Přilákat drobné živočichy můžete i pomocí prostého květináče (Ilustrační foto: Josie Weiss/Unsplash)

Obyčejný květináč a trocha kreativity stačily k tomu, aby jedna Angličanka proměnila kousek své zahrady v pravý ráj pro lokální faunu. Martha z Londýna se rozhodla postavit malý rybníček. vVsledek je opravdu fascinující.

Jak vytvořit minirybníček z květináče?

Inspirace pro tento projekt vzešla ze záliby v zahradničení a péči o přírodu. "Chcete-li mít zahradu plnou radosti, postavte si rybníček. Je to to nejlepší, co můžete udělat pro volně žijící zvířata," píše Martha (známá na Instagramu pod jménem Marfskitchengarden).

Pro tvorbu rybníčku použila velký květináč, který zahloubila do země. Dno vystlala kamínky a zasadila vodní rostliny, jako jsou  kosatce, pučálka bahenní, nebo máta vodní. Na hladinu také umístila dřevěné prvky jako odpočívadla pro živočichy, kteří se tady uhnízdili.

Nepoužila žádné čerpadlo, ale dokázala zajistit, že voda zůstane čistá a nepředstavuje hnízdiště pro komáry. "Když je rybníček v rovnováze, najde se tam spousta dravců, kteří se o komáří larvy postarají" uvedla. V rybníčku můžeme vidět skokany (nakladli zde vajíčka, ze kterých se vylíhli pulci), larvy vážek nebo vodní plže.

Otázky a odpovědi pod videem

Co když proměním svou zahradu v "žabí fabriku"? Martha uklidňuje: "Jen asi jedna ze sta žabiček dospěje v dospělou žábu. A ty jsou pak velmi dobré v hledání nových rybníčků."

A co komáři? Zpočátku se v rybníčku mohou vyskytnout komáří larvy, ale vše se stabilizuje, jakmile rybníček dosáhne své přirozené rovnováhy. Predátoři se o ně postarají.

Jak často doplňovat vodu? V létě je potřeba doplňovat vodu častěji, zejména v horkých dnech.

Jaké rostliny použít? Martha doporučuje mimo jiné žluté kosatce, pučálku bahenní a mátu vodní.

V miniaturním rybníčku si už nyní hrají žáby, a dokonce je zde malá „žabí“ rampa z větviček, která je zatížena kamínkem, aby se zvířata mohla bezpečně dostat ven. A co vy? Nechtěli byste mít takový kousek divočiny přímo ve své zahradě?