Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Zima, to pro ptáky není jen úporný mráz a omezená dostupnost potravy. Je to také období žízně, protože srážková voda je povšechně vázána ve sněhu a kaluže se pokrývají ledem. Jen krmítkem plným dobrot jim s přežitím zimy nepomůžeme. Ptáci vám budou vděční i za pítko. Nezamrzlé.

Termín pítko samozřejmě není úplně přesný. Opeřenci jej berou nejen jako napajedlo, ale taky jsou koupelnu, bazén, společenskou místnost určenou pro klábosení o ptačích věcech. Potřebu pít a zbavovat se parazitů v peří mají ale všichni, takže kolem takového pítka může být v zimě ještě živěji, než u krmítka. I proto, že dostupných zdrojů vody je dnes méně, než krmítek.

Jak vypadá správné pítko? Mělo by být pokud možno mělké, s nějakým zatížením – třeba kamenem – uprostřed. To aby se nepřevrhlo. Doporučené je mělké, postupně se prohlubující dno, které na žádném místě není hlubší než 5 cm. Jinak průměr takového pítka by měl být někde mezi 25 až 40 centimetry.

Pítko (Zdroj: Shutterstock)
Pítko (Zdroj: Shutterstock)

Použitý materiál nesmí být příliš kluzký a celkové provedení by nemělo mít ostré hrany, aby snad nedošlo k poranění ptačích pařátků. Pítko by mělo být umístěno - podobně jako krmítko – na místě nedostupném pro kočky. Tak, aby se na něm ptáci nemuseli cítit ohrožení. Jinak to ale nemusí být žádná designová specialita, vystačí si i s širší pod-miskou z květináče.

I solidní ptačí pítko ale naráží na realitu počasí a toho, co ukazuje teploměr. Zamrzá, a tím užitečnost ptactvu končí. Takže jak to doma zařídit, aby pítko nezamrzalo?

Pomůžou i kameny, usnadní ptákům přístup k vodě a zpomalí zamrzání, pomůže zároveň prosluněné místo v zahradě (Zdroj: Shutterstock)
Pomůžou i kameny, usnadní ptákům přístup k vodě a zpomalí zamrzání, pomůže zároveň prosluněné místo v zahradě (Zdroj: Shutterstock)

První finta je naprosto jednoduchá. Postarejte se o to, aby na hladině takového pítka setrvale ploval nějaký malý objekt. Pingpongový nebo gumový míček, malá gumová kachnička, korková zátka. Cokoliv. Pohyb toho tělesa, zabrání tomu, aby se na hladině snadno utvářela ledová krusta.

Druhý nápad je snad ještě snazší, ale naráží na možnosti vašeho dvora/zahrady. Vyplatí se, když pítko umístíte na prosluněné místo. Je menší šance, že by tam pítko, obletované pořád třepotajícím se hejnem ptáků, zamrzlo. Nefunguje to sice stoprocentně, ale na prosvětleném místě je zkrátka ta šance na zamrznutí menší, než ve stinném koutu zahrady.

Pítko by mělo být na prosluněném místě (Zdroj: Shutterstock)
Pítko by mělo být na prosluněném místě (Zdroj: Shutterstock)

Třetí řešení je nákladnější, designově-technické. Existují totiž solární ohřívače. Dělaná právě pro ptačí pítka. Jejich solární panel není větší, než stránka formátu A4. Ale dokáže nahřívat spirálu energií tak, že voda v zimě nezamrzne.

Čtvrtý přístup vypadá pracně – ale zase až tak pracný není. Chce to každý den měnit a doplňovat v pítku vodu, a na noc ji vylévat. Může to znít jako dost práce navíc, ale součástí provozu pítka je i jeho údržba – výměnu a doplňování vody, čištění, musíte stejně dělat. A když to budete dělat častěji, hygienu vašeho provozu ptáci ocení.

Zamrzlé pítko je k ničemu, jako byste hladovějícímu ukazovali jídlo za sklem (Zdroj: Shutterstock)
Zamrzlé pítko je k ničemu, jako byste hladovějícímu ukazovali jídlo za sklem (Zdroj: Shutterstock)

Led také můžete pravidelně rozbíjet, odebírat. Určitě se ale vyvarujte toho, že ho budete polévat vařící vodou. Nádoba pítka se může tím nenadálým teplem deformovat, nebo rovnou puknout. A samozřejmě, vynechejte i další „chytré“ nápady, jako přidávání nemrznoucí směsi do vody. Pro ptáky by to skončilo buď průjmem, nebo otravou – ale nakonec smrtí.

Dobré a funkční pítko je ale tuze užitečná věc, která výtečně rozšiřuje laskavost, kterou ptákům na svém dvoře dopřáváte. A za kterou vás budou po zbytek roku opěvovat.

Zdroj: HomesAndGarden.com