Umístění modulového domku v terénu (Ilustrační foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Co je modulární bydlení? Co je to modulový dům? Je to jen módní záležitost, nebo jde o revoluci v architektuře? A k čemu je to dobré? To jsme zjišťovali v našem podcastu. 

V dalším dílu našeho podcastu jsme se s moderátorkou Janou Machovou ponořili do světa inovativního a dynamického bydlení, konkrétně do tématu modulárních domů

Modulární domy představují revoluci v oblasti architektury a bydlení a nabízejí nám způsob, jak můžeme přehodnotit a přizpůsobit naše domovy tak, aby lépe vyhovovaly našim potřebám a životnímu stylu. 

Hostem byl tentokrát Honza Bednář ze společnosti Easy Homes Solutions, který se výstavbou modulárních staveb zabývá už od roku 2013. Že ho téma bydlení pohltilo, dokazuje i perlička, že hned po vysoké škole začal dovážet mobilní domy z Velké Británie, aby se později stal stavitelem modulových dřevostaveb.

Celý podcast si můžete poslechnout na své oblíbené aplikaci nebo v přehrávači přímo pod tímto odstavcem. V tomto článku zmíníme nejzajímavější informace, které v podcastu zazněly.

Co to vlastně modulární bydlení je a proč byste měli zbystřit uši? Toto inovativní bydlení přináší přelom v architektuře a stavebnictví a dává lidem možnost rychle a efektivně reagovat na měnící se požadavky na životní prostor. Pro hlubší vhled si určitě poslechněte náš podcast, ale níže jsme vypsali několik témat, které v pořadu zazněly.

Hostem Jany Machové byl Honza Bednář (Foto: Jana Machová)
Hostem Jany Machové byl Honza Bednář (Foto: Jana Machová)

Výhody modulárního bydlení

Honza v podcastu rozvedl, proč jsou modulární domy stále populárnější. Spočívá to v jejich adaptabilitě, sníženém dopadu na životní prostředí a samozřejmě v potenciálu pro rychlou výstavbu

Ale opravdu se dá stavba modulárního domu stihnout za den? Poslechněte si, co říká Honza v podcastu. 

Nevýhody modulárního bydlení

Ale co ty nevýhody? Jsou modulární domy opravdu pro každého? Host našeho podcastu byl upřímný ohledně potenciálních kompromisů, jako jsou úložné prostory nebo prostor pro úpravy. I toto téma jsme podrobně rozebrali, takže naše epizoda vám k tomu dá všechny potřebné informace.

Jednotlivé moduly se připravují v montážní hale (Ilustrační foto: Shutterstock)
Jednotlivé moduly se připravují v montážní hale (Ilustrační foto: Shutterstock)

Kolik stojí modulový dům?

A kolik že to stojí? Je modulární bydlení skutečně levnější alternativou ke klasickému domu? Honza nabízí přehled různých faktorů, které ovlivňují cenu modulárního domu, a prozradí, jak se liší od tradičních metod. Pořizovací cena je důležitá, ale nezapomeňte na celkovou hodnotu, kterou takový dům přináší.

Kdo by měl zvážit modulární bydlení – je to pro vás?

Je modulární bydlení vhodné přímo pro vás? Nejenže se dozvíte, pro koho je modulární bydlení ideální, ale také pro koho nemusí být tou pravou volbou. Naše diskuse odhaluje spektrum možných uživatelů od mladých rodin až po starší generace hledající pohodlný životní prostor.

Jako dětská stavebnice? Představy lidí o modulovém bydlení jsou někdy dost nepřesné, přehnané až fantazijní (Ilustrace: Jiří Březina/OpenAI's DALL·E)
Jako dětská stavebnice? Představy lidí o modulovém bydlení jsou někdy dost nepřesné, přehnané až fantazijní (Ilustrace: Jiří Březina/OpenAI's DALL·E)

Na co si dát pozor při výběru modulárního domu – tipy od experta

A na závěr něco pro potenciální kupce: Honza sdílí několik klíčových rad, jak se nenechat napálit při výběru  modulárního domu. Důležitý je nejen pečlivý výběr společnosti a porozumění procesu výstavby, ale také zohlednění vašich dlouhodobých potřeb. Na co vše si dát pozor a jaké kroky podniknout při realizaci zjistíte při poslechu celé epizody.