Jak vyměnit vypínač osvětlení

Pro ovládání osvětlení máme možnost zvolit dva druhy vypínačů. V bytových místnostech běžných rozměrů je vhodné použít jednopólový vypínač. Na schodištích a ve velkých místnostech, kde chceme zapínat a vypínat osvětlení z více míst, se hodí schodišťový vypínač. 

Výměna vypínače osvětlení

Na zadní straně jednopólového vypínače jsou dvě svorky, ke kterým připojíme dvě žíly kabelu přivedeného k vypínači. U schodišťových vypínačů najdeme tři svorky, abychom mohli ovládat světlo ze dvou míst. Máme jej k oběma vypínačům normálně připojeno dvoužilovým kabelem, ale oba vypínače jsou propojeny třížilovým kabelem. Jedna žíla propojuje dva kontakty a druhá další dva. Pokud bychom zapojili u schodišťového vypínače pouze dvě svorky, bude se chovat jako jednopólový vypínač.
Při zapojování vypínačů je třeba zkrátit vodiče na správnou délku, umístit správně fázi (vlevo) a dobře dotáhnout svorky.
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz

Montáž stropního svítidla

Pro dobrou funkci stropního svítidla je třeba mít dobře připevněnu růžici ke stropu buď na spodní straně stropního trámu či na výztuhu upevněnou mezi trámy z vrchní části stropu. Přívodní kabely prochází obdélníkovými otvory ve spodku růžice a odtud se přivádějí ke svorkám. Na připojení můžeme použít rozbočovací svorkovnici nebo metodu smyčkování. Pokud je svítidlo připojeno pomocí rozbočovací svorkovnice v montážní krabici, je do růžice zaveden pouze jeden kabel. Kabel, který vede k vypínači, připojíme na rozbočovací svorkovnici v montážní krabici na stropě. Při metodě smyčkování je větší počet kabelů v růžici, práce je složitější a je třeba přesně dodržovat uvedené instrukce v příslušném návodu. Do růžice jsou přivedeny tři nebo čtyři kabely. Jsou to dva síťové kabely, které propojují dvě montážní krabice se svorkovnicemi či dvě růžice, kabel od vypínače a může zde být ještě kabel, který odbočuje k další růžici. Na svorkách růžice máme spojeny fázové vodiče a také jsou zde nulové vodiče. Jedinou výjimku tvoří neutrální vodič kabelu od vypínače. Ten je propojen s fázovým vodičem lampové šňůry. Fázová žíla lampové šňůry je připojena na svorku růžice, ke které je přiveden zpětný vodič od vypínače. Nulovou žílu lampové šňůry připojíme k nulovému kontaktu na růžici. Obě žíly na druhém konci poté zapojíme do žárovkové objímky.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Zářivkové osvětlení

Zářivka vydrží při správném používání asi 7.500 hodin, v praxi to znamená přibližně tři až pět let. Daleko větší životnost u zářivky zajistíme stálým svícením. Pokud je často zapínáme a vypínáme, jejich trvanlivost se značně sníží. Dalším kritériem pro výdrž zářivky je teplota. Při teplotách nižších než 10 oC se životnost podstatně zkracuje. Pokud bychom používali zářivku venku nebo v chladné místnosti, musíme ji uzavřít do skleněného krytu, aby byla chráněna před chladem.
Kontaktní kolíky rovných trubic zapadají do objímek po stranách zářivkového držáku. U kruhových trubic se kontaktní kolíky nasazují do objímky a jsou zajištěny pružinovými příchytkami. U většiny (s výjimkou zářivek s rychlým startem) se používají k nasvícení startéry. Při nasazování startér zatlačíme do objímky a otočíme o půl otáčky ve směru hodinových ručiček. Tím jej zajistíme. Při vyjmutí jej stiskneme dolů a otočíme proti směru hodinových ručiček.

Pro každou zářivku je umístěn v armatuře také předřadník. Je to těžká vinutá tlumivka, která spotřebovává určité množství energie. Novým typem jsou elektronické předřadníky. Jsou lehčí a mají menší spotřebu energie. Zářivka se rozsvítí téměř okamžitě a nedochází k blikání. Náhradní trubice, startéry i předřadníky musí být při výměně stejného typu jako původní. Pokud budeme připojovat zářivku na stejnosměrnou síť, musíme použít adaptér. Při zapnutí nové zářivky se stává, že světlo může blikat a krouží podél trubice. Po krátké době používání se však tyto nedokonalosti již neprojevují a trubice funguje normálně.
Při připojování zářivky postupujeme odlišně než u závěsného svítidla. Šňůra z armatury se připojí k síťovému rozvodu vícenásobnou svorkovnicí umístěnou v nehořlavé krabici. Tato rozvodná krabice je zapuštěna do stropu nebo stěny. Lepší než ve vydlabaném otvoru stropního trámu je umístit krabici k dřevěné liště upevněné mezi dva trámy. Po připojení šňůry a přívodního kabelu namontujeme zářivkovou armaturu zadní stranou k rozvodné krabici.

Vypínač osvětlení, stropní svítidlo i zářivku jsme schopni namontovat sami. Je však třeba dodržovat bezpečnost a zapojovat elektřinu (jistič) až po úplném dokončení montáže. 
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz