Okapy, klempířské prvky střechy - Jak se staví dům

Při výběru okapů a klempířských doplňků bychom měli dbát na bezúdržbovost, komplexnost nabízeného systému a samozřejmě i na celkový vzhled domu. Pokud pak vybereme komplexní systém, související s konkrétní střešní krytinou, budeme mít skutečnou jistotu, že je vše dokonale sladěno.

Zajímat se ale musíme i o barevné provedení výrobků. Volit můžeme mezi více odstíny a barvy tak můžeme sladit se střechou (pokud se nerozhodneme pro měď či titan zinek). U levnějších okapních systémů z pozinkované ocele pak musíme počítat s tím, že si žlaby a svody musíme sami natírat, a to periodicky. Nevyhneme se tak v budoucnu další práci, ale i více nákladům za spotřebovaný materiál (barvu). A navíc nám po čase okapy stejně zreziví. V zásadě vždy vydrží méně než měď, plast, titan zinek, či materiál poplastovaný. Proto v případě okapů určitě nekoukejme jen na cenu. Časem budeme velmi zklamáni. Nakonec je velmi nutné dbát i na to, kdo vlastně bude klempířské prvky montovat. Kvalita řemeslníka je totiž tím nejpodstatnějším.

1.1. Klempíř – tradiční řemeslo
Klempířina je tradičním řemeslem, bez kterého se neobejdou ani dnešní novostavby, ale i rekonstrukce domů. Je posledním krokem, který zajišťuje, aby nám do domu střechou nezatékalo a aby byla srážková voda odváděna, kam má – do kanalizace nebo jímky.

Je nutné, aby každý klempíř dostatečně znal konkrétní normy, týkající se jednotlivých prací. Klempířské práce, to totiž nejsou jen okapy, ale i oplechování komína, úžlabí, parapety oken a další. Jelikož voda vždy stéká z kopce a je tedy ovládána gravitací, musí být sklony žlabů alespoň 0,5%, parapetů pak 5%.

Při oplechovávání prakticky stačí vzít nádobu s vodou a zjistit, zda voda skutečně stéká. Podstatné je i správné ukončení parapetů u omítky ostění oken, nebo u okenního rámu. Stejně je nutné vědět, jak zacházet s tmely, kdy je použít a kdy pouze tmel zásadně nevystačí. Je zde skutečně nutné dbát norem. A právě v případě klempířských prací se uvádí, že klempířské normy jsou jedněmi z nejpropracovanějších technických norem vůbec a obsahují i podrobné nákresy všech detailů.

1.2. Nejčastější chyby
Nejčastěji viditelnými chybami jsou návaznosti při oplechování střešních atik a parapetů. Spáry mají být dotěsněné páskou a tmelem, pokud tomu tak není, bude nám zatékat do pláště a v konečném důsledku se výrazně zhorší izolační schopnosti, přičemž nakonec dojde k promrzání a k výskytu nežádoucích a zdraví škodlivých plísní.

Skutečně je u klempířských prací nutné se vyvarovat chybám. Pořídíme-li si ty nejlevnější ocelové pozinkované okapy, můžeme už předem předpokládat další pozdější náklady a čas, který bude v budoucnu nezbytný pro jejich pravidelnou údržbu. Pokud si ale naopak připlatíme za bezúdržbové okapy (z hliníku, mědi či titan-zinku), budeme mít jednou provždy klid.

Hledáte dodavatele okapů a dalších klempířských prvků?

Vyberte si z firem z vašeho regionu, zastoupených na našem serveru:
1.3. Okapy z mědi
Měděné okapy jsou cirka třikrát dražší než ocelové pozinkované. Cena měděných okapů se i s prací pohybuje kolem 500,- Kč za každý běžný metr. Je to však konečná investice, měď totiž nerezne a nemusí se proto následně natírat ani jinak udržovat. Časem pouze změní odstín do modrozelené (tyrkysové) barvy, který je velmi příjemný pro oko, dokonce harmonizující. Za běžný pozinkovaný okap (1 ks délkové normy) sice zaplatíme cca 150,- Kč včetně práce, nevyhneme se ale dalším nákladům na jeho údržbu, a to dokonce periodickým. Už po deseti letech se tak s celkovými náklady dostaneme na pořizovací cenu okapů měděných!!

