Pozor na množství... (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Nemusíte být vyznavačem celostních postupů nebo fanouškem ajurvédské medicíny, abyste v případě nachlazení přednostně místo prášků sáhli po zelené lékárně. Přírodní medicína totiž dokáže mnohé. Jen pozor na vedlejší účinky. Nadměrná konzumace zázvoru, kurkumy nebo skořice totiž může ovlivnit efekt léků na předpis.

Začneme od tělo příjemně rozehřívající skořice. Co je na ní špatného? V zásadě nic, a proto bývá hojně využívána k dochucování sladkých jídel i nápojů. Chválena je proto, že svou chutí násobí sladkost cukru. Sladit jablečný závin tedy můžete o dost méně, protože se skořice postará o to, aby působil sladším dojmem. Nejen proto je skořice chápána jako zdravá.

Je bohatá na antioxidanty; pomáhá snižovat záněty; reguluje hladinu cukru v krvi; snižuje riziko srdečních onemocnění a dokonce prý zlepšuje funkci mozku. Tradičně se také používá k usnadnění trávení a odvracení infekcí trávicího traktu. Je zkrátka fajn. Čemu že za to vděčí? Tomu, že obsahuje aktivní látky jako cinnamaldehyd, eugenol a kumarin.

Když je tedy tak skvělá, proč před její nadměrnější konzumací varujeme? Právě proto, že jedna z těch účinných látek, cinnamaldehyd, má i jeden přidružený efekt, který může být docela nepříjemný.

Čarovná skořice s přívlastkem

Ona látka totiž v lidském těle aktivuje receptory, které urychlují vylučování dalších látek z těla. Což špatně nezní, tyhle „čistivé“ funkce jsou tuze vychvalované.

Pokud tedy už neužíváte nějaké léky na předpis, které se starají o vaši pohodu. Například na nízký, vysoký nebo kolísavý tlak. Anebo na/proti srážlivosti krve. Receptory aktivované cinnamaldehydem totiž nerozlišují, jestli jsou pro vás ta léčiva potřebná či nikoliv, a bude je z těla vypuzovat zrychleným tempem stejně.

K čemu to pak může vést, si jistě domyslíte sami. Léky, které jste si vzali, aby vám bylo lépe, nezaberou. Protože jste jim neúmyslně skořicí pomohli ven z těla dřív, než dokázaly udělat svou prospěšnou práci. Paniku ještě netřeba vyvolávat, poznání toho, jak účinné látky skořice „vyhání“ z těla léky, je zatím v počátcích.

Skořice (Zdroj: Shutterstock)
Skořice (Zdroj: Shutterstock)

Z odborných studií je ale zatím patrné, že skořice – potažmo cinnamaldehyd – nějaký efekt opravdu mít může. Důležitý je rovněž druh skořice. Skořice běžně se nacházející v supermarketech je tzv. kasie. Je to ten lacinější a dostupnější druh, který roste napříč celou Asií. Ta na účinné látky tohoto typu bohatá příliš není.

To skořice označovaná jako „pravá“, která roste na Srí Lance (Cejlonu), má i obsah onoho cinnamaldehydu vyšší. A mohla by s vašimi léky na předpis docela zacloumat. Na skořici je třeba upozornit i tam, kde se berou léky na srážlivost krve. Typicky třeba warfarin. Protože ty běžně dostupné a lacinější skořice jsou docela bohaté na kumarin.

Skořice (Zdroj: Shutterstock)
Skořice (Zdroj: Shutterstock)

A kumarin ze skořice si s warfarinem z léčiv skutečně rozumí. Až moc dobře. Oba jsou totiž silnými antikoagulanty, předcházejícími tvorbě krevních sraženin. A „brát je“ oba najednou tak může být docela riskantní, protože se efekt potlačené srážlivosti krve může posílit až do extrémů. Vykrvácet jen proto, že vám teče červená z nosu a nejde to zastavit, je skutečně pech.

Výzkum prozatím poukazuje na to, že skořice přijímaná ve vyšších dávkách by mohla rozhodit nebo nějak interagovat i s dalšími medikamenty. Včetně léků proti bolesti, antidepresiv, léků proti rakovině a léků na cukrovku.

Se skořicí zkrátka opatrně.

Žlutá radost v kuchyni

Další takovou kořenící chuťovkou, která si nachází cestu do našich kuchyní, je i kurkuma. Pokud zkoušíte, jak vám zachutná africká, arabská nebo indická kuchyně, neobejdete se bez ní.

Jásavě žlutá barva každého "karí" je právě díky ní. A samozřejmě, kromě toho je kurkuma zdraví prospěšná.

Obsahuje totiž kurkumin, který má docela silné protizánětlivé a antioxidační účinky. Ale pozor. Kromě toho, že pomáhá, může kurkukim ovlivnit metabolizaci některých léků. Zvlášť těch, které by měly něco dělat s vašimi játry a jaterními enzymy. Neplechu by tedy mohl dělat také s chemoterapeutiky, a dost možná i s antibiotiky.

Léčiv, u nichž na záchranu svého života docela spoléháte.

Kurkuma (Zdroj: Shutterstock)
Kurkuma (Zdroj: Shutterstock)

A opět, kurkuma a její kurkumin patří k těm, které přirozeně pomáhají s ředěním krve. Což by vás mohlo dovést ke konfliktu, pokud už nějaké léky na předpis na krev berete. Kurkuma rovněž může snižovat hladinu cukru v krvi, což znamená, že by mohla zvýšit účinky antidiabetik nebo inzulínu.

Dál kurkuma snižuje krevní tlak, což se dá považovat za neduh, pokud léky na snížení krevního tlaku berete. Ten pokles, ono zhoupnutí, pak může být až nadměrné. K šikovné, užitečné a chutné kurkumě je tedy třeba také doplnit určité varování, riziko kontraindikací a neplánovaných vedlejších účinků.

Ke štěstí nám teď už chybí jen zázvor.

Zázvor (Zdroj: Shutterstock)
Zázvor (Zdroj: Shutterstock)

Zázvor jsme se asi všichni naučili používat nejen v kuchyni, ale i v domácím samo-léčení nachlazení. S pravidelně dávkovaným zázvorovým čajem se dá ustát i deštivý podzim, nedáme na něj dopustit. Problém je ovšem s tou pravidelností a dávkováním.

Zázvor je sice oslavovaný pro své zdravotní přínosy, zejména v boji proti nevolnosti (menstruačním bolestem) a své protizánětlivé účinky. Vděčí za to zejména své aktivní složce, účinné látce gingerolu. A jak už asi tušíte, i ona může ovlivnit, jak vaše tělo zpracovává léky. Může také působit jako mírné „ředidlo“ krve, což znamená, že jeho kombinace s antikoagulancii může zvýšit riziko krvácení.

Pro skořici, kurkumu nebo zázvor platí, že užívané jako koření – ve střídmém a dochucujícím množství – pro vaše zdraví nebezpečné jistě nebudou. Je to chutný způsob, jak do své kuchyně vnést i nějaký přidružený zdravotní efekt. Pokud s nimi ale pracujete dlouhodobě, a přitom užíváte nějaké léky na předpis, vyplatí se zpozornět. Přírodní léky si s medicínou na předpis rozumět nemusí.

Zdroj: TheConversation.com, NCBI.nlm.nh.gov, frontiersin.org, ScienceDirect.com