
Vypěstujte si čerstvý zázvor
Oddenek zázvoru je učiněným zázrakem, lékem na mnohé neduhy. Jeho chuť je štiplavá a nesmíme to s konzumací příliš přehánět. Pokud však oddenek použijeme v rozumném množství, zbavíme se například nachlazení.
Oddenek zázvoru je učiněným zázrakem, lékem na mnohé neduhy. Jeho chuť je štiplavá a nesmíme to s konzumací příliš přehánět. Pokud však oddenek použijeme v rozumném množství, zbavíme se například nachlazení.
Plody této rostliny jsou velké asi tak jako angrešt, mají velmi tuhou slupku, proto je lepší je jen rozžvýkat a vyplivnout, ovšem intenzivní chutí a vůní okurek vás jejich šťáva opravdu překvapí.
Artyčok je exotickým druhem zeleniny, která je u nás poměrně neznámá, přitom ji však můžeme běžně najít například jako součást oblohy některých pizz. A pěstovat jej můžeme i v našich podmínkách, ovšem nikoli jako trvalku.
Nejen sklizeň jablek, hrušek a švestek patří v září k „pracovním radostem“ v péči o užitkovou zahradu, vlastně je toho spousta a opravdu se zapotíme. Pokud tedy plánujete založit novou zahradu a chcete od ní hlavně užitek, zauvažujte, kolik budete mít v budoucnu právě v září na zahradu času.
Jste rozladění ze špatné letošní úrody okurek? Chce to pro příští sezónu změnit odrůdu, aby byly vaše okurky křupavé, lahodné, ale aby též dostatečně plodily.
Ještě je čas na sklizeň jahod, ovšem ta brzy skončí a poté bude třeba správně zasáhnout, aby rostliny hojně plodily i v příští sezóně. Jak docílit bohaté úrody kvalitních a chutných jahod?
Tato krásná rostlina s vonnými květy i listy je trvalkou pocházející z prérií severoamerických Indiánů. Její český název je zavinutka, ale jinak se jí též říká závinutka, zavrnutka a také indiánská kopřiva.
Reveň kadeřavá, lidově rebarbora, je jednou z mála zelenin, která dovede nahradit ovoce. Chcete si upéct třeba rebarborový koláč z řapíků vlastní rebarbory?
Nechtějí vám dozrát rajčata, nebo chcete vědět, jak zachránit zbytek úrody na konci sezóny, kdy to plody rajčat venku již nemohou stihnout kvůli počasí?
Že mají plody nakladaček chlupy, je známá věc, ovšem pod pojmem chlupatá okurka se ukrývá bylina s chlupatým stonkem a listy, která modře kvete.
Říká se o okurkách, že jsou primadony, které vedle sebe nikoho nesnesou, ale jsou zde ještě jedny adeptky na titul primadon – papriky!
Saturejka je bylina a zároveň koření, které se využívá při přípravách pokrmů již tisíce let. Inspirujte se starověkou římskou kuchyní, ale nejen jí.
Jakmile přijde léto, začnou první sklizně zeleniny a vyvstává otázka, zda na jejich místo vysít zelené hnojení, nebo ještě i jinou zeleninu. Jakou můžeme v létě vysít?
Již jste sklidili první zeleninu? Můžete znova zasít či vysadit sazenice a počkat si na další odrůdu. Jak si poradit se střídáním plodin v užitkové zahradě?
Určitě mnohé z nich znáte, mnozí všechny, přesto jsme připravili seznam bylinek, které by v zahradě neměly chybět. Věříme, že bude mnohé inspirovat.
Pokud nemáte možnost pěstovat si zeleninu ve své zahradě, pořád ještě můžete uspět na balkóně, lodžii, případně terase, ale i na vnějším okenním parapetu, kam se hodí truhlíková rajčata keříková s malými plody a nízkého vzrůstu. Jakých chyb se vyvarovat?
Pokud chcete pod pergolou dostatek stínu, je nejlepší nechat ji popnout liánami. Jaké ale vybrat?
Jaký salát můžeme pěstovat, kdy je třeba salát vysévat a kdy přesazovat? A kdy můžeme salát sklízet?
Fazole mají nádherné květy, proto byly vyšlechtěné i okrasné kultivary, jinak si ale můžeme vybrat mezi fazolemi pnoucími a keříčkovými. Po kterých sáhnout a proč?
Lopuch větší neboli Gobo je vlastně zelenina s léčivými účinky, kterou v přírodě pouze obcházíme a v zahradě běžně likvidujeme jako plevel! Pozor však - není lopuch jako lopuch!