1.4. Okapy z titan zinku
Měď se sice časem (jak už jsme zmínili) potáhne měděnkou, ta však skutečně nevadí. Jedinou nevýhodou mědi je, že může časem vlivem různých exhalací zčernat. Proto jsou vhodnou náhradní variantou okapy z titan-zinku. Ty nejenže (jako měď) nerezaví, ale na rozdíl od mědi ani nezčernají. Přitom jsou dokonce levnější než měď.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), detail
Ilustrační foto (www.shutterstock.com), detail
1.5. Okapy poplastované a plastové
Okapy plastové či poplastované jsou taktéž velmi praktickým řešením. Dodávají se jako skládací systém, žlaby spojujeme speciálními spojkami, které jsou opatřené gumovým těsněním. Výrobci přikládají důkladné návody k montáži a mnoho různých doplňků, které mohou sloužit třeba i k důmyslnému zalévání zahrady. Cena za běžný metr plastového žlabu se pohybuje ve výši cca 200,- Kč, dál se však navyšuje o různé spojky, háky a doplňky. Proto pak často dosáhneme stejné ceny jako u okapů z ušlechtilých materiálů.

1.6. Ocelové pozinkované okapy
Jestliže ale stejně dáte přednost levným ocelovým pozinkovaným okapům, musíte je pravidelně a důkladně udržovat, aby jejich životnost byla co nejdelší. Nový okap ale můžeme natřít až když zoxiduje. Proto se natírá nejdříve po půl roce od své instalace. Ovšem ani to není podmínkou. Lze zakoupit speciální nátěrovou bezbarvou hmotu, obsahující kyselinu foforečnou, kterou se povrch materiálu vyleptá. K oxidaci tak dojde ihned a barvou můžeme okapy natírat už po dvou dnech. Ovšem vyčkat půl roku je variantou mnohem levnější. Musíme také dbát na to, aby se v okapech nedrželo listí a další hmota. Ta v nich začne hnít a udržovat stálou vlhkost a na takových místech, kde se nahromadí, se v okapu později objeví perforace, vzniklá reznutím materiálu. Barva se totiž v takových místech sloupne.

1.7. Netradiční prostředek pro ochranu pozinku
Kudpodivu je pro ochranu pozinku na 100% účinný tradiční český LUXOL. Ten se již navíc vyrábí ve své ekologické podobě, neobsahující PCB. Původně sice má Luxol sloužit pro ochranu dřeva, pokud však okap natřeme konkrétně třemi vrstvami Luxolu, nebude se z okapu barva loupat a dokonce bude Luxol uvnitř žlabů odpuzovat vodu. Čili čeští kutilové si nakonec vždy poradí.
Ilustrační foto (ČESKÉSTAVBY.cz)
Ilustrační foto (ČESKÉSTAVBY.cz)
1.8. Výběr okapů
Na výběr okapů je skutečně nutné velmi dbát. Hlavním kritériem je právě již zmíněná bezúdržbovost. Dalším kritériem je komplexnost okapového systému, která by měla být alfou a omegou našeho rozhodování. U komplexního systému, vyřešeného do naprostých detailů, se nám nemůže stát, že budeme nakonec překvapeni sháněním či vyráběním konkrétních chybějících ´udělátek.´ Kompletní okapní systémy, ale vůbec i kopletní klempířské systémy jako takové (bez ohledu na použitý materiál) jsou dnes právě tím, nač bychom měli vsadit.

Obecně platí, že kvalitní značkový dodavatel střešní krytiny vám dodá kompletní klempířské i neklempířské střešní doplňky. A právě zde se zastavíme, respektive budeme v tomto duchu v tématu pokračovat. Zaměřili jsme se po dohodě se zástupcem společnosti na konkrétní systém okapů a vůbec střešních doplňků značky BRAMAC. Že BRAMAC zahrnuje široký výběr kvalitní střešní krytiny, je všeobecně známé. BRAMAC ovšem s výjimkou střešních oken (nabízí pouze vlastní střešní výlezy) nabízí právě i komplexní systém okapů a klempířských i neklempířských střešních doplňků.
Foto: www.bramac.cz
Foto: www.bramac.cz
1.9. Okapový systém značky BRAMAC: StabiCor-P
Okapový systém StabiCor je systém odvodnění šikmých střech, obsahující žlaby, odpadní trouby a tvarovky. Ty jsou v případě StabiCor-P vyrobené z plně probarveného plastu, proto se jedná o bezúdržbový systém, který je vysoce odolný vůči působení povětrnostních vlivů a udržuje si i stálobarevnost.

Systém StabiCor navíc umožňuje využívání dešťové vody, počítá se zde s jejím odchytem do nádrží či jímek. Pokud máte zahradu, určitě víte, že plýtvat vodou se nevyplácí a roztočený vodoměr zastaví právě jen déšť.

Materiálem, ze kterého je systém vyroben, je tvrzené PVC. Žlaby se vyrábí v průměrech 100 mm, 125 mm, 150 mm a délkách 2 m a 4 m. Odpadní trouby se vyrábí v průměrech 70 mm, 100 mm a délkách 0,5 m, 1 m, 2m a 4m. Na výběr přitom máme mezi barvami tmavohnědá, měděná, bílá, ale i jinými na speciální objednávku. Za příplatek je v podstatě možné vyrobit cokoli.

Dimenzování odvodňovacího systému se pak řídí velikostí odvodňované střešní plochy v kolmém průmětu a počtem výtoků. Pokud je například odvodňovaná půdorysná plocha střechy do 60 m2, bude průměr okapového žlabu 100 mm a průměr odpadní roury 70 mm.

1.10. Výhody systému
Výhodami tohoto systému jsou dlouhá životnost, odolnost vůči povětrnostním vlivům, zejména pak naprostá odolnost vůči korozi a tvarová stálost (při extrémním zatížení dojde k pružné deformaci žlabu, který se po odlehčení vrátí do původního tvaru, zatímco třeba měděné žlaby se deformují a jsou dále nepoužitelné). Co do barevné stálosti, zachovává tento systém svoji původní barevnost, přitom barevné změny kovových produktů jsou mnohem výraznější - měď nepravidelně tmavne až zčerná, titanzinek mění barvu do tmavošeda, pozinkovaný plech bez pravidelné údržby (nátěry) zkoroduje a ztrácí poté svoji spolehlivost. ´Měděný´ StabiCor tak bude trvale ´měděný.´

Přitom tento systém i přesto, že je plastový, dokáže udržet nejvyšší estetiku detailu. Systém StabiCor vyžaduje minimální spád žlabů jen 3 mm na 1 m, t.j. při délce žlabu 10 m je celkový spád 3 cm, který pohledově nenarušuje vodorovnou linii okapní hrany tak, jako žlaby z jiných materiálů, kde je požadován minimální spád 5 mm na 1 m.

A nakonec je ohromnou výhodou tohoto systému jeho jednoduchá montáž. StabiCor nevyžaduje žádné speciální nářadí, jednotlivé díly se do sebe pouze nasouvají, případně se zajistí zaklapnutím, montáž je tak jednoduchá a nezávislá na počasí. Je to vlastně jednoduchá stavebnice. Nevhodné je pak tento systém instalovat pouze za mrazu, kdy je plast křehký.
Obr: www.bramac.cz, StabiCor-P
Obr: www.bramac.cz, StabiCor-P
1.11. Okapový systém značky BRAMAC: StabiCor-M
StabiCor-M je důmyslný spojovací systém bez nutnosti pájení a lepení. Má zajištěnu ochranu vůči oděrům a poškrábání při montáži, respektive i dopravě (žlaby a svodové roury jsou po celé délce balené do ochranné fólie). Vyznačuje se vysokou stabilitou vůči povětrnostním vlivům a UV záření, má dlouhou životnost a je naprosto bezúdržbový. Přitom odolává i velkým teplotním změnám a nevyžaduje žádný nátěr.

Žlaby, svodové roury a tvarovky jsou vyrobené z pozinkovaného plechu s ochrannou barevnou vrstvou. Nemusíme tedy materiál na rozdíl od běžných žlabů a svodů z pozinkované oceli jakkoli povrchově ošetřovat. Z barevných variant tohoto systému si můžeme vybrat mezi černou, červenou, hnědou, šedou a bílou. Je však možné za příplatek získat i jiný odstín.

A co potřebujeme pro montáž tohoto systému? Pásmo, nůžky na plech, gumovou paličku, kleště, tužku, ohýbačku na háky, vodováhu a vrtačku. A samozřejmě také lešení či žebřík.
Obr: www.bramac.cz, StabiCor-M
Obr: www.bramac.cz, StabiCor-M
1.12. Montáž systému StabiCor-M
1.) Při montáži žlabových háků je nutné určit směr spádu. Sklon spádu musí být cca 3 mm na metr. Musíme označit místo ohybu háku v nejvyšším bodě. V oblastech s větším výskytem sněhu musíme připevnit žlab tak, aby přes něj mohl sjíždět sníh.

2.) Žlabový hák musíme ohnout podle sklonu střechy tak, aby byl zadní okraj žlabu o 10 mm výše než přední. Tím se zabrání přetékání žlabu u domovní zdi.

3.) Montáž prvního žlabového háku musíme začít vždy v nejvyšším bodě. Ostatní žlabové háky pak musíme ohnout tak, aby žlab byl ve spádu cca 3 mm na metr.

4.) Háky položíme vedle sebe. Místa ohnutí ostatních žlabových háků označíme pomocí čáry.

5.) První se montují krajní žlabové háky. Napneme dvojitou šňůru a pomocí vodováhy zkontrolujeme spád. Ostatní žlabové háky vyrovnáme dle šňůry (odstup háků max. 900 mm). Žlabový hák se musí umístit vždy mimo spojky žlabů.

6.) Při montáži žlabu vždy stanovíme umístění žlabového kotlíku podle polohy svodové roury. Pomocí žlabového kotlíku zakreslíme výřez.

7.) Vyvrtáme díru pro vystřihnutí odtokového otvoru ve žlabu.

8.) Vystřihneme odtokový otvor žlabu kleštěmi.

9.) Kleštěmi opatrně vytvarujeme okraj otvoru ve směru odtoku.

10.) Odstranění ochranné fólie žlabů a svodů doporučujeme až po přibližném osazení na žlabové háky (žlaby) a do objímek (svodové roury).

11.) při připevňování žlabu je nutné spojení jednotlivých žlabů v přední návalce pomocí spojovacího elementu. Poté dojde k zavěšení žlabu a připevnění. Je třeba dodržet cca 3 mm odstup mezi jednotlivými žlaby (vytvoření dilatační mezery ve spojce).

12.) při montáži tvarovek musíme připevnit čela žlabu. Je třeba dbát na to, aby těsnění dosedlo na vnější stranu žlabu a aby nebylo zkroucené.

13.) Poté zavěsíme kotlík zasunutím do přední návalky žlabu a připevníme ho ohnutím zadní části.

14.) Zezadu zahákneme spojku žlabu a vepředu zaklapneme zamykací mechanismus (slyšitelně zacvakne) a následně zafixujeme pomocí pojistného plíšku.

15.) Zavěsíme vnitřní, případně vnější roh. Poté dojde ke spojení se žlabem pomocí spojky žlabu.

16.) Připevníme na stěnu objímky se závity s odstupem max. 2 m.

17.) Poté montujeme svodové roury a oblouky. Nakonec nesmíme zapomenout na odstranění ochranné fólie, ale až po předběžném osazení do objímek.
Obr: www.bramac.cz, montážní postup StabiCor-M
Obr: www.bramac.cz, montážní postup StabiCor-M
1.13. Ochrana střechy

Protisněhová taška
Potřebné množství protisněhových tašek závisí na sklonu střechy a na množství sněhových srážek v dané oblasti. Protisněhové tašky se umisťují od 2. řady od okapní hrany. Nejdůležitější výhody protisněhových tašek: harmonické začlenění do plochy střechy, výrazné omezení rizika poruch střešního pláště tlakem sněhu.

Protisněhové háky
Protisněhový hák zabraňuje sklouzávání sněhu z bobrovek a zdvojených bobrovek. V zásadě pro něj platí stejná schémata pokládání jako u protisněhových tašek. Potřebné množství protisněhových háků závisí na sklonu střechy a na množství sněhových srážek v dané oblasti. Umisťují se od druhé řady od okapní hrany, průběžně 1,96 ks protisněhové zábrany na 1 bm okapní hrany.

Mřížový sněholam s taškou sněholamu
Použití sněholamů doporučujeme jako dodatečnou ochranu, v druhé řadě od okapu, především v oblastech s častým výskytem sněhu. Místo průběžné řady protisněhových tašek se namontuje mříž sněholamu. Toto řešení se uplatní především tam, kde je předepsána ochrana proti sesuvu sněhu a ledu, například nad vchodem apod. Sněholamy je vhodné umisťovat i v několika řadách nad sebou, v případě dlouhých krokví (nad 7 m) nad prostupy (střešní okna, vikýře, …). Vždy platí zásada, že nad sněholamem musí být rovnoměrně rozmístěné protisněhové tašky.

