Můžeme si natrhat jmelí? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Jmelí patří k neodmyslitelným symbolům Vánoc, mnozí z nás však nechtějí na tržišti platit mnoho desítek korun za maličký svazeček, když na jmelí naráží ve volné přírodě.

Jmelí většinou roste na stromech ve větších výškách a proto je jeho sběr dosti nebezpečný, vlastně bychom pro tyto účely potřebovali horolezecký kurz. Nejen však to, jmelí je totiž v přírodě chráněné a proto potřebujeme k jeho sběru povolení. Jinak můžeme zaplatit pokutu ve výši až mnoha tisíců korun. A to se oproti cenám na tržištích opravdu nevyplatí.

Kdo si ale v lese kácí stromy třeba pro potřeby vytápění a na pokáceném stromě jmelí najde, již se žádného přestupku nedopouští. Stejně tak je možné udělat si po lese pořádnou procházku a co najdeme na zemi, je naše. Samozřejmě mimo chráněná území. Jmelí si též můžeme poměrně snadno vypěstovat v zahradě, stačí jen použít jeho bílé kuličky, tedy kuličky ze zakoupeného a nebarveného jmelí. 
Jmelí
Jmelí
Pokud bychom ale chtěli pro jmelí lézt na stromy, musíme kromě povolení a zkušeností s lezením ve výškách znát ještě jednu věc. Totiž, jak správně jmelí trhat. Vždy je totiž třeba uříznout jen malou část větve, na které jmelí roste a nebo utrhnout pouze jmelí a větev nechat být.

V lesnatých oblastech najdeme jmelí především na jedlích a borovicích, ale třeba na jižní Moravě roste hojně například na topolech, ale i jiných listnáčích. Když projíždíte například mikulovskou oblast, jsou podél silnic některé stromy jmelím doslova obaleny. Jmelí zde najdeme i na jabloních, olších, dubech a lípách.
Jmelí lze využít k vánočním dekoracím
Jmelí lze využít k vánočním dekoracím
Jmelí se začíná sbírat od začátku prosince a v chladu vydrží utržené poměrně dlouho. Pokud nechceme absolvovat horolezecký kurz ani získávat povolení, je ideální pro sběr jmelí na zemi období po silných větrech. Jmelí je křehké a navzájem se ve větru dotýkající větve stromů jmelí snadno srazí. Navíc najdeme i stromy polámané, na kterých může být právě jmelí.

Pokud jsme odvážní a chceme se pustit do stromolezectví, čeká nás kromě zaplacení kurzu také pořízení poměrně drahé výbavy. A povolení nakonec také nebude zadarmo. Pro několik trsů na Vánoce se to prostě v žádném případě nevyplatí. Sběrem jmelí se zabývají lidé, kteří je pak prodávají obchodníkům, až se jmelí dostane k nám domů. Též se jím často zabývají vlastníci lesa, byť třeba jen menšího, aby si vylepšili domácí předvánoční rozpočet.
Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com
Vánoční tradice - polibek pod zavěšeným jmelím
Vánoční tradice - polibek pod zavěšeným jmelím