Jádrové vrtání a řezání betonových konstrukcí Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Pro přesné řezání a jádrové vrtání betonu, armovaného betonu a dalších stavebních materiálů je třeba použít diamantové nástroje. V porovnání s klasickými bouracími nástroji mají mnoho výhod, které ušetří čas i peníze. Kdy se tato technologie používá a jaké jsou její možnosti?

Vrtání prostupů skrz pevné materiály může být náročné. Pneumatická nebo elektrická kladiva mohou při práci dokonce ohrozit statiku budovy. Proto je důležité zvolit vhodný postup a vhodné nástroje, které neohrozí stavební konstrukce a ušetří náklady za dočišťovací práce.

Jádrové vrtání

S diamantovými nástroji proběhne jádrové vrtání zcela odlišně od bourání s pneumatickým nebo elektrickým kladivem. Hlavní rozdíl je v mnohonásobně rychlejším provedení, minimálních vibracích a vysoké přesnosti. Vibrace jsou při bourání problematické a mohou dokonce narušit konstrukci a ohrozit statiku budov. Jádrové vrtání s minimálními vibracemi je proto vhodnější a bezpečnější metodou. Další výhodou jsou nízké náklady na začišťování vzniklých prostupů.

Jádrové vrtání betonu, železobetonu a dalších materiálů se provádí od průměru 52 mm až do 350 mm. Je to vhodné řešení pro přípravu jakýchkoli prostupů: elektrických rozvodů (silnoproud i slaboproud), vodních, vzduchotechnických potrubí, odpadních a plynových rozvodů, rozvodů ústředního vytápění, centrálního vysavače či odsávání par. Umožní vytvořit otvory pro zápustná světla, elektroinstalační krabice, rozvodná i měřící zařízení. Další oblastí použití je vytváření otvorů pro ukotvení konstrukcí, kolejnic, výtahu, jeřábu atd.
Jádrové vrtání
Jádrové vrtání
Po vyvrtaném otvoru zůstane válec odpovídajícího průměru
Po vyvrtaném otvoru zůstane válec odpovídajícího průměru

Jádrové řezání diamantovou pilou

K řezání betonových nebo železobetonových konstrukcí se používají stěnové pily. Pila je vedena vodící lištou a zaručuje tak přesný řez v libovolné poloze. Opět se ve srovnání s klasickými bouracími kladivy jedná o efektivnější techniku. Díky přesnému provedení ušetříme za následné úpravy. Řezání armovaného betonu a ostatních stavebních materiálů pomocí stěnové pily umožňuje řezat stěny silné až 700 mm. Pila pracuje s tolerancí několika málo milimetrů.

Diamantové řezání se nejčastěji používá při vyřezávání otvorů pro okna a dveře, řezat lze také železobetonové podlahy, stropy, stěny i pilíře - například pro technologické prostupy vzduchotechniky. Dalším využitím je řezání dilatačních spár betonových konstrukcí a betonových ploch. Pila snadno zařízne betonový blok a lze ji použít také při postupné demolici stavebních konstrukcí, nebo při vyřezávání jejich částí. Bez narušení konstrukce vibracemi nebo otřesy získáme poměrně rychle přesný a čistý řez, který nevyžaduje náročné začišťovací práce.

Zdroj: www.zastaspo.cz
Jádrové řezání pilou s diamantovým kotoučem
Jádrové řezání pilou s diamantovým kotoučem