Mřížový sněholam se skládá z tašky sněholamu, držáku mříže sněholamu, mříže sněholamu a spojovacích svorek. Při vzdálenosti krokví větší než 90 cm doporučujeme pod tašky sněholamu použít i zesílenou podpěrnou lať. Totéž platí tehdy, nelze-li umístit tašky sněholamu nad krokve (max. povolená odchylka osových roztečí krokev/taška = 20 cm).

Mřížový sněholam s rovnou taškou sněholamu
Latění zabezpečíme u krokví dodatečným přibitím. Tašku sněholamu umístíme na krokev a připevníme ke střešní lati dvěma speciálními hřebíky. Poté připevníme držák mříže sněholamu a dokončíme zakrytí půlenými a celými taškami.

Držák trubkového sněholamu
Jako alternativu k mřížovému sněholamu lze použít držáky trubkového sněholamu. Výhodou tohoto systému je možnost použití běžně dostupných trubek včetně silnostěnných. Držák je vyroben z kvalitní hliníkové slitiny buď s celkovou povrchovou úpravou nebo bez ní. Držáky sněholamu se nasunou na trubky, držáky s trubkami se nasadí na ještě nepřipevněné tašky sněholamu, teprve pak se připevní tašky sněholamu. Trubky sněholamu lze spojovat pomocí nátrubků.

Držák kulatiny
Dalším možným řešením zabránění skluzu sněhu ze střechy je použití držáku kulatiny o průměru 13 cm. Tímto řešením se střecha elegantně začleňuje do přírodního rámce a svým vzhledem připomíná alpské střechy.

Hromosvodový hřebenáč
Hromosvodový hřebenáč je stejně jako hromosvodová taška nejbezpečnějším prvkem určeným pro instalaci systému ochrany před následky úderu blesku na střešní krytinu. V betonovém nálitku o výšce 30 mm je na tělese hřebenáče vsazena podpěra vodiče vedení hromosvodu. Podpěra je vyrobena z nerezavějící oceli a je kontrukčně řešena tak, že je k ní vodič připevněn ve vzdálenosti 70 mm od povrchu hřebene. Hromosvodový hřebenáč se připevňuje běžným způsobem pomocí příchytek hřebenáče.

Hromosvodová taška
Hromosvodová taška je stejně jako hromosvodový hřebenáč nejbezpečnějším prvkem určeným pro instalaci systému ochrany před následky úderu blesku na střešní krytinu. V betonovém nálitku o výšce 30 mm je na tělese základní tašky vsazena podpěra vodiče vedení hromosvodu. Podpěra je vyrobena z nerezavějící oceli a je konstrukčně řešena tak, že je k ní vodič připevněn ve vzdálenosti 70 mm od povrchu krytiny. Hromosvodové tašky se připevňují 2 vruty ke střešní lati.

Nosná taška stoupací plošiny
Nosná taška stoupací plošiny s držákem je funkční, bezpečný a hospodárný systém, který řeší chůzi po střeše. Zároveň tento systém jedinečně vyhovuje požadavkům na komínové lávky podle ČSN 734201:11/2002. Díky navzájem přizpůsobeným dílům je zajištěna ochrana střešní plochy proti pronikání dešťové vody, neboť nedochází k narušení pláště střechy. Nosné tašky stoupací plošiny se dodatečně podkládají zesílenou podpěrnou latí.

Nosné tašky stoupací plošiny je možné využít i jako nosnou konstrukci pro upevnění různých nástřešních technických zařízení o hmotnosti do 300 kg. Každá nosná taška stoupací plošiny se připevňuje 2 vruty 4,5 x 45 mm a příchytkou tašky. Držák stoupací plošiny zajišťuje spojení nosné tašky se stoupací plošinou a umožňuje nastavení stoupací plošiny do vodorovné polohy při sklonu střechy od 20 do 50o.

