Které bylinky a zelené koření můžete pěstovat doma celoročně Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek

Mít v kuchyni malou bylinkovou zahrádku, to je pro spoustu lidí splněný sen. Člověk by snadno mohl nabýt dojmu, že mu doma snadno poroste cokoliv. Jenže je to trochu složitější a zdaleka ne každá voňavá bylinka prostředí kuchyně vytrvale snese. Které druhy patří mezi odolné? Které vám v kuchyni vydrží po celý rok?

Opravdu nenáročné a jednoduché exempláře? Následující bylinky a zelené koření si rostou v podstatě samy, a moc vaší péče nepotřebují. Liší se jen rychlostí růstu, přičemž „trávy s vůní“ paří mezi kousky s podstatně rychlejším obratem, než exotické keříky. Bát se ale nemusíte žádné z nich.

pažitkou rozhodně mít problém nebudete. Nežádá si zvláštní přísun světla, a vystačí s trochou vody. A pokud rozumně rozvrhnete sestříhávání tak, aby jí vždy alespoň třetina v květináči zbyla, velmi snadno zase obrazí znovu do růstu. Chybu neuděláte ani s mátou. Roste jako plevel. Příjemný a voňavý plevel. Rádi ji máme také za to, že krásně pročistí vzduch, odhání octomilky a drobné mušky. Jen je trochu agresivní vůči ostatním bylinkám, takže se ji vyplatí držet odděleně. A něco opravdu nenáročného? Zkuste třeba citronovou trávu (voňatku citronovou). Zvládnete ji vypěstovat i hydroponicky, bez substrátu.

Bylinky v kuchyni
Bylinky v kuchyni

A což takhle trochu (nenáročné) exotiky?

Vyzkoušejte papedu! Papeda mauricijská je citrusovitá rostlinka, bez které se neobejdou znalci thajské a vůbec exotické asijské kuchyně. Co o ní můžeme prozradit? Že se správně rozvrženou zálivkou a občasným přihnojením dokáže zdobit vaši kuchyni věčně, jako malý bonsaj. Ze kterého si tu a tam uštípnete lístek. Jinak je ale do krajnosti nenáročná. Jen roste trochu pomalu. S růstem zrovna nespěchá ani vavřín, ale zase jej nespotřebováváte v extrémním množství. O zálivku se sám přihlásí, když se na jeho lístcích začnou objevovat šupinky. I proto je dost nenáročným chovancem. Vavřín (bobkový list) stejně jako papeda je silně aromatický, pročišťující vzduch.

Bylinky v kuchyni, vnitřní okenní parapet je ideální
Bylinky v kuchyni, vnitřní okenní parapet je ideální

Budiž světlo!

Dobromysl obecná, po přesušení známější jako oregano, téměř nemá chybu. Zádrhel je v tom, že si žádá opravdu dost světla, a co nejdéle v průběhu dne. To víte, ve Středomoří je trochu jiné klima, a v průměrné kuchyni je sice dost tepla, ale se sluníčkem to už tak slavné nebývá. Rozmarýn lékařský? Nádhera v květináči. Jen pozor, protože tady také panuje po světle značná poptávka. A současně už je citlivější k přehnané zálivce, raději má sušší písčitý substrát.

Bylinky na parapetu v podkroví
Bylinky na parapetu v podkroví

Ještě více „ladění“ je pak s mateřídouškou. Je skvělá, jen si nejspíš bude říkat o světlo navíc. Bude asi chvilku trvat, než jí najdete optimální místo. Ale pak zase dlouho vydrží. Koriandr? Je to asi nezábavnější (miříkovitá) mrkev v kuchyni. Zvlášť, když se vám podaří sehnat nízce-rostoucí odrůdu. Ať už fandíte mexické, arabské nebo asijské kuchyni, s touhle bylinkou vedle nesáhnete. Dobře snáší sestříhávání, pokud jí poskytnete dostatečný čas na vzpamatování. Jen kdyby toho světla bylo víc: v mírném stínu roste také, ale zdaleka tolik nevoní.

Bylinky
Bylinky

Je libo něco náročnějšího?

Pokud se nebojíte výzev, můžete vyzkoušet pěstovat šalvěj. Zní to jednoduše, ale není to vůbec legrace. Je to prevít náchylný k přelití, k přesušení, nedocení proslunění ale také ani zástin. Chce to prostě trefit. Když se ale zadaří, získáte společníka do kuchyně na celý rok. A největší výzva? Poměrně nečekaně je to „obyčejná“ bazalka. Nejde jen o to, že vypěstovat si ji od semínka vyžaduje určitý um, ale hlavně, zajistit, aby voněla a nebyla jen zeleným saláte? To už je docela kumšt. Pokud doma zvládáte bazalku, jste už profíci. Obsáhli jste totiž vše podstatné, co se týče vyvážení světla, živin, vody a substrátu. Zaslouženou odměnou za vaši péči je čerstvé zelené koření po celý rok.

Detaily listů různých druhů šalvějí
Detaily listů různých druhů šalvějí

Jak zařídit, aby se bylinkám u vás doma líbilo?

Z domácích bylinek nedělejte venkovní a naopak. Pokud rostly jen ve skleníku, nebude jim mimo vyhřátý interiér dobře. Stejně tak, nenoste si na zimu květináče s venkovním zeleným kořením dovnitř. Neustojí to. Berte prostě předem aklimatizované kousky.

Nenechávejte (alespoň z počátku) bylinky doma na jednom místě. Všechno si žádá své místo a čas. Někdy prostě trvá, než si najdou ten správný flek, kde mají všeho (světla, vlhkosti) tak akorát. Ne vždy se nám podaří trefit to ideální umístění hned na poprvé. Stěhujte po týdnu, sledujte kondici.

Jsou okrasné, ale hlavně na jídlo. Takže se nebojte se sestříhávat a zpracovávat. Jinak by listy mohly zatuhnout a zahořknout. Navíc průběžné sestříhávání podporuje růst mladých výhonků a lístků, které zpravidla nesou většinu chuti.

Sušené bylinky
Sušené bylinky

Substrát? Nikdy bahnitý, neměl by se lepit ani být mazlavý. Ani u suchomilných druhů by ale neměl být prašný nebo sypký. Mateřídouška i bazalka si libují ve vápnité půdě. Dodejte jejich květináčům drenáž z vaječných skořápek, uvidíte, bude se jim to líbit. Trvalkám dopřejte jednou do roka přesazení.

Vyvážit požadavky substrátu, vlhkosti (zálivky) a dostatku světla je docela kumšt. Přijdete na to, nebojte. Ale nezapomeňte prosím ani na dostatek vzduchu, respektive provívání/průvan. Abyste si místo bylinek nepěstovali v květináčích jen plísně a houby.

Bazalka v kuchyni
Bazalka v kuchyni

Neperte se s přírodou. I když se bylinky budou hodně snažit, zima je prostě zima. Období klidu a odpočinku. Tehdy se vyplatí je sestříhávat (a používat) méně. Sezóna prostě zavelí ke klidu, byť doma máte klima tropické.

Snažte se držet toho, co vám rostliny samy říkají. Protože ony mluví, byť trochu jinak. Nerostou? Podívejte se, jestli mají dost vody, živin. Nepřehřívají se, nejsou blízko zdroje páry z hrnce nebo myčky? Není jim horko? Optimum pro nenáročné je 15-21 °C, 6 hodin světla. Náročné už je třeba ladit.

Od května do září mohou být bylinky na balkóně spolu s jinými rostlinami
Od května do září mohou být bylinky na balkóně spolu s jinými rostlinami