Je nutné stavební povolení na instalaci střešního okna?
Dobrý den,chtěl bych se zeptat zda 1) je nutné stavební povolení pro výměnu oken? 2) je nutné stavební povolení pokud by se v rámci výměny střešní krytiny vkládala do střechy střešní okna?
Předpokládám, že nejde o památkově chráněný objekt…. Takže prostá výměna oken nepodléhá stavebnímu zákonu a lze ji kdykoli…
Jak postupovat při legalizaci staré přístavby bez stavebního povolení?
Dobrý den, zdědila jsem po rodičích RD. Někdy v padesátých letech otec přistavil verandu k původnímu domu. K této přístavbě jsem nikde nenašla projekt, ani povolení. Dále mám na pozemku ještě další stavby. Jedna z nich je garáž, která byla i povolena (projekt i povolení jsem ve starých papírech našla, ale kolaudace nebyla). Co mám dělat, abych dala vše do pořádku a budovy postavené od roku 1949 do roku 1960 byly evidovány . Děkuji za odpověď
Tak především neříkejte, že něco z toho bylo postaveno „načerno“. To ostatně nemůžete vědět. Vzal bych snímek mapy, vzal bych kopii…
Jak mohu požádat o změnu územního plánu?
Dobrý den, obracím se na Vás s prosbou o radu. Chtěl bych si postavit rodinný dům na okraji obce, kde všechny pozemky jsou vedeny jako ovocné sady, aj. Pozemek vlastní můj otec. Nyní na lokalitu byla vydána územní studie, který ale nic dle úřadu neznamená. Změna územního plánu proběhne rok 2021, kdy příjem žádostí k územnímu plánu byl zastaven v roce 2018. Je možné ještě nějak zajistit, abych mohl vstoupit do této změny územního plánu, existuje nějaká jiná šance, jak na pozemku postavit rodinný dům, klidně i s č. ev.? Město mi nabízí jejich pozemky, ale opravdu se mi nechtějí dávat peníze za pozemek, když otec vlastní 5 000m2 na okraji obce. Ohledně územního plánu, tak mi bylo sděleno že jsou upřednostňovány pozemky města na úkor obyčejných lidí. Tzv. kraj požaduje po městu nové stavební pozemky, a staré které nikdo nechce zaměnit za normální půdu, ale dochází k výměně převážně pozemků města. Děkuji předem za odpověď
Tak natvrdo: na pozemku můžete stavět, jen to co vám současně platný územní plán umožňuje. Takže musíte si v současném územním…
Stavba plotu ve svahu
Dobrý den, Budu realizovat plot mezi mnou a sousedem. Důvod je ten, ze soused plot delat nechce a ani nema zajem se na něm podílet. Terén kolem domu je mírně do svahu (smerem za dum) z druhe strany mam obecní silnici ( která stoupá s terénem) Abych si alespon kolem domu udelal rovinu, tak musim vytvořit opěrnou zeď. Zeď na zadní části domu bude na 1 ztracené bednění a postupně do předu na roh domu se zvedne o 4sary. Zemina z mé strany bude dohrnuta po výšku ztraceného bednění. Potom bych si chtel dat na opěrnou zeď betonový plot (1,75m) Sousted teď chodí ze tam bude skoro 3m zeď a ze se mu to nelíbí a ze bych mel dodrzovat stávající svažitý terén.... Ptám se, je v poradku jak to zamýšlím?
§ 79 stavebního zákona bod 2 f)…. Ale jak se počítá výška 1 opěrná zeď a 2 m plot nad ní??? To v zákoně není. Ale logicky by se…
Je povinnost zřídit si vodoměrnou šachtu dle zákona či nikoliv?
Vodoměrná šachta - musím si nechat na vlastní náklady a na svém pozemku vybudovat vodoměrnou šachtu pro vodoměr? jde o to, že v současné době mají nemovitosti v naší obci ve většině případů umístěné vodoměry uvnitř domů (sklepy apod.). V letošním roce obec plánuje rekonstrukci vodovodu, kdy dojde ke zbudování nového vodovodního řádu a napojení tohoto řádu na pražskou vodu. I přestože zastupitelstvo původně občany ujišťovalo, že jim povolí ponechat nové vodoměry na místě těch starých, tedy uvnitř nemovitostí, tak nyní požaduje zbudování vodoměrné šachty a to i přestože přípojky do nemovitostí nepřesahují vzdálenost 10m od hranice pozemku k umístění vodoměru. Je tedy povinnost zřídit si vodoměrnou šachtu dle zákona či nikoliv? a pokud bych nesouhlasila s vodoměrnou šachtou na mém pozemku mohu ji umístit na pozemek obecní?
No, povinnost je jedna věc a požadavek provozovatele je věc druhá. U nás opravdu při úpravě přípojky provozovatel požaduje umístit…
Hydroizolace základů staré domu
Dobrý večer, rekonstruujeme 150 let starý dům. Automaticky jsme předpokládali, že bude potřeba hydroizolovat základy. Dvě firmy nám bez zamyšlení udělaly cenovou nabídku, dnes třetí firma po měření vlhkosti ve zdech, konstatovala, že hydroizolace není potřeba. Předešlé dvě firmy měření neprováděly. Prosíme, o další zkušený názor... Základy jsou kamenné, hloubku základů zatím neznáme, dům je podsklepen z 1/4, ve sklepě se nachází studna. V domě je provedena hydroizolace (vykopání hlíny, struska, beton, ipa, polystyren, podlahové topení a opět beton). Kolem domu bylo provedeno srovnání terénu, tak abychom prozatím byli všude pod úrovní podlahy v domě. Moc děkujeme, hezký večer. Aneta a Marek
Dobrý den, To je takový zajímavý dotaz, hydroizolovat základy... předpokládám, že se jedná o obkopání domu a provedení svislé…
Jak postupovat při lagalizace staré stavby bez dokumentace?
Dobrý den. Před 4 lety jsem bez povolení zrealizoval opravu domu + vestavěl podkroví. Dům je postaven v roce 1922 a nedochovala se k němu žádná dokumentace. Bohužel nesouhlasí ani zakreslení v katastru. Dům je zakreslen menší než v současné době je. Nyní bych chtěl vše uvést do pořádku. Jak prosím postupovat při legalizaci stavby. Hrozí mi nyní za neohlášenou rekonstrukci pře 4 lety a vestabu podkroví nějaká pokuta od stavebího úřadu. ? Děkuji
Pokuta již nehrozí. Ale asi nejlépe je zajít na stavební úřad a zkusit se domluvit jak dál. Asi bych zkusil vyši situaci prezentovat…
Jak přesně se musím při výstavbě domu držet rozměrů uvedených v projektové dokumentaci?
Dobrý den, měl bych obecný dotaz k výstavbě rodinného domu. V projektové dokumentaci jsou uvedeny rozměry domu (půdorys např. 10 x 7m). Je nutné, při realizaci stavby, tyto rozměry dodržet s přesností na jednotky centimetrů nebo je nějaká "tolerance" o kolik může být dům delší/širší? Například pokud by při výstavbě došlo k mírnému zvětšení půdorysu o několik centimetrů (např. o 3% do šířky a délky domu) vlivem použití větších (širších) cihel, je nutné to hlásit na stavební úřad? Ještě bych chtěl dodat, že vlivem zvětšení RD by nedošlo k porušení pravidel pro umístění stavby vzhledem k okolním pozemkům nebo infrastruktuře (např. minimální vzdálenost RD od souseda a komunikace by byla zachována). Děkuji.
Na našem úřadě byste to hlásit nemusel …. Zákonná tolerance neexistuje, projektanti většinou kótují v milimetrech, ale úřady by měli k…
Stavební úřad mi nechce dovolit rozšíření rodiného domu
Jsem majitel rod.domu ve Středočeském kraji,v obci v okrese Praha-západ. Dům postavil můj děda v letech 1939-40, na parcele o rozloze 2367 m2.Původně ho chtěl děda postavit jako patrový, dvougenerační, pro sebe a svoji dceru-moji mámu s rodinou - tedy patrový. Nebylo mu to tehdy povoleno, protože je asi 10 km od tehdy nově budovaného letiště v Praze Ruzyni a nesměl býtpatrový, protože by toprý mohlo narušit přistávací trasy letadel - to jedůvod proč má větší rozlohu.Zastavěná plocha samotného rod. domu je 173,9 m2. Kdomu byla při stavbě přistavěna garáž a stáj o výměrách 15mě a 22,5m2. Po smrti rodičů tam bydlí moje dcera s rodinou - 3 děti, z nichž nejmladší má autismus a potřebuje trvalý dozor.Protože já s manželkou bydlíme jinde, potřebujeme v domě vybudovat zázemí-pokoj a kuchyň-abychom mohli dceři pomáhat s nemocným dítětem. Úprava by byla realizovaná přebudováním garáže a stáje tak, že by se postavila zeď, která by garáž a stáj uzavřela, a současně by se tak zvětšila obytná plocha garáže a stáje. Zastavění tím bude zvětšeno 17 m2. Stavební úřad mě toto zamítl s odůvoedněním, že v územním plánu obce je stanoveno, že max. zastavěná plocha stavbou rod. domu nepřesáhne 150m2 tímto bych to překročil.Sdělili mě, že na tomto domě mě povolí pouze opravy ale nesmí se nic měnit, ani když to nebude zvyšovat zastavěnou plochu. Ve staženém Úplném znění Územního plánu obcejsou však uvedeny současně tyto dvě věty: - koeficient zastavění:30% plochy pozemku (max. velikost objektu 200 m2) a současně o pár řádek dále - max. zastavěná plocha stavbou rod.domu nepřesáhne 150 m2 Dostal jsem tedy vyrozumění, že: předlořžený záměr odpovídá funkčnímu využití plochy bydlení v rodinných domech, záměr ale nevyhoví podmínkám prostorového uspořádání, kde je stanovena max. zastavěná plocha rodinného domu 150 m2-srtávající rod. dům tuto hranici překračuje. Z uvedených důvodů je záměr nepřípustný. Při následném osobním jednání mě bylo sděleno, že vzhledem k tomu, že dům je větší než 150m2 mě napříště budou umožněny pouze jeho opravy a je nepřípustná jakákoliv změna. Prosím Vás o váš názor a radu, zda lze toto rozhodnutí nějak změnit, příp. jak mám dále postupovat. Děkuji
Na toto se odpovídá obtížně. Ale zásadní věc je územní plán. Ten je chápán jako veřejný zájem a z něj nelze dělat výjimky a…
Musí vytyčení stavby dělat geodet, nebo si to mohu udělat svépomocí?
Dobrý den, chci se zeptat, jestli si můžeme vytyčení stavby udělat sami svépomocí nebo si na to musíme vzít odbornou firmu / geodeta? Je to nařízené nějakým zákonem? Děkuji
Jednoduchý dotaz, ale složitá odpověď. „Starý stavební zákon“ 50/1976 Sb. v § 75 to měl napsané jasně – vytýčit stavbu je…