Zázvor - porce zdraví, která však může být i nebezpečná (Zdroj: shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Téměř legendární oddenek, který si teď nemálo z nás ordinuje jako prevenci proti nachlazení, nám nemusí jen pomáhat. V dávkách, jaké si běžně dopřáváme, našemu zdraví spíše škodí.

O prvenství v kulinářském zpracování zázvoru lékařského (Zingiber officinale) se už po generace přou Indové s Číňany, kde je touto navýsost užitečnou plodinou osazena největší hektarová plocha. Většinu své produkce ale spořádají sami, takže je co do výnosu a vývozu trumfne Indonésie a Nigérie. Odtud také převážná část u nás konzumovaných oddenků (nikoliv kořenů) pochází. Ročně se ho přitom ve světě vypěstuje a prodá kolem 3,5 milionů tun, a směle se tak řadí k nejstabilnějším odvětvím zemědělské výroby. Zázvor si ale můžete vypěstovat i vy.

Zdraví na dosah ruky?

Za nadnárodní popularitou této na pohled podivně zvrásněné a kožovité záležitosti, navíc s výrazně palčivou chutí, stojí legenda o zázračných účincích zázvoru na lidské zdraví. A jak už to tak s legendami bývá, pravdivé bývají jen z části. Historickou reputaci ovlivnila exotičnost pochoutky i nezvyklá chuť, a také prostý fakt, že se relativně snadno dala přepravovat na velké vzdálenosti, aniž by podléhala zkáze. Proto si na ní pochutnávali i staří Římané, kteří draze placené zboží opředli nimbem dokonalosti.

Právě sklizený zázvor (Zdroj: shutterstock)
Právě sklizený zázvor (Zdroj: shutterstock)

Výrazné aromatické látky si však oddenky zázvoru nevyvinuly proto, aby se dobře prodávaly, ale aby se zbavily obtížného hmyzu a v zemi ryjících všežravců, a také hub. Palčivá, tedy spíše horká než pálivá chuť, je měla od konzumace odradit. A tahle přírodní obrana fungovala dobře až do momentu, než v zázvoru nalezl oblibu primát, který jej směle pojídal i přesto, než pálil všechny tkáně, se kterými porušený zázvor přišel do styku. Nejíte tedy gastronomický zázrak z lůna přírody, ale spíše přírodní repelent.

Zázvor (Zdroj: shutterstock)
Zázvor (Zdroj: shutterstock)

Nezbytná trocha chemie

To, co „zázvorově“ voní, jsou látky zvané zingiberen a bisabolen. To, co hřeje, až pálí, je gingerol a na něj navázaný shogaol. Sloučeniny ne nepodobné kapsiacinu z pálivých paprik. Liší se v tom, že jakmile je zahřejete, stane se z nich zingeron. Látka méně štiplavá, v chuti nasládlejší. Takový máme zázvor nejraději, a proto jej obvykle tepelně upravujeme. Pak je tu ještě trocha paradolů, enzymu zingibainu, který štěpí aminokyselinu cystein, a pár (zhruba 115) dalších látek, stálých či víceméně těkavých. Která z nich je tedy odpovědná za blahodárné působení na lidské zdraví?

Pro a proti na každém kroku

To je právě to. Některé obsahové látky v zázvoru totiž působí pozitivně na lidské zdraví, jen když jsou izolovány od ostatních. Takže olejovitý výtažek ze zázvoru, jak se ukázalo, pacientům s revmatismem a osteoartritidou zdravotní stav těžce zhoršoval. Že jim může pomoci samostatný gingerol, se bohužel ukázalo až později. Podobně může zázvor, vychvalovaný pro své antioxidační schopnosti - lapáním volných radikálů v lidském těle - snižovat riziko rakoviny. Ale také vám může odvápňovat tělo, s neméně drastickými důsledky, vedoucími k selhání organismu. Může vám například „zachránit“ játra, ale odepsat ledviny.

Ze zázvoru se připravují vynikající nápoje včetně šťáv a limonád (Zdroj: shutterstock)
Ze zázvoru se připravují vynikající nápoje včetně šťáv a limonád (Zdroj: shutterstock)

Vlastně, na jeden každý pozitivní efekt tu je další kritická připomínka o negativních důsledcích konzumace. A když se tak pročítáme odbornými studiemi, které se zaštiťují proti-zánětlivými, cholesterol-manipulujícími, krevní oběh stimulujícími, zažívání podporujícími účinky zázvoru – hodí se zmínit, že většina z nich pracovala s čistým koncentrátem, výtažkem jedné konkrétní obsahové látky, a onen pozitivní závěr byl testován na myších. Na celém snědeném zázvoru a při klinických studiích na lidech už většinou tolik ne.

