Divoká okrasná zahrada (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Jaké charakteristické rysy a novinky se nejspíš stanou populární? Jak udržet krok s dobou? Svět okrasných zahrad sice není světem módy, ale i v něm se nastavené trendy docela dynamicky mění a vyvíjí. Co tedy podle všeho přinese rok 2022 do našich zahrad? 

Není pochyb o tom, že Příroda bude letos rozhodně v kurzu. Pravda, ne každý posun v myšlení směrem k zelené barvě a životnímu prostředí nutně znamená sukces, ale na úrovni organizace a pojetí zahrad se dají očekávat jen veskrze pozitivní věci. Módou pro letošek se stávají zahrady složené z druhů původních, obohacené o šlechtěnce domácích okrasných exemplářů. Takové, které zdobí a přitom nezavání exotikou. Ruku v ruce s tím jde požadavek na velkou pestrost a rozmanitost, která dělá radost opylovačům. Zahrady totiž mají být utvářeny tak, aby nejen lahodily lidskému oku, ale aby i pomáhaly. A tam, kde pořád něco kvete, snadno nalezne hmyz potravu.

Přírodně laděná okrasná zahrada doplněná bylinkami (Zdroj: Shutterstock)
Přírodně laděná okrasná zahrada doplněná bylinkami (Zdroj: Shutterstock)

Zahrada pro všechny

Při hodnocení krás a funkčnosti vaší zahrady se tedy připravte na otázku: „A komu ještě tím pomáháte?“. Mysleli jste na motýli? Máte co nabídnout můrám nebo třeba netopýrům? Nezapomněli jste na ježky, žížaly, krtky? Určitě vám nechybí alespoň malé napajedlo pro ptáky? Protože tohle všechno teď letí (a musí se nechat, že to vážně je dost zapotřebí). Zajímavé je, že ale kromě nejrůznějších napajedel a pítek už teď tolik nefrčí vodní prvky, tůňky a jezírka. Dalším na přírodu navázaným trendem pro zahrady roku 2022 je tzv. zdivočení. Místo ostrých úhlů a přímých linií záhonků budou oceňovány spíše organické tvary a uspořádání, odkazující na přírodní rysy. Má to vypadat, jako by to vyrostlo samo, ne jako by to organizoval člověk.

Zahrada pro všechny (Zdroj: Shutterstock)
Zahrada pro všechny (Zdroj: Shutterstock)

Zelená léčí duši

Módní novinka, která tu ještě nebyla, je terapeutický potenciál zahrad. Nekonečná pandemie, hlásící se opakovanými vlnami nových variant covid-19 a na něj navázanými karanténami, nám dala neblaze pocítit ztrátu kontaktu s přírodou. A lidem prostě biofilie, existence bez dotyku s ostatními živými součástmi světa schází. Zahrady by tedy měly nabývat podobu místa, kam si můžeme pustit kousek divočiny a s potěšením (prospívajícím naší psychice) ji sledovat. I když třeba máme zrovna zaracha, nařízený z krajské hygieny. V praxi se má úprava okrasné zeleně k terapii projevit třeba tím, že na zahradách bude víc míst k posezení. Abychom se tou krásou mohli více obklopit. Velký návrat nyní slaví zahrady, které nabízí řezané květy. Něco, co si můžete sami vypěstovat, a odnesete si pro radost do domácí vázy.

Terapeutický potenciál zahrady, levandule (Zdroj: Shutterstock)
Terapeutický potenciál zahrady, levandule (Zdroj: Shutterstock)

Nebojte se barev!

Každý rok se do popředí tlačí nějaká dominantní barva nebo druh, který „vede“ sezónu. Letos je to o něco jednodušší, protože vítězí čistě poptávka po barevnosti. Nevyhraje tedy střízlivá nebo formální barevná kompozice, laděná jedním směrem, ale přepestrá záplava barev. Nahloučení spousty barevných květů nemá popírat harmonii a přirozenost uspořádání, ale nemusíte se obávat, když v rámci pozemku obsáhnete celou paletu barevných tónů. Pokud bychom měli vyzvednout alespoň jeden druh, který nejspíš bude mezi zahradníky hodně populární, a neztratíte se s ním, pak to nejspíš bude jedna ze stovek variant Dahlie. Z nějakého neznámého důvodu je teď prostě na výši.

