře na pomoc. Je super, že s dětmi strávíte nějaký čas navíc, a ještě v nich budete podporovat zájem o přírodu. Jen se pak neperte o to, kdo se na sčítací formulář podepíše. Jedna parta, jedno krmítko.

Atlas ptáků (Zdroj: Shutterstock)
Atlas ptáků (Zdroj: Shutterstock)

Nemusíte se mořit s určováním samců/samic, nemusíte určovat ptáky podle hlasu. Paráda. Započítáte jen to, co vidíte. Podle pravdy, takže když se váš favorit protentokrát neukáže, protože se někde zdržel, protentokrát započítaný nebude. Započítáváte i dravce, kteří proletěli kolem. Pravda, může se stát, že přímo před vašimi zraky prolétající krahujec zredukuje počet krmících se pěnkav, ale taková už je příroda. Škrtat je nemusíte, byly tam. A po šedesáti minutách máte hotovo. Nikdo neprohrává, všichni mají za jedna. Spíš tedy jedničku s hvězdičkou, protože jste nepodcenili přípravu a odvedli parádní práci.

Jen nezapomeňte: aby se to obešlo bez zmatků, je třeba začít včas, a připravit krmítko do pohotovostní polohy, jen co dá teploměrem zima vědět, že už je tu. A v lednu se potkáme na značkách! Tedy ideálně v pohodlí, s výhledem na obletovaná krmítka…

Zdroj: Česká společnost ornitologická