Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Snaha postarat se o hladký vstup rostlinek do života od samého počátku, tomu rozumíme. Péčí je chceme zaplavovat už od semínka. Čemu se ale rozumět nedá, to jsou vyhřívací podložky a rohože, využívané při klíčení. Ne že by nefungovaly. Jen jsou zbytečné.

Je to nejspíš výsledek určitého komunikačního šumu. U jehož zrodu pravděpodobně stáli pěstitelé paprik, chilli-papriček a fandové rajčat exotických tvarů a chutí. Zmíněné plodiny totiž ke svému růstu potřebují poměrně dost tepla. Zvlášť ty chilli-papričky z tropů si umí říkat o vyloženě skleníkové tropické klima. Ale to o vyšší teplotě platí až pro vlastní růst rostlin. Nikoliv pro fázi klíčení.

Naprostá většina toho, co pro radost a užitek pěstujeme a chceme si doma před-pěstovat, nechat si v klidu naklíčit, si úplně v klidu vystačí s běžnými pokojovými teplotami. Které, zvlášť teď mezi zimou a jarem, v našich domácnostech samy o sobě ty tropy připomínají.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Klíčení jako takové ovlivňuje vlhkost, hloubka výsevu a teplota, ale všechny ty užitečné a jedlé plodiny začínají klíčit zpravidla už při deseti stupních Celsia. Jistě, semena některých rostlin jsou ke chladu ještě tolerantnější než jiné. Se zimou, teplotami okolo 1°C formálně nemá problém třeba špenát, salát nebo pastinák. Stačí tedy jeden stupeň v plusu, a už mohou začít klíčit. Hrášek, kedluben, mangold, petržel, ředkvička, zelí a tuříny mohou začít klíčit od teplot od pěti stupňů Celsia výše. Rajče a kukuřice potřebuje okolo deseti, cukety, dýně, fazole, lilky, okurky, papriky okolo patnácti. Ty na okolní teplo nejvíc náročné jsou kadeřávky a růžičkové kapusty. Potřebují okolo 20 °C.

Tahle soupiska uvedených hodnot samozřejmě udává jen ty minimální teploty, při nichž dochází ke klíčení. Optima u všech uvedených leží o dost výše.

Zpravidla mezi 18 – 24 stupni Celsia. Tam už se trefí skoro všechny. Hezkým příkladem je třeba květák. Má optimum pro klíčení mezi 18 – 24 stupni, jeho minimum leží při patnácti. Klíčit ho tedy můžete zkoušet v nevytápěné dílně nebo v suterénu, zrovna tak jako doma. Chybu neuděláte, květák to ustojí. I tady se najdou výjimky. Takové optimum pro klíčení semen melounu leží mezi 24-30 stupni, byť minimum má při patnácti.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Optimum je lepší než minimum

Ale co se stane, když místo minimálních teplot dopřejeme semenům rostlin pro klíčení ty optimální? Zkrátíme tím dobu klíčení. Ano. Jenže v řádu dní.

Doba klíčení semen je přitom specifická pro každý z uvedených druhů. Většinou se pohybujeme v rozmezí mezi 5-10 dny; 7-14 dny, 14-21 dny. V praxi to ale znamená, že se pořád pohybujeme na úrovni značné nejistoty. Semena mrkve mohou začít klíčit minimálně při pěti stupních nad nulou. A pak jim to k vyklíčení bude trvat přibližně osmnáct dní. Když jim přitopíme, může to trvat jenom dvanáct dní. Ale taky klidně patnáct.

Takže rozdíl mezi situací, kdy semenům mrkve přitápíme a nikoliv, jsou ve výsledku klíčení v průměru tři dny. To nás u rostlinky, která do sklizně potřebuje dva až tři měsíce, opravdu nevytrhne. Jde to zkrátka tak i tak, rozdíl v době trvání klíčení není zase tak drastický. A tím se už dostáváme k tomu, na co je při klíčení semen dobrá vyhřívací podložka.

Nu, prakticky k ničemu. Protože pokud semena necháváte naklíčit doma, v pařníčku nebo na okně u topení, ty teploty už stejně dosahují optimálních hodnot pro klíčení. Domácnosti vytápíme na teploty mezi 18 – 24 stupni Celsia. Tedy na optimální hodnotu pro klíčení drtivé většiny rostlin. Cíle jsme dosáhli i bez podložky. Vyhřívací podložka přitom není úplně laciná hračka. Za menší kousky necháte osm stovek, za větší i dva tisíce. A k tomu třeba ještě tisícovku za termostat.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Jenže optimum už doma máte

To, co vyhřívací podložky slibují, je zvýšení té podkladové teploty, oproti teplotě místnosti, o dalších 5-11 °C. To ale zapotřebí vůbec není, protože už na optimum vytopeno máme. Zvýšení teploty o pět až jedenáct stupňů naopak znamená, že se teplota pro semena přesune do extrému, který už klíčení vůbec neprospívá.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

Vyhřívací podložky nejsou špatná věc. Mají své opodstatnění, když řešíme optimální teploty růstu. Tam už smysl dávají, zvlášť u těch po teple žádostivých rostlin. Ale při klíčení semen se bez nich klidně můžete obejít. Ve vyhřívané domácnosti vám nepomohou, spíš uškodí, zakořenění moc neprospívají. Pokud si je chcete pořídit jen kvůli klíčení, raději šetřete. Tahle investice se vám nevyplatí.

Zdroj: Harrisseeds.com, hortnews.iastate.edu, GardenMyths.com