Stoupací plošina
Podle novely ČSN 734201 Komíny a kouřovody - Navrhování, provádění a připojování spotřebičů paliv: 11/2002 jsou stoupací plošiny jedinečným řešením, které splňuje náročné požadavky této normy na konstrukci komínových lávek. Norma dává přednost lávkám, které mají pochůznou plochu vytvořenou odlitkem z hliníkové slitiny, které jsou opatřené vhodnými protiskluzovými ozuby a otvory pro propad námrazy. Komínová lávka se montuje stejně jako stoupací plošina pomocí dvou držáků vodorovně připevněných do dvou nosných tašek stoupací plošiny.

Sada bezpečnostního háku
Více jak třetina všech smrtelných pracovních úrazů ve stavebnictví nastává pádem ze střechy. Nové bezpečnostní střešní háky Bramac tomu mohou zabránit. Nejedná se pouze o zvýšení bezpečnosti práce pokrývače; bezpečnostní střešní systém umožňuje s maximální bezpečností provádění jakýchkoli následných prací na střeše - montáž antény, hromosvodu, kontroly střechy a případné udržovací práce. Až dosud český trh nenabízel žádný produkt, který by odpovídal požadavku skutečně spolehlivého řešení a zároveň byl prvkem střešního systému. Nové bezpečnostní střešní háky Bramac splňují oba požadavky najednou. Navíc mohou mít tyto háky hned dvojí využití; pro zavěšení střešního žebříku nebo jako pevný bod pro připevnění osobních ochranných prostředků.

Modulový držák
Modulový držák je technicky bezpečné řešení, zejména pro upevňovací soupravy fotovoltaických článků nebo solárních kolektorů. Je použitelný pro všechny druhy profilovaných tašek. Modulový držák nasazený na kovovou tašku sněholamu tvoří jeden pevný bod pro upevňovací soupravu, to znamená, že nejmenším počtem pro soupravu jsou 4 modulové držáky plus 4 kovové tašky. Rozteč krokví max. 1, 1m. Součástí dodávky jsou 3 nerezové vruty, těsnící podložka a krytka pro upevnění tašky sněholamu.
Obr: www.bramac.cz
Obr: www.bramac.cz
1.14. Odvětrání

Větrací mřížka
Větrací mřížka zabraňuje vlétávání ptáků do mezery mezi okapní latí a profilovanými střešními taškami. Větrací mřížka se přiloží k okapní lati směrem k hřebeni střechy a připevní se hřebíky.

Větrací mřížka univerzální
Větrací mřížka univerzální je prvek se zabudovanou ochrannou mřížkou proti vlétávání ptáků. Spojuje v sobě optimálním způsobem funkčnost a hospodárnost. Větrací mřížka univerzální se přibije hřebíky směrem k hřebeni k nejspodnější okapní lati, přičemž díky speciální konstrukci není nutné okapní lať zdvojovat. Díky vylisovaným klipsovým žebrům (v případě potřeby se dají odlomit) již není nutné zadlabávat žlabové háky do dřevěné okapní latě. Hlavní výhodou univerzální větrací mřížky je její použití u zaatikových a nástřešních žlabů, kdy umožňuje přívod vzduchu pod krytinu.

Větrací vsuvka
Zavěšením větrací vsuvky na horní okraj spodního pásu fólie a položením spodního okraje horního pásu fólie na větrací vsuvku dojde k propojení obou vzduchových vrstev tříplášťové střechy a zajistí se tak větrání ve spodní vzduchové vrstvě tříplášťové střechy. Použití je vhodné zejména u prostupů a nástaveb, které by jinak tvořily překážku funkčního odvětrání spodní vzduchové vrstvy. Jedná se zejména o tyto detaily: střešní okna, komíny, vikýře, nároží, úžlabí. Použití větrací vsuvky je dál vhodné u střech s délkou krokví větší než 10 m, kdy se umisťuje přibližně v polovině délky krokví a zároveň nad umístěním větrací vsuvky se do krytiny vkládá odvětrávací taška.
Obr: www.bramac.cz
Obr: www.bramac.cz
1.15. Napojení na komín

