Jak si opravit sádrokarton? Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek Jen málo moderních stavebních technologií a materiálů nabízí tolik výhod a jednoznačných pozitiv jako právě sádrokarton. Možnosti jeho použití i nabízený sortiment ho katapultují pro široké využívání profesionály i svépomocnými stavebníky, jak v novostavbách, tak i při nejrůznějších rekonstrukcích a modernizacích interiérů. Při nedodržení základních technických pravidel však může docházet k tvorbě prasklin a trhlin. Nežádoucí je i přítomnost vody, například při vytopení místnosti. Co s tím?

Materiály na bázi sádry jsou velice oblíbené zejména pro ekologickou nezávadnost, příznivou cenu, estetické vlastnosti, ale také pro rychlost a flexibilitu stavby. Nutno však mít na paměti, že neodborně provedená práce, neznalost technických pravidel či rychlost a nedbalost se rozhodně nevyplácí. Bohužel je sádrokarton často poškozen i okolnostmi, které nelze ovlivnit, třeba vodou. Ta může do interiéru vniknout mnoha cestami – vadnými rozvody vody, špatně zapojenými domácími spotřebiči či poškozenou střechou.

Co je nutné při práci dodržet

Základem je dodržení ideální rovinatosti konstrukcí, a to pomocí laseru nebo hadicové vodováhy. Záruku úspěchu korunuje dodržení pravidla skladby sádrokartonových desek nad stavebními otvory (okna, zárubně dveří apod.) i jejich výběr s ohledem na použití v konkrétním prostředí (desky se sníženou absorpcí vody, desky se zvýšenou pevností jádra při vysokých teplotách, desky se zvýšenou tvrdostí povrchu).

Nezapomínejte ani na používání správných technických pomůcek – sádrokartonového nože a hoblíku. Ač se to na první pohled může zdát jako nepodstatné, dbejte na správný úhel seříznutí hran a správné vtlačení spárovací hmoty, která by měla být do 20 minut zpracovaná. Za zmínku stojí i upozornění na nebezpečí nedostatečně zakotvené sádrokartonové desky.

Častou chybou je prošroubování desek přes karton, čímž se zásadně snižuje pevnost dané desky. Nevyplácí se ani šetření na materiálu. Na jeden metr čtvereční by mělo být použito minimálně 15 kusů speciálních šroubů určených pro sádrokartonové konstrukce.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Jak opravit vady na kráse

Malé praskliny lze opravit jednoduše. Okolí praskliny je nutné ořezat technickým nožem, poté se povrch zbrousí do jemna brusným papírem. Prasklina se vyplní speciální sádrou. Tmelení by se mělo provádět dvakrát a to tak, aby byl tmel rozetřen do ztracena.

Při proražení desky je nutné najít v konstrukci nosné prvky (dva kovové profily), osově na půl profilu odřezat desku, vyříznout ji, zaměřit vyříznutý otvor a poté vložit novou desku stejným způsobem, jako se postupuje při nové montáži. Dbejte na použití stejných desek!

Poškození vodou

Mnozí se mylně domnívají, že je zelená deska vodotěsná. Omyl. Je pouze zhruba 3x odolnější proti vodě než deska obyčejná.

Před zahájením opravných prací je nutné odčerpat stojatou vodu z dutin sádrokartonových stěn, případně stropů. Odvodnění se provádí naříznutím otvorů do poškozených dutin. Vyboulené či prověšené podhledy mohou být nebezpečné – hrozí jejich zhroucení, proto se při práci vyžaduje maximální opatrnost. Veškeré poškozené sádrokartony odstraňte až po úplném odvedení vody.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Zjišťovat rozsah poškození a řešit rekonstrukci sádrokartonů se doporučuje až po vyschnutí sádrokartonových desek. Pochopitelně záleží na rozsahu poškození. S ohledem na jeho rozsah je nutné vysušit prostor a snížit vlhkost na minimum. V některých případech je dostačující větrání, jindy je bohužel bezpodmínečné použití vysoušečů či odvlhčovačů.

Druhů poškození je celá řada. Delaminace papíru ze sádrokartonové desky a porušení soudružnosti desky a připevňovacího prostředku jsou pádným důvodem k odstranění desek a jejich výměně. Dalšími důvody je viditelná tvorba hniloby či plísně, koroze šroubů či ocelových profilů a také mokrá vláknitá izolace vyžadující výměnu.

Po důkladném vysušení, revizi poškozených míst a odstranění poškozených desek a montážních prvků přichází na řadu celková rekonstrukce a montáž desek nových.

Při opravování stěn, na které jsou kladeny nároky na požární odolnost či zvukovou neprůzvučnost, je třeba dbát na to, aby veškeré opravy splňovaly konkrétní protipožární či akustické hodnoty.

Závěrem

Pomocí kvalitních sádrokartonových systémů se dá vybudovat velice zajímavý a originální interiér, od podlahy až po střechu, a to za velmi příznivé ceny. Pokud se nedovedete rozhodnout, nemáte představivost, nebo se obáváte toho, že nezvládnete technologii zpracování sádrokartonů, obraťte se na nás. Rychle, čistě a levně změníme váš interiér k nepoznání.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Foto: Vladimír Slováček
Foto: Vladimír Slováček