Není to univerzální dobro

Zázvor, respektive v něm obsažené látky, mají nepochybně výrazný potenciál pro medicínské využití. Bohužel k nám ale přichází v jednom společném přírodním balíčku, ve kterém dobré a prospěšné doprovází i to špatné a škodlivé. Kdy si můžeme konzumací zázvoru vyloženě uškodit?

Pokud nás trápí překyselení žaludku, pálení žáhy, žaludeční vředy. Když máme problémy se srdcem a krevním tlakem. Uškodit může i diabetikům. A lidem, kteří užívají léky na ředění krve. Vlastně, zázvor může nebezpečně ovlivnit účinek celé řady pravidelně užívaných léků.

Jeho konzumace by se také měly zříci děti, kterým může nehezky poleptat zažívání. A protože dosud panuje značná nejistota o jeho dlouhodobých účincích na lidské zdraví, vyvarovat by se mu měly i těhotné a kojící ženy. Tím se nám vlastně skupina těch, kteří by si rádi tohle univerzální rostlinné zdraví dopřáli, dost zúžila.

Zázvor není univerzální dobro (Zdroj: shutterstock)
Zázvor není univerzální dobro (Zdroj: shutterstock)

Kolik je přiměřeně? Špetka nebo valník?

A pro ty ostatní, zbývající: kolik zázvoru nám neškodí? Předně, nedoporučuje se pravidelná každodenní konzumace A za druhé - doporučená denní dávka - kterou ale není radno přesáhnout, činí u zdravého dospělého člověka 4 gramy (u dítěte 1 g) čerstvého zázvoru. U sušeného, který má charakter extraktu, je to pak jen čtvrtina. Gram. Když si pak tyto skromné porce převedete do lidských měřítek, zjistíte, že se mnozí z nás zázvorem cíleně a dobrovolně předkovávají.

Protože i jeden silácký čaj zázvorák, který vám vhání slzy do očí, je víc než mnoho. A udělat si jich za den hned několik, abychom potlačili nachlazení, není ani trochu rozumný nápad. Zvláštní móda, snaha udržet se za sychravého podzimu zdraví a ve formě, nás tak díky tradované legendě o prospěšnosti zázvoru tlačí do extrémů, kterými si nepomáháme. Narušené zažívání, pálení žáhy, návaly úzkosti, nevolnost, problémy s motorikou, závratě, bušení srdce totiž nejsou symptomy efektivní terapie, ale spíše lehké otravy či alergické reakce.

Zázvor dávkovat přiměřeně (Zdroj: shutterstock)
Zázvor dávkovat přiměřeně (Zdroj: shutterstock)

S čím vám zázvor nejspíš nepomůže?

S obezitou a managementem diety. Tuk odbourává, ale jinak, než bychom potřebovali. Pomáhá zázvor při menstruačních bolestech? Říká se to, ale badatelé nesouhlasí, efekt se prý blíží placebu. Nepomůže vám nejspíš ani s diabetem II. typu, syndromem dráždivého tračníku, bolestí svalů (pokud je konzumován, u mastiček je hřejivý efekt a uvolnění doloženo). A když přijde na jeho vychvalované protizánětlivé účinky? Výsledky jsou tak neslibné, že na tohohle koně bychom radši nevsázeli.

Léčí, když jej používáte s rozumem

Zázvor pomáhá, ale musí se na něj s citem. Je vynikající pro potlačování nevolností, vyvolaných kinetózou. Pokud se vám v autobuse dělá nevolno, zázvorový bonbon anebo lízátko je dobrá volba. Podobné je to i s potlačením ranní nevolnosti. Postačí jeden kousek kandovaného zázvoru. Ale tady je třeba dávat pozor: epizodní „léčba“ zázvorem pomůže, ale dlouhodobá je nevhodná. Nevolno je vám nejspíš z nějakého hodně konkrétního důvodu, a nemá cenu řešit důsledek před příčinou. Zázvorové čaje pomáhají snižovat nevolnosti pacientů prodělávajících chemoterapii, ale rakovinu neléčí. Spekuluje se o tom, že by mohl být součástí prevence.

Na to, abychom se v posteli vypotili z nachlazení, je zázvorový čaj perfektní. Ale prosím, o rozumné síle, a jen jeden. Potřebujete intenzivní relax po náročném dni? Jeden čaj neškodí. Otok kloubů v důsledku svalové námahy? Zdá se, že tady jste se zázvorem správně. Jste fandové indické kuchyně? Žádný problém. Jen zázvor nekonzumujte každý den. Vyvarujte se ale pravidelné, cílené konzumace. Chce to prostě s rozumem. Strouhat si zázvor do hrnku po kilech, a prolévat se jím, abychom nechytili covid-19, rozumné není.