Wakaflex + krycí lišta wakaflexu
Wakaflex je univerzálně použitelný prvek pro všechna ukončení střešní krytiny u vyčnívajících stavebních prvků, jako jsou komíny, vikýře, požární zdi a jiné konstrukce na střechách. S Wakaflexem můžete pracovat a pokládat jej běžným řemeslnickým nářadím na i pod tašky. Je plastický a tvárný a díky vložce z hliníkové výztužné mřížky se přesně přizpůsobí tvarům střechy. Tvar, který mu zadáte při položení, si pak již zachová. Díky samosvárným vlastnostem materiálu odpadá dodatečné letování nebo namáhavé lepení. Těsnící okraje poskytují dobrou ochranu proti vodě, sněhu a zanášení prachu. Wakaflex se hodí ke všem plochým i tvarovaným střešním materiálům. U nepokrytých, vyčnívajících stavebních částí, je velmi snadné připojování pomocí krycí lišty Wakaflexu a těsnící hmoty. Krycí lišta Wakaflexu má průrazy, které se snadno probijí. Díky oboustranné povrchové úpravě v barvě červené a hnědé se lišta snadno přizpůsobí zvolené barvě Wakaflexu. Wakaflex je vyroben z plastické hmoty PIB (polyizobutylen) vysoké kvality a obsahuje výztužnou vložku z hliníkové mřížky.

Těsnící tmel K
Těsnící tmel K je transparentní hmota, která se používá k utěsnění spojů a připojení na zděné konstrukce ve vnitřních i venkovních prostorách. Jedná se o jednosložkovou těsnící hmotu na bázi syntetického kaučuku (bez silikonu). Hmota je odolná proti UV záření, lze ji použít i za vlhka a natírat potřebnou barvou. Optimální teplota pro zpracování je od +5 do +40 oC.
Obr: www.bramac.cz
Obr: www.bramac.cz
1.16. Zajištění proti větru / upevnění

Příchytka tašky
Příchytka tašky slouží k upevnění profilovaných střešních tašek a k dodatečnému připevnění tvarovek a doplňkových tašek. Tašky je třeba zajišťovat proti sání větru zejména při vyšších sklonech a vždy podél okrajů střechy. Základní pravidlo zní, že při sklonu střech nad 45o nebo v oblastech s častým výskytem větru se připevňuje každá třetí taška stranovou příchytkou. Při sklonu střechy nad 60o se musí připevnit každá taška stranovou příchytkou. Při sklonu nad 75o se musí připevnit každá taška stranovou příchytkou a zároveň vrutem s protikorozní úpravou.

Příchytka hřebenáče
Zajišťuje bezpečné připevnění hřebenáčů na hřebeni a nároží. Příchytka hřebenáče se připevňuje hřebíkem 3,1/80mm a  2 pozinkovanými hřebíky 2,7/45 mm (nebo vruty odpovídajících rozměrů) přímo k hřebenové/nárožní lati.

Hřebíky
Pozinkování a velikost hlav hřebíků zaručují optimální připevnění tvarovek s otvory pro hřebíky, jako jsou krajní tašky, nosné tašky stoupací plošiny apod. Hřebíky se používají pro připevnění příchytek hřebenáčů a systémových doplňků.

Příchytka bobrovky
Potřeba ochrany před působením větru je dána místními podmínkami. Pokrývači proto musí při práci vzít tyto podmínky v úvahu. Od sklonu střechy 45o a tam, kde lze očekávat zvýšené účinky větru i při nižších sklonech, musí být v ploše přichycena každá třetí bobrovka stranovou příchytkou. Od sklonu 60o musí být připevněna každá bobrovka. Od sklonu 70o musí být připevněna každá bobrovka dvěma vruty.
Obr: www.bramac.cz
Obr: www.bramac.cz
1.17. Úžlabí

Hliníkový pás úžlabí
Pás úžlabí je vyroben z hliníku a je oboustranně použitelný. Má předem vytvarováno 7 linií pro jednoduché ohýbání přímo na střeše. Připevňuje se přes příponky hřebíky přímo na latě nebo na bednění. V případě použití přímo na latě je nutné hliníkový pás úžlabí podložit mezilatěmi nebo latěmi podél úžlabní krokve. Přesah tašek přes hliníkový pás úžlabí (nejméně 10 cm) závisí na konstrukčních a místních klimatických podmínkách. Max. rozdíl sklonů odvodňovacích střešních ploch je 10o. Výhody pásu jsou rychlá a jednoduchá montáž, oboustranná použitelnost a 2 barvy v jednom prvku (červená a hnědá).

