Vypěstujte si chutný artyčok
Artyčok se velmi podobá bodlákům, ale nepatří mezi ně. Jeho chutný plod přitom můžeme konzumovat syrový, můžeme jej dusit, grilovat i smažit. Jak si ale artyčok vypěstovat?
Artyčok se velmi podobá bodlákům, ale nepatří mezi ně. Jeho chutný plod přitom můžeme konzumovat syrový, můžeme jej dusit, grilovat i smažit. Jak si ale artyčok vypěstovat?
Rajská jablka nemusí být vůbec červená a vůbec nemusí mít tradiční tvar. A také mohou různě chutnat. Nebojte se při pěstování rajčat experimentovat a vysejte si na konci února či začátkem března odrůdy, jaké běžně nenajdete ani na pultech obchodů.
Jelikož salát patří mezi rostliny krátkého dne, žene nám brzy do květu v době, kdy vrcholí vegetační období. Právě nyní je však čas vysít první semínka a připravit si první sazeničky, které později rozesadíme nejlépe do teplého pařeniště, které zahřívá kořínky zdola.
Zelené koření pomáhá upevňovat naše zdraví, obzvláště pak za dlouhé zimy a po ní. A právě čerstvé koření pěstované v bytě v mobilních nádobách patří k nejzdravějším. Jaké zelené koření si v bytě vypěstujeme?
Pupečník asijský (Centella asiatica), jinak též gotu kola, jedinečná bylina, která nám pomůže nejen proti únavě. Jak a kde ji pěstovat, užívat a jak pomáhá?
Magnolie patří mezi okrasné dřeviny, které způsobí v zahradách a parcích svými časnými jarními květy doslova poprask. Mohutná, ale křehká a nádherně zbarvená krása.
Leden a výsev zeleniny? Není to vtip? V žádném případě, dlouho klíčící a kořenící papriky bez ohledu na odrůdu a také chilli papriky vyséváme právě nyní a až do května je držíme v teple.
Třapatka nachová (Echinacea purpurea), jinak též rudbekie či indiánská icahpe, je úžasnou léčivou rostlinou, jako přírodní antibiotikum zabíjí bakterie a viry, pomáhá s alergiemi a posiluje imunitu. Nádherně však také kvete a láká motýly.
Název článku evokuje, že nemáme na mysli styl bydlení a barvy, ale naopak chutě a vůně, tedy rostliny a především bylinky, které ze Středomoří pochází.
Oddenek zázvoru je učiněným zázrakem, lékem na mnohé neduhy. Jeho chuť je štiplavá a nesmíme to s konzumací příliš přehánět. Pokud však oddenek použijeme v rozumném množství, zbavíme se například nachlazení.
Plody této rostliny jsou velké asi tak jako angrešt, mají velmi tuhou slupku, proto je lepší je jen rozžvýkat a vyplivnout, ovšem intenzivní chutí a vůní okurek vás jejich šťáva opravdu překvapí.
Artyčok je exotickým druhem zeleniny, která je u nás poměrně neznámá, přitom ji však můžeme běžně najít například jako součást oblohy některých pizz. A pěstovat jej můžeme i v našich podmínkách, ovšem nikoli jako trvalku.
Nejen sklizeň jablek, hrušek a švestek patří v září k „pracovním radostem“ v péči o užitkovou zahradu, vlastně je toho spousta a opravdu se zapotíme. Pokud tedy plánujete založit novou zahradu a chcete od ní hlavně užitek, zauvažujte, kolik budete mít v budoucnu právě v září na zahradu času.
Jste rozladění ze špatné letošní úrody okurek? Chce to pro příští sezónu změnit odrůdu, aby byly vaše okurky křupavé, lahodné, ale aby též dostatečně plodily.
Ještě je čas na sklizeň jahod, ovšem ta brzy skončí a poté bude třeba správně zasáhnout, aby rostliny hojně plodily i v příští sezóně. Jak docílit bohaté úrody kvalitních a chutných jahod?
Tato krásná rostlina s vonnými květy i listy je trvalkou pocházející z prérií severoamerických Indiánů. Její český název je zavinutka, ale jinak se jí též říká závinutka, zavrnutka a také indiánská kopřiva.
Reveň kadeřavá, lidově rebarbora, je jednou z mála zelenin, která dovede nahradit ovoce. Chcete si upéct třeba rebarborový koláč z řapíků vlastní rebarbory?
Nechtějí vám dozrát rajčata, nebo chcete vědět, jak zachránit zbytek úrody na konci sezóny, kdy to plody rajčat venku již nemohou stihnout kvůli počasí?
Že mají plody nakladaček chlupy, je známá věc, ovšem pod pojmem chlupatá okurka se ukrývá bylina s chlupatým stonkem a listy, která modře kvete.
Říká se o okurkách, že jsou primadony, které vedle sebe nikoho nesnesou, ale jsou zde ještě jedny adeptky na titul primadon – papriky!