Jak ochránit podkroví před přehříváním

Jak ochránit podkroví před přehříváním

Využijte potenciál stínící techniky i střešních oken a dopřejte si komfortní, příjemné a zároveň zdravé bydlení v podkroví. Především v létě se tak ochráníte před přehříváním podkrovních prostor, které jsou i při dostatečné tepelné izolaci střechy vystavené značnému působení slunečního záření.

Romantické a originální bydlení pod střechou

Romantické a originální bydlení pod střechou

K půdním vestavbám je třeba přistupovat s citem a individuálně, stejně tak musíme používat vhodné materiály. Co všechno je třeba zjistit o podkrovním prostoru ještě před realizací interiéru? Jaké materiály jsou nevhodnější? A jak tyto prostory osvětlujeme a odvětráváme?

Co vše souvisí s půdní vestavbou?

Co vše souvisí s půdní vestavbou?

Při realizaci půdní (podkrovní) vestavby musíme začít konzultací s odborníky. K realizaci se nakonec dostaneme až přes vypracování projektu a příslušná povolení. Jaké problémy nás mohou čekat a na co si musíme dát pozor?

Jak vybudovat podkrovní byt?

Jak vybudovat podkrovní byt?

Chcete se při budování svého podkrovního bytu vyvarovat častým chybám? Přinášíme vám několik užitečných rad přímo od odborníků na slovo vzatých.

Vyplatí se půdní vestavba?

Vyplatí se půdní vestavba?

Chcete využít půdní prostrory k bydlení? S čím byste měli při realizaci půdní vestavby počítat a co vás nemine? Jaké jsou výhody obydlení jinak nevyužitých půdních prostor?

Jak využít podkroví?

Jak využít podkroví?

Prostory, které kdysi sloužily k naprosto jiným účelům, jsme se dnes naučili využívat mnohem efektivněji. Šikmá střecha byla původně vymyšlená na to, aby chránila dům před nepřízní počasí. Dnes jsou tyto prostory vyhledávané především pro svou neopakovatelnost a soukromí. Tento prostor pod střechou se dnes dá díky novým izolačním materiálům a střešním oknům přeměnit na velmi příjemné místo na bydlení. Podkroví však bývá tak specificky tvarované, že jeho obyvatelům nezbývá nic jiného, než si obstarat zařízení na míru.

Vestavba podkroví IV. díl

Vestavba podkroví IV. díl

Po úspěšném dokončení izolace střechy a renovace podlahy můžeme přistoupit k závěrečné fázi rekonstrukce podkroví, kterou je rozdělení tohoto prostoru na jednotlivé místnosti. Hlavním kritériem, kterým se musíme při stavbě dělicích příček řídit, je celková lehkost jejich konstrukce. V zásadě si můžeme vybrat jeden ze dvou základních způsobů provedení dělicích stěn. Buď se rozhodneme pro zděné příčky z pórobetonových tvárnic, nebo dáme přednost konstrukci z lehkých montovaných příček ze dřeva a sádrovláknitých desek.

Vestavba podkroví - II. díl

Vestavba podkroví - II. díl

Základem spokojeného bydlení v podkroví je kvalitní a dokonale provedená tepelná izolace.
Protože jsme se o jednotlivých izolačních materiálech a jejich vlastnostech zmínili podrobněji ve speciálních článcích, v dalším díle našeho seriálu se zaměříme na technické postupy a konstrukční možnosti při izolaci prostor pod střechou.
Kam izolaci přesně umístit? Jak izolaci správně nainstalovat?

Vestavba podkroví I. díl

Vestavba podkroví I. díl


Pokud toužíte po finančně dostupném vlastním bydlení, navíc v atypických prostorách s kouzlem romantiky, pak právě vestavba podkroví by mohla být tím nejlepším řešením.
V našem novém seriálu najdete řadu praktických rad a cenných informací, jak při přestavbě podkrovního prostoru postupovat.

Hrubé chyby střech s obytným podkrovím

Hrubé chyby střech s obytným podkrovím

Střecha vždy plnila funkci ochrany stavby před povětrnostními vlivy (zadržování srážek a teplotních zisků z oslunění), podstřeší je v zimě vystaveno neomezenému pronikání chladu, v létě slunce v tomto prostoru vytváří nesnesitelné vedro. Vítr přivádí do podstřeší chlad a nečistoty, také hluk z okolí se do podstřeší šíří bez omezení. Krov je vlhkostními změnami a vlivem netěsnosti skládané krytiny vystaven celé škále vlivů ohrožující životnost dřeva.
K bydlení se podkrovní prostory šikmých střech využívají relativně krátkou dobu. Malé až žádné zkušenosti, s touto speciální vestavbou, vedly k četným hrubým chybám.