Profilované úžlabí pozinkované
Profilované úžlabí pozinkované je vyrobeno z pozinkovaného ocelového plechu o tloušťce 0,5 mm s povrchovou úpravou. Úžlabní pásy mají po obou stranách 5 podélných prolisovaných drážek, které výrazně zvyšují nosnost tohoto prvku, takže zcela odpadá běžně vyžadované plné bednění nebo podpěrné laťování jako u jiných prvků. Zatěžovací testy prokázaly nosnost do 5 800 N při vzdálenosti podpor 40 cm. Zároveň tyto prolisované drážky účinně zabraňují zahánění vody pod krytinu, čímž odpadají zpětné drážky.

Profilované úžlabí pozinkované se připevňuje pozinkovanými hřebíky ke střešním latím bez příponek, neboť po stranách pásu jsou vylisovány speciální otvory, které zajišťují vyrovnání změn vlivem teplotních dilatací. Max. rozdíl sklonů odvodňovaných střešních ploch je 15o.

Adaptér k profilovanému úžlabí
Adaptér k profilovanému úžlabí je z hliníkového plechu, který lze snadno přizpůsobit profilu střešních tašek a v případě potřeby snadno vytvořit lemovaný spoj. Používá se pro ukončení úžlabí u vikýřů, která jsou vyústěna na střešní krytinu a pro spoj dvou úžlabí nad vikýřem. Adaptér má dvě plochy - hladkou, pro vytvarování na ploše krytiny nebo pro vytvoření lemovaného spoje a profilovanou, pro navázání na profilované úžlabí.

Spojovací pás úžlabí
Spojovací pás úžlabí zajišťuje bezpečné spojení dvou hliníkových pásů úžlabí a tvoří zakončení horní části úžlabí a hřebenové lati.

Příponka hliníkového pásu úžlabí
Příponkou se připevňuje hliníkový pás úžlabí nasazením na zpětný lem a připevněním dvěma hřebíky do bednění (popř. do latí).

Utěsňovací klínový pás
Jsou to impregnované pruhy z pěnového polyuretanu pro velko a maloformátové tašky, které se používají pro utěsnění mezi krytinou a pásem úžlabí. Utěsňovací klínový pás se používá jako dodatečné opatření proti zafoukání sněhu, prachu a průniku ptactva či drobných živočichů.
Obr: www.bramac.cz
Obr: www.bramac.cz
1.18. Fólie

Okapnice plechová
Norma ČSN 73 1901 Navrhování střech: 1999, čl. 5.4.3. stanovuje, že vrstva pojistné hydroizolace musí být v okapní hraně odvodněna. Norma dokonce stanovuje toto odvodnění pomocí dvojitých žlabů, což je řešení zejména v extrémních případech. V běžné praxi, tj. sklon střechy je větší než bezpečný, plně vyhovuje odvodnění folie pomocí okapnice. Okapnice je jedním z důležitých prvků provedení okapové hrany každé bezpečné střechy.

V případě, že toto odvodnění není provedeno, dochází k zatékání do opláštění přesahu krokví. Podobně jako okapnice PVC, je i plechová okapnice opatřena samolepícím pásem s ochrannou fólií pro snadné a odborné napojení na pojistnou hydroizolaci. Plechové okapnice se montují velice snadno a profesionálně, neboť levý konec (s logem) je o 3 mm širší než pravý. Okapnice se tudíž montují od levého okraje střechy s překrytím cca 5 cm. V případě napojení okapnic mimo krokev, je třeba zajistit spoj dvojitým nástřihem o šířce cca 1 cm a nástřih ohnout spodem o 180o. Přednosti plechové okapnice jsou její samonosnost díky vyztužení podélným prolisem, nižší teplotní dilatace a snadná montáž.

Okapnice z PVC
Okapnice z PVC je opatřena samolepícím nánosem se separačním páskem z papíru se silikonovanou úpravou, který slouží k přilepení spodního okraje difuzní fólie. Po celé délce okapnice jsou otvory o průměru 3 mm pro hřebíky v rozteči 200 mm, kterými se okapnice připevňuje ke krajnímu prvku bednění. Okapnice se vzájemně napojují pomocí spojky, která je součástí dodávky. Přednostmi okapnic z PVC jsou nízká hmotnost a snadné napojení pomocí spojky. Je to vlastně skládačka.
Obr: www.bramac.cz
Obr: www.bramac.cz
Odborná konzultace: BRAMAC (www.bramac.cz)
Jirsa s.r.o.
Poslat poptávku