Svažitý pozemek může být v mnoha ohledech výhodný (Zdroj: RD Rýmařov) Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Cena pozemku je samozřejmě „až na prvním místě“, ovšem kritérií výběru je mnohem více. A často se vyplatí si připlatit, což je kompenzováno mnohými přednostmi. Řeč je o lokalitě, dostupnosti a možnostech vstupu (vjezdu na pozemek), velikosti a tvaru pozemku, inženýrských sítích a skrytých rizicích.

Poraďte se s projektantem

Výběr pozemku je klíčový. Jeho správnou volbou šetříme čas, peníze a starosti. Určitě se nevyplatí spěchat, nechat se tlačit do kouta, prostě je třeba vědět o pozemku, který jsme si vybrali, naprosto vše, abychom nebyli v budoucnu nemile překvapeni. Samotný dům pak lze pozemku přizpůsobit, parcelu však nepřizpůsobíte. A pokud již máte zvolený typ domu a nebo dokonce projekt, je určitě dobré se s výběrem pozemku poradit s projektantem. Dokonce je vhodné se poradit s projektantem i v případě, že vám bude dům teprve kreslit. Což je vlastně rada číslo 1! Nezapomeňte na projektanta! Položí vám více otázek, než by vás samé vůbec napadlo. Další možností je investice do pozemku i s několikaletým předstihem, načež máte dostatek času na plánování, co na parcele vlastně postavit, kam stavby umístit, jak je orientovat apod.

Dvoupatrové a užší domy jsou vhodné na menší pozemky (Zdroj: RD Rýmařov)
Dvoupatrové a užší domy jsou vhodné na menší pozemky (Zdroj: RD Rýmařov)

Lokalita, lokalita, lokalita...

Lokalita je klíčem ke spokojenému bydlení! Nevadí vám „sídliště“ v podobě nahusto zastavěného satelitu? Nebo chcete raději bydlet co nejdál od jakýchkoli sousedů? Milujete přírodu? Preferujete dostupnost sportovišť? Je pro vás zásadní vybavenost v lokalitě a nebo vám nevadí za vším stále dojíždět a na prvním místě je pro vás klid? Případně preferujete společenský život a větší vzrušení? Otázek je mnoho. A pokud máte na své bydlení konkrétní požadavky, určitě z nich při výběru pozemku neslevujte. Vyplatí se si kvůli nim i připlatit. Je pro vás důležitá dostupnost MHD, školy, školky, obchodů, lékaře apod.? Hledejte takový pozemek, který to nabízí. Na druhou stranu je však třeba především jedno, totiž aby se na pozemku smělo stavět a to s co nejmenšími omezeními. Chráněná krajinná oblast? Problém! Byť jde o stavební parcelu, místní regulace ovlivní typ a vzhled domu, tedy pokud nejste miliardáři s hroší kůží. Důležitý je též případný hluk, prach, záplavová oblast, výroba či zemědělská činnost v okolí apod. Například v záplavové oblasti vám nejenže hrozí záplavy, ale pojišťovna vám váš majetek proti záplavám nepojistí a nebo bude pojištění velice vysoké.

Lokalita hraje zásadní roli, prostorný bungalov (Zdroj: RD Rýmařov)
Lokalita hraje zásadní roli, prostorný bungalov (Zdroj: RD Rýmařov)

Nejvíce se o konkrétním pozemku dozvíte na stavebním úřadu a poté na úřadu katastrálním. Nechte si ukázat územní plán, ze kterého zjistíte, pro jaké účely je pozemek v katastru skutečně veden. Určitě si nekupujte zahradu či louku s nadějí, že zde bude možné stavět. Pokud by byl pozemek veden v zemědělském půdním fondu, musíte počítat s potřebou jeho vynětí z fondu. A to se často táhne velice dlouho. Dobré je však též vědět, zda není v blízkosti pozemku (nebo dokonce na něm) v budoucnu plánována dálnice a nebo zda se poblíž vašeho pozemku nebude stavět třeba kafilérie, zakládat skládka apod. Hluk, zápach, prašnost v okolí, to jsou důvody, kvůli kterým se pozemek může stát neobyvatelným.

Klid je na prvním místě, tedy ne pro každého (Zdroj: RD Rýmařov)
Klid je na prvním místě, tedy ne pro každého (Zdroj: RD Rýmařov)

Je též třeba zkontrolovat, zda pozemek není zatížen nějakými břemeny a zda neexistují konkrétní omezení výstavby. Třeba nutnost dodržení uliční čáry, počet podlaží, typ střechy, plotu apod. No a nakonec poslední důležitou kapitolou jsou sousedé. Omrkněte si je a otipujte. Vyplatí se to. Dokonce vám budou podepisovat stavební záměr. Není nic horšího než soused, který vám udělá ze života peklo na zemi.

A kde by se pozemek pro váš nový dům neměl nacházet? V chráněném území národního parku, v ochranném pásmu lesa, ochranném pásmu vysokého napětí a v blízkosti letiště (v tzv. přibližovacím území). Problém též může představovat například blízkost vojenského prostoru, kvůli hluku samozřejmě.

Větší prostor umožňuje velkorysejší řešení (Zdroj: RD Rýmařov)
Větší prostor umožňuje velkorysejší řešení (Zdroj: RD Rýmařov)

Velikost a tvar pozemku, případně sklon

Což o to, svažitější pozemky mají své nesporné výhody, ovšem budování zahrady na nich je velmi náročné, finančně i časově. Velikost a tvar pozemku jsou však skutečně klíčové. Určitě není výhodná dlouhá a úzká nudle, dostatečná šířka pozemku je prostě důležitá. Navíc nesmíme zapomenout, že při stavbě domu musíme dodržovat 2 metry odstupu od hranic pozemku a 3 metry od veřejných komunikací. Také platí, že pozemek pro rodinný dům by měl mít alespoň 400 m2 a šířku alespoň 14 metrů. Velikost a tvar pozemku zásadně definují typ a vzhled domu a dalších případných staveb (třeba garáže). Na menší parcely jsou vhodnější patrové domy s malou zastavěnou plochou, na velkou parcelu si však můžete dovolit i prostorný bezbariérový bungalov.

Druhé podlaží může být tvořeno i podkrovím, opět uspoříme zastavěnou plochu, třeba na úkor terasy či garáže (Zdroj: RD Rýmařov)
Druhé podlaží může být tvořeno i podkrovím, opět uspoříme zastavěnou plochu, třeba na úkor terasy či garáže (Zdroj: RD Rýmařov)

Inženýrské sítě

Bez elektřiny, plynu, kanalizace a vody to prostě nejde. Pravda, nemusí být vyvedené přímo na hranici pozemku (pokud jsou, je to ideální stav), ale musí být v lokalitě dobře dostupné. Například plyn si můžeme odpustit, i chybějící veřejná kanalizace není neřešitelný problém (septik či domácí čistírna odpadních vod odpady vyřeší). Elektřina a voda však ano! Prověřte si proto, kde se sítě nacházejí a zda mají dostatečnou kapacitu. A především, zda se na ně můžete připojit! Pokud se přípojky na inženýrské sítě nacházejí daleko od vašeho budoucího pozemku, stavba se vám docela prodraží.

Dostupnost a vstupy na pozemek

Pozemek se špatným a nebo dokonce žádným přístupem je problém. A soukromá cesta? To nejhorší, co se může stát! Obvykle je pozemek přístupný z veřejné komunikace a právě na takovém pozemku trvejte. Nikdy nevíte, zda vám majitel soukromé cesty nezačne dělat problémy. K domu byste se dokonce ani nemuseli dostat. Předem je třeba vědět, kde bude vjezd. Nakonec to budete potřebovat i při samotné výstavbě. A v tom případně je důležitá možnost vjezdu i širší těžké techniky a nákladních vozů.

Co je vám platný prostorný nový dům, když vám majitel cesty zakáže její užívání (Zdroj: RD Rýmařov)
Co je vám platný prostorný nový dům, když vám majitel cesty zakáže její užívání (Zdroj: RD Rýmařov)

Přemýšlíte o novém bydlení, máte již pozemek a nebo dokonce vyhlédnutý i svůj vysněný dům? Není nač čekat, využijte mimořádnou nabídku RD Rýmařov. Při podpisu smlouvy o smlouvě budoucí do 30. 6. 2021 s realizací do 30. 6. 2022 ušetříte 3 % ze základní ceny domu. Tato nabídka se týká všech domů od RD Rýmařov v rozsahu STANDARD a ECONOMY (nikoli provedení EASY). Využijte 3% slevu na svou novou dřevostavby a již příští Vánoce budete slavit v novém!

Někdo se spokojí i s řadovkou (Zdroj: RD Rýmařov)
Někdo se spokojí i s řadovkou (Zdroj: RD Rýmařov)
RD Rýmařov s. r. o. Poslat poptávku