Jak se uživí ptáci v naší zahradě Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Jaké jsou přirozené zdroje potravy pro ptáky v našich zahradách? Samozřejmě si lze pořídit v obchodech různé dobroty, které ptáci určitě ocení, ale není nad to zajistit jim přirozené zdroje potravy. S dokrmováním jsou navíc spojeny i mnohé stinné stránky, rizika. Přírodní, přirozené zdroje potravy jsou prostě lepší. Učit ptáky na průmyslově vyráběné lahůdky totiž znamená, že se na naší zahradě stávají závislými, ale co když na ně zapomeneme zrovna v době, kdy je největší nedostatek potravy?

Přírodní potrava je pro ptáky zcela přirozená a hlavně pro ně není nebezpečná, Naprosto nejméně vhodné jsou například tučné pokrmy.

Výborné je například nechat nějaké plody na ovocných dřevinách, vysadit dřeviny okrasné, jejichž plody ptákům chutnají, výborná jsou též semínka mnohých vytrvalých bylin a okrasných rostlin, ale i rostlin jednoletých (např. slunečnice roční). Je ale samozřejmě důležité nechat je přes zimu na svém místě a uklidit je až v předjaří.

Dokonce existují studie, které říkají, že ptactvo, které bylo dokrmované v době, kdy to nebylo třeba, přestává zpívat a není proto schopné najít si partnera. A nakonec dochází až k redukci populace. Čili na začátku sice záměr dobrý, ale výsledek přesně opačný. Pokud ptáci nevyvedou nové potomky, postupně jejich populace slábne a je ohrožena. Uměle proto dokrmujeme pouze v rozumné míře, používáme pouze bezpečné krmivo a dokrmujeme pouze ve vhodnou dobu. Například po lojových koulích se semínky sáhneme až při dlouho trvající zimě a značné sněhové nadílce, ve které ptáci nenajdou dostatek potravy.
Lojová koule se semínky zavěšená v umělohmotné síťce
Lojová koule se semínky zavěšená v umělohmotné síťce
Další věcí jsou nároky konkrétních druhů ptactva. Je třeba rozeznávat ptáky hmyzožravé, semenožravé a plodožravé. Pro semenožravé proto necháme v záhonech trvalky se semeny, ale i některé rostliny jednoleté (např. slunečnici roční), je též vhodné vysadit v zahradě různé druhy keřů, které si udrží plody na větvích až dlouho do zimy.

Semenožravé ptáky potěšíme například již zmíněnými semeny slunečnice roční, případně slunečnice topinambur, výborná je také třapatka zářivá, yzop lékařský, zavinutka podvojná, dobromysl obecná, agastache, orlíčka obecná, třapatkovka nachová apod. Rostlin, které ptákům poskytnou od podzimu do zimy semena, je mnoho druhů včetně mnoha letniček.
Šťavnaté bobule
Šťavnaté bobule
Hmyzožravé ptáky pro změnu potěšíme odumřelou dřevní hmotou, ve které najdou hmyzí larvy, ale i odumřelou hmotu rostlinnou, například odumírajícími květy okrasných trav. Dobré je též nechat v zahradě hromádky listí a jiné organické hmoty. Výborným zásobníkem hmyzích larev je i tlející kompost.

Plodožravým ptákům budou pro změnu chutnat plody různých okrasných i jedlých (ovocných) dřevin. Výborná je šípková růže, rakytník řešetlákový, brslen, hloh a jiné. A nakonec nesmíme též zapomenout na bezpečná pítka a stálou obměnu vody v nich. Obzvláště za tuhé, mrazivé zimy, jsou pro ptáky minimálně neméně důležitá jako dodatečný zdroj potravy.
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, magazinzahrada.cz, shutterstock.com
Bezpečně zavěšené pítko ochrání ptáky před predátory
Bezpečně zavěšené pítko ochrání ptáky před predátory