Betonování v zimě (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 2 fotky

Vhodné rozplánování a načasování stavebních činností je zásadní. Někdy ale prostě věci nejdou podle harmonogramu a musíte je řešit tehdy, když zrovna nastanou. Přesně to je i případ zimního betonování. Je to něco, co byste v zimě spíš dělat neměli. Ale ne proto, že by to nešlo. Při zachování jistých pravidel a postupů to možné je. Jen je s tím té práce okolo zbytečně mnoho, a výsledek dřiny vám může pokazit jediná nedotažená maličkost.

Nejprve střípek optima: na betonování jsou nejlepší teploty kolem 20-25 °C. Pochopitelně, že můžete smlouvat s teploměrem, a betonovat i při teplotách nižších. Někde mezi 15-7 °C ale zjistíte, že věci nejdou tak rychle, jak by měly. Proces tuhnutí se totiž úměrně klesající teplotě zpomalil. Už to není o tom, že za 25-30 dní po pokládce můžete na betonu tancovat, bude to trvat déle. Spodní hranice, 7 °C, je přitom provozně-limitní. Betonu sice ještě nehrozí přímé poškození mrazem, ale hydratace se už silně zpomaluje, až zastavuje. Beton se tuhnutím nestává pevnějším, je spíše drolivým. Což je víc než dobrý důvod, proč něco takového nedělat. Protože je to zbytečná práce, která nepřinese kýžený výsledek. Má tedy cenu to zkoušet, když je ještě chladněji? Inu, když musíte…

Práce mimo teplotní optimum

V případě, že se chcete pustit do betonování v nad-nulových teplotách (v rozmezí 0-7 °C), budete muset řešit nejen pomalou hydrataci, ale i docela výrazný odpar vody ze směsi. Odpar, který ještě více půjde proti samotnému tuhnutí, a může vést k rozpraskání směsi. Jisté řešení nabízí obklady bednění doplněné o PVC či PE folie, polystyrenové desky a další formy izolace. Jednak jde o to uchovat betonovou směs alespoň v nějakém minimálním teple, a také zabránit odparu. Dodatečné obkládání bednění a snaha jej zaizolovat dělá v jinak v létě rychlé betonáže zimní nepříjemnou piplačku. Kterou může snadno pokazit třeba neplánovaný příchod nočního mrazu. Hodí se také zmínit (vcelku logicky), že nižšími teplotami a následnou nedostatečnou hydratací víc trpí tenčí betonové plochy a povrchy. Zima opravdu není čas na dělání základové desky.

Betonování v zimě (Zdroj: Shutterstock)
Betonování v zimě (Zdroj: Shutterstock)

Betonování za polárním kruhem?

Pokud si ale chcete život a práci ještě více zkomplikovat, můžete vyrazit betonovat i za mrazů, v teplotách pod 0 °C. Rovnou si ale řekněme, že pod - 10 °C to ale opravdu nejde, i kdybyste se rozkrájeli. To už beton dávno netuhne, jen vy, mrazem. Vymrzání vody z betonové směsi navíc vede k tvorbě ledových krystalků, které beton prakticky roztrhají. Není to k užitku. Přesto to, za určitých okolností, jde. Vsaďte na betonové směsi vyšší třídy pevnosti a rychle-tuhnoucí směsi. Kromě zatepleného bednění a folií ale budete ještě potřebovat nějaký plastifikátor, směs urychlující tuhnutí betonu a zabraňující ztrátám vody. Bývají to například soli mravenčanů vápenatých. A k tomu ještě musíte garantovat dvě věci. První je, že teplota betonu – před tím, než jej vyklopíte do bednění – bude alespoň 10 °C v plusu. A druhá? Že si povrchovou teplotu +5 °C udrží po dobu alespoň tří dnů. Otázkou je, jak toho dosáhnout.

Na stavbě jako v kuchyni

Zvýšit teplotu betonovací směsi lze třeba tím, že si předehřejete jednotlivé „vstupní suroviny“. Pražení pukajícího kameniva skutečně nebude ten nejšťastnější nápad, a chytré by nebylo ani ohřívání cementu. Ten mimochodem při teplotě 65 °C ztrácí své vlastnosti pojiva. Takže jediné, co si můžete účelně předehřát, je voda. Ta pak ovlivní svým svou teplotou zbytek směsi (pozor, ať nepřepálíte ten cement), která jde do bednění teplejší. A jak garantovat to, že si povrch betonu udrží oněch minimálních 5 °C v plusu? Je to sázka do nevýdělečné a drahé loterie. Obalením geotextílii a rohožemi si pomůžete, ale nevyhrajete to. Spíš do bude chtít nějaké ohřívače, infra-zářiče, parní ohřívače a oteplovače. Zkrátka a dobře, staveniště se zimním betonováním mění na otevřenou laboratoř, ve které tu bublá z kotlů, stoupá pára, svítí se a hrajete si s teploměrem.

Betonování v zimě je nejistý podnik

Je to drahé, to ano. A pracné, zdlouhavé, nepříjemné. Výsledky zimního betonování si dávají na čas, a uvidíte je až na jaře. Proto se raději v zimě nebetonuje. Při venkovní betonáži za teplot pod nulou se prakticky neobejdete bez klima-stanu, který nad betonovaným dílem postavíte, protože jinak byste se za otop nedoplatili. Vynasnažte se klást beton v té nejteplejší části dne, určitě jej neklaďte na zamrzlé, zasněžené nebo zledovatělé povrchy (které mají méně než 0 °C). Nevlhčete jej a nepolévejte vodou, s vymrzáním by to pak bylo ještě horší. Pokud očekáváte noční teploty pod nulou, určitě betonovou plochu něčím překryjte. Vyhřívejte bednění, zateplujte. A doufejte, že vás čekají slunečné dny.

Pokud opravdu chcete betonovat v zimě, zvažte pro jistotu ještě jednou klady a zápory, možná rizika. Dost dobře se může stát, že přijde třeskutý mráz, a vaše snaha ušetřit přijde naprosto vniveč. Protože budete muset nekvalitní betonovou směs vybourat a položit kompletně znovu. Ale jestli opravdu musíte… do jara by to možná nakonec přeci jen počkalo. Beton je fantastický stavební materiál. Obdivujeme jej pro jeho pevnost, tuhost, odolnost, nenasákavost a mrazuvzdornost. Uspěchaný zimní beton tyto vlastnosti nemá. Protože i fantastický stavební materiál potřebuje ty správné podmínky, aby se jeho potenciál mohl plně rozvinout.