Zavařování okurek (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Zavařujete okurky, houby, ovoce anebo ještě něco jiného? Myčka na nádobí je jednoduchým řešením, jak zavařit přebytky z vaší zahrady či přírody. Zavařit lze v myčce i maso. A dokonce zavaříte naráz i mnohem větší objem hmoty. Do myčky se totiž vejde o dost více sklenic než do běžného zavařovacího hrnce. Stačí jen dobře utáhnout víčka a zvolit správný program.

Chytrá skříň s horkou vodou

Myčka na nádobí se dá prostě použít i jinak než jen k mytí nádobí. Myje totiž horkou vodou a navíc i disponuje vlastním měřením teploty a programy. Myčka na nádobí je vlastně velice chytrá skříň s horkou vodou. V pračce zavařovat nelze, protože by se sklenice rozbily, jinak je to ale principiálně podobné prostředí. Obecně přitom platí, že bez horké vody zavařovat nelze, nikoli však vroucí. A právě myčka, prostředí vysoce hygienické, které se uvnitř jen blyští čistotou, když po mytí nádobí myčku otevřete, nabízí pro potřeby zavařování ideální podmínky. Včetně teploty mycí vody 70 až 80 °C.

Chytrá skříň s horkou vodou (Zdroj: Shutterstock)
Chytrá skříň s horkou vodou (Zdroj: Shutterstock)
Čistota v myčce (Zdroj: Shutterstock)
Čistota v myčce (Zdroj: Shutterstock)

Zavařujeme delší dobu při stabilní teplotě

V myčce zavařujeme delší dobu při stabilní teplotě a to je pro konzervaci potravin ideální. Myčka je vlastně obdobou zavařovacího hrnce pro každého, stačí ji doma jen mít a zavařovací hrnec již nemusíte kupovat. Myčku navíc využijeme při zavařování rovnou dvakrát, ponejprv k důkladnému umytí sklenic a podruhé až k samotnému zavařování. Geniálně jednoduché. Nejprve je ale třeba vyprázdnit zásobník na tablety a leštidlo (před mytím sklenic a víček i před zavařováním). Pokud konkrétní myčka neumožňuje zásobník na leštidlo vyprázdnit, je třeba počkat, až leštidlo v zásobníku dojde.

Mytí sklenic v myčce (Zdroj: Shutterstock)
Mytí sklenic v myčce (Zdroj: Shutterstock)

Umytí sklenic jen v myčce nestačí

Bez důsledného umytí sklenic a víček nemá vůbec smysl o zavařování uvažovat. Jelikož ale myčka nemyje vroucí vodou, je třeba v myčce umyté sklenice a víčka ještě prolít vroucí vodou, případně naskládat hrdlem dolů na plech s vodou a v troubě zahřívat při sto stupních Celsia přibližně deset minut. Nakonec je třeba nechat důkladně umyté nádobí volně uschnout položené na čisté utěrce. Nikdy je neutírejte. Víčka je vždy nejlepší použít nová, ta starší je třeba alespoň probrat, poškozená vyřadit a všechna zbylá též důkladně umýt. Sterilizovat stejně jako sklenice.

Sklenice je třeba do myčky správně vyskládat

Po oschnutí umytého nádobí a naplnění sklenic je navíc vhodné otřít víčka a hrdla sklenic ještě před uzavřením zavařované hmoty a před samotným zavařováním čistým alkoholem. Naplněné zavařovací sklenice je důležité umístit do myčky správně. Sklenice vždy stavíme víčkem vzhůru a zpříma. Pokud jsou sklenice různě velké, je ideální naskládat menší sklenice do horního koše a ty velké do spodního. Mezi sklenicemi je navíc třeba nechat dostatečné mezery (alespoň cca 5 cm), aby sklenice nepopraskaly. Nesmí o sebe ťukat.

Zavařování okurek (Zdroj: Shutterstock)
Zavařování okurek (Zdroj: Shutterstock)

Samotné zavařování v myčce

Při zavařování je třeba na myčce nastavit nejdelší možný program, což je podle typu myčky cca 1,5 až 2,5 hodiny, přičemž teplota při něm dosahuje cca 70 až 80 °C. A to je ideální. Program necháme celý proběhnout včetně sušení. Sklenice poté vyjmeme a postavíme na utěrku vždy víčkem dolů. Nejlepší je sklenice vyjímat z myčky v kuchyňských rukavicích, jsou velmi horké. A to je vlastně vše. Sklenice takto necháme vychladnout a vychladlé uskladníme do spíže či sklepa. A to již víčkem vzhůru.

Po zavaření se sklenice ukládají víčkem dolů (Zdroj: Shutterstock)
Po zavaření se sklenice ukládají víčkem dolů (Zdroj: Shutterstock)

Základní pravidla zavařování

Nejprve je třeba si připravit jak důkladně čisté a upravené produkty, které chceme zavařovat, tak nálev. Někdy je třeba zeleninu, ovoce, houby a jiné produkty nakrájet na drobnější kousky. Vždy je lepší, když se toho vejde do jedné sklenice co nejvíc. Množství odebíraných surovin pak regulujeme velikostí sklenic. Kdo má pod čepicí, zavařuje vše vždy do různě velkých sklenic a ty pak odebírá podle potřeby. Nejprve se do sklenic důkladně skládá zavařovaná hmota, poté až se vše zalévá nálevem. Nakonec se očistí čistým alkoholem okraje sklenic a víčka a sklenice se důkladně uzavřou. Sklenice se závitem se utáhnou rukou, ty s volnými víčky uzavíráme pomocí takzvané zavařovací hlavy, která má rozměry na 2 základní velikosti sklenic. Nikdy to nedělejte jen jednou, ale sklenici několikrát pootočte a hlavu u každé sklenice použijte vícekrát (opakovaně), dokud již necítíte, že víčko sklenice neklade žádný odpor.

Zavařování švestkového kompotu (Zdroj: Shutterstock)
Zavařování švestkového kompotu (Zdroj: Shutterstock)

Co lze v myčce zavařit?

Všechno, co si jen lze představit. Tedy jakoukoli zeleninu (např. klasické okurky nakládačky), ovoce, džemy, marmelády, ovocné protlaky, lečo, houby, různé zeleninové směsi a omáčky, domácí paštiky, masa a dokonce i hotová jídla.

Zdroj: abecedazahrady.cz, iprima.cz, dama.cz, mall.cz

Zavařeniny ve spíži (Zdroj: Shutterstock)
Zavařeniny ve spíži (Zdroj: Shutterstock)