Počítejte s nejistým počasím

O tom, jak to letos bude vypadat s deštěm nebo suchem, se nedozvíme nic kloudného od meteorologů, ani když budeme vývoj počasí věstit z lógru od kávy. Pořád ale platí, že je lepší být připraven, než zaskočen. A proto se na zahradách budou uplatňovat druhy suchu-odolné, snášející i větší průměrné teploty a nižší srážky. Pozici favorita si už dopředu zamlouvá například ožanka křovitá (Teucrium fruticans), tučnolisté hebe (Hebe pinguifolia) nebo svatolina cypřišovitá (Santolina chamaecyparissus). V krátkosti: vypadá to dostatečně divoce, kvete to jedna báseň, mají z toho radost opylovači i zahradníci, potřebuje to minimum péče a zálivky. Platí, že trávníky jsou nadobro out, teď vedou květnaté paloučky. Zabodujete, zvlášť když je vytvoříte z nějaké regionální směsi bylin.

Pryč s trávníkem, v kurzu jsou luční porosty (Zdroj: Shutterstock)
Pryč s trávníkem, v kurzu jsou luční porosty (Zdroj: Shutterstock)

Design blízký divočině

Cokoliv vysazované do pravidelné plochy působí příliš uměle, a místo jednolitých koberců by teď povrch zahrady měl připomínat spíše prošívaný pačvork, tapisérii. Trsy a shluky, jakoby náhodně rozeseté po ploše. V nelibosti se také ocitly odhalené zpevněné povrchy, které jen násobí odtok vody z plochy. Takže ideálně žádný střípek půdy na okrasné zahradě by neměl zůstat nevyužitý, každý cípek by měl být něčím porostlý. Brání to odparu vody z půdy, chrání se tím dostupnost vláhy. A samozřejmě, tam, kde je to možné, teď vedou vyvýšené záhonky, terasy, napodobující mikro-reliéf vytvářející horizont. Pochopitelně, že z přírodních materiálů: kamene, neopracovaného dřeva, které vynikají propustností.

I užitková část zahrady má své místo (Zdroj: Shutterstock)
I užitková část zahrady má své místo (Zdroj: Shutterstock)

Používejte přírodní materiály

Velmi intenzivní hnutí se pojí i s dalším trendem, poplatným pro letošní sezónu. Vyjádřit se dá v krátkosti jako: dělejte to bez plastu. Že si označujete pěstované variety jmenovkami? Že máte většinu kvetoucí zeleně v truhlících? V pořádku, jen ať to není z plastu. Platí to i pro nejrůznější kolíky, vodící lanka a tyčky, fólie a přikrývky. Plast je prostě umělá věc, která na zahradě nemá mít místo. Alespoň do doby, než se trend zase změní. Další trend se pak nazývá Design s malým dopadem na životní prostředí. Pokud chcete na své zahradě vytvořit obloučky a křivky, kopce a skalky, nikdo vám v tom nebrání. Ale měli byste se vyvarovat toho, aby vám s tím pomáhal bagr nebo těžká technika. Protože pak už ta krása nestojí za to.

Vsaďte na přírodní materiály (Zdroj: Shutterstock)
Vsaďte na přírodní materiály (Zdroj: Shutterstock)

Recyklace a méně zásahů do půdy

Stejné je to i se zapojením dalších strukturních materiálů: pokud si už chodníček vyložíte starými tvárnicemi a cihlami, dostanete pochvalu za to, že recyklujete. Když si cestičky vysypete tunou dovezeného kačírku, budou na vás čekat jen vyčítavé pohledy. Pro ty, co si rádi hrají a kutí je pak dobrou zprávou, že s oblíbeností narůstají nejrůznější předělávky a znovu-použití. Tedy spíše než se zahradním nábytkem z katalogu zabodujete s něčím, co jste si sami smontovali. Nejspíš nadobro odzvonilo betonu, vedou teď nasucho skládané zídky. A obecně je teď „dynamická“ doba, když přijde na zkoušení nových metod zahradničení. Hodně populární je teď například zahradničení bez rytí. Stálicí pak je, že se ve stále větší míře cení zahradníci se znalostmi o kompostování. To, že máte na zahradě i kompost, se bere jako naprostý standard.

Vyvýšené záhony (Zdroj: Shutterstock)
Vyvýšené záhony (Zdroj: Shutterstock)

A co ve světě pěstěné vegetace letí interiéru?

Momentálně je hodně oblíbené cokoliv kolem vegetačních zelených stěn. Velmi populární jsou nejrůznější truhlíkové a balkonové zahrádky. Do jisté míry se počítá i s tím, že kromě záplavy běžných pokojovek se doma staráte i o nějakou extra-speciální a super-vzácnou varietu, s níž se tu a tam můžete pochlubit návštěvám. Nikdo samozřejmě neříká, že nutně a za každou cenu musíte jít s dobou. Ale o tom, co teď na zahradách letí, se rozhodně vyplatí vědět.

Zdroj: HouseBeatifull.com, HouseAndGarden.co.uk

Divočina okolo pěšiny (Zdroj: Shutterstock)
Divočina okolo pěšiny (Zdroj: Shutterstock)