Sdílet
 

Rekonstrukce Vodárenské věže Na Výšinách zachovala všechny vrstvy historie

Datum vydání: 11.07.2018 | autor:

Původně sloužila k přečerpávání vody. Nyní zde má zázemí Dům dětí a mládeže. V přízemí bude umístěná mateřská školka. Při rekonstrukci Vodárenské věže na Výšinách stáli architekti před velkou výzvou – vrátit stavbě původní vzhled z konce 19. století a zároveň zachovat všechny vrstvy historie až do současnosti. Projekt se nyní uchází o titul STAVBA ROKU 2018. 

Vodárenská věž nedaleko Letenské pláně byla postavena v roce 1888 podle návrhu Jindřicha Fialky. V 50. letech minulého století zde vznikla přístavba pro školku a od 70. let stavbu využíval i Dům dětí a mládeže. Dětem bude věž Na Výšinách sloužit i nyní.

Zachovat vše, co přinesla historie

Architekt Petr Hájek se svým týmem zachovali při úpravách všechny vrstvy historie od založení věže až do současnosti. Nerozlišovali ani nekategorizovali. Výsledkem tohoto přístupu je stavba, která společně prezentuje kvalitu uměleckého řemesla a detailů různých období. 

Vedle sebe zde jsou například fládrované okno z 19. století a dveře ze 70. let minulého století nebo hliníková okna z 21. století a bakelitové nebo ocelové kování. Vše je v prostorové koláži architektury tak, jak dílo vytvořil čas. 

Pravděpodobně nejsložitější částí rekonstrukce věže bylo restaurování pískovcového schodiště, z něhož se za desetiletí užívání zachovalo jen torzo. Architekti museli při rekonstrukci spolupracovat s památkáři, protože celý areál byl v roce 1992 prohlášen za kulturní památku.

Prosvětlená knihovna

Zajímavostí stavby je Foucaultovo kyvadlo umístěné v hale hlavního schodiště. Tento pozoruhodný experiment prokazující otáčení Země kolem své osy byl poprvé proveden v pařížském Pantheonu kolem roku 1850, tedy relativně krátce před výstavbou letenské vodárenské věže. 

Upraveno bylo také okolí věže. V areálu byla zrekonstruována historická památkově chráněná pumpa z 80. let 19. století, jež původně stála v Praze 2. Pumpa dostala nový nátěr. Městská část nyní s památkáři konzultuje obnovení dvou lamp, jež byly dříve její součástí. 

Ve věži je zřízena knihovna. Knihy obklopují celou místnost ve dvou úrovních a přispívají tak ke klidné a přemýšlivé atmosféře. Pod okna, odkud přichází denní světlo, mohou usednout čtenáři na prostorné lavice. Na knihovnu navazuje čítárna s čajovnou. 
Knihovna v útrobách vodárenské věže Knihovna v útrobách vodárenské věže
Knihovna v útrobách vodárenské věže

Prostory pro klubovny

Zbývající úrovně věží jsou vyhrazeny klubovnám. Každá klubovna má své sociální zázemí s kuchyňkou, což usnadní a zpříjemní pobyt dětem. 

Původně byla vodárenská věž jedinou místní dominantou s výhledem na panorama města. V čase byly ovšem okolní pozemky zastavovány a věž postupně pohled na město ztratila. „Zrak“ by jí měl vrátit periskop, jenž se nyní vyrábí a v nejbližší době bude instalován. 

S ohledem na svůj jedinečný koncept a zachování architektonických prvků z různých časových období projekt aspiruje na titul STAVBA ROKU 2018. 

Rekonstrukce Vodárenské věže na Výšinách soutěží o titul STAVBA ROKU 2018. Hlasovat pro ní můžete během září na webu www.stavbaroku.cz. Tato prestižní soutěž oceňuje kvalitní stavební řešení, architektonickou nápaditost a řemeslnost.
Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství

Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství

Praha, Nové Město, Václavské náměstí 833/31, 11000
Tel: 224 233 136
Web: http://www.abf-nadace.cz
E-mail: nadace@abf-nadace.cz
Sdílení článku

Sdílejte na sociálních sítích

Nadace pro rozvoj architektury a stavitelství

Praha, Nové Město, Václavské náměstí 833/31, 11000
Tel: 224 233 136
Web: http://www.abf-nadace.cz
E-mail: nadace@abf-nadace.cz

Vybíráme články

Ohodnoťte článek kliknutím:
Diskuze na téma "Rekonstrukce Vodárenské věže Na Výšinách zachovala všechny vrstvy historie"

Buďte první a napište komentář k  "Rekonstrukce Vodárenské věže Na Výšinách zachovala všechny vrstvy historie"

NAHLÁŠENÍ NEVHODNÉHO PŘÍSPĚVKU zavřít
Opravdu chcete nahlásit administrátorovi tento příspěvek jako nevhodný ? ANO NE