Bosco Verticale v italském Miláně (Foto: Zac Wolff/Unsplash) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

V čínské provincii Sečuán stojí bytový projekt, který obyvatelům sliboval idylické bydlení ve "vertikálním lese". Domy ale zarůstají vegetací a jsou plné komárů. Podívejte se na video.

V zeleni a zároveň v centru velkoměsta. Kdo by si takové bydlení nepořídil?

Přestože jsou všechny bytové jednotky v domech prodané, noví majitelé v nich nebydlí. Z celkových 826 jednotek je obývaných jen 10. O rostliny na balkonech se nikdo nestará, takže rozbujelé šlahouny už téměř pokrývají celé stavby.

Podívejte se na video:

Určitě to znělo lákavě: v ruchu velkoměsta, přesto obklopeni zelení! Kdo by si takové bydlení nepořídil? Jenže skutečnost je oproti reklamním materiálům poněkud méně přívětivá.

Vertikální les je rájem komárů

Protože se do bytů jejich majitelé z různých důvodů nenastěhovali, o rostliny na balkonech se nikdo nestaral. Ty začaly divoce růst a doslova pohlcovat celou nemovitost.

Ale to není to nejhorší: vertikální prales se stal dokonalým útočištěm komárů, kterými se místo údajně jen hemží. 

Tento vertikální les se povedl. Bosco Verticale v italském Miláně (Foto: Zac Wolff/Unsplash)
Tento vertikální les se povedl. Bosco Verticale v italském Miláně (Foto: Zac Wolff/Unsplash)

V Itálii se vertikální les povedl

Tvůrci sečuánského projektu se možná inspirovali milánským Bosco Verticale. Ten se, narozdíl od čínské "kopie" s podobnými problémy nepotýká. Možná je to i tím, že přípravě a testování vhodného rostlinného "osazení" se věnovali zahradníci a